Influenza elleni védőoltás: kinek érdemes beadatni?

Még nincs influenzajárvány, de már most is sokan fordulnak influenzaszerű tünetekkel a háziorvosokhoz. Dr. Varga Dániel elmondta: a héten már megkezdték az influenza elleni védőoltás beadását a pácienseknek.

Hasonló tartalmaink:

Ősz végén, télen megkezdődik az influenza szezonja. Aki biztos védettséget szeretne a vírusokkal szemben, idejében oltassa be magát! Főleg az időseknek, a krónikus betegeknek és a munkájuk során sokakkal kapcsolatba kerülő embereknek ajánlott a védőoltást beadatni.

A legjobb kora ősszel beadatni a védőoltást, mivel a védettség kialakulásához szükség van két-három hétre. Ez azért is célszerű, mert a hideg idő beköszöntével, sokan elkapnak valamilyen fertőzést, náthavírust, stb., és ez lehetetlenné teszi az oltóanyag beadását.

Tudni kell azt is, hogy a védettség kialakulásához 1-2 hét szükséges, így azt sem lehet kizárni, hogy valaki azelőtt betegszik meg, hogy ez a védettség kialakulna. A háziorvosoknál a térítésmentes vakcina elérhető, náluk érdeklődhetnek azok, akik szeretnének védőoltást kérni. Október és november a védőoltás beadásának legideálisabb időszaka. Az oltást évente újra be kell adatni.

Miért hasznos a védőoltás? A náthát és az influenzát is vírusfertőzés okozza, de az influenza lefutása sokkal súlyosabb, mint egy banális nátháé. Szokatlanul magas láz, fejfájás és gyengeségérzet a velejárói. Ami igazán veszélyessé teszi az influenzát, az az, hogy a vírus képes évről évre változni, mintha mindig új ruhát öltene. Így immunrendszerünknek újra és újra meg kell birkóznia vele. A vírus ráadásul igen fertőzőképes, és gyorsan terjed a szervezetben. Szövődménye lehet arcüreggyulladás, bronchitis és a legnagyobb veszélyt jelentő tüdőgyulladás. Ezek miatt a szövődmények miatt lehet az influenza életveszélyes is.

 

Címkék