Adventi programok Érden

Hétvégén beköszöntött az advent, az ünnepvárás időszaka. Sokféle programmal készülnek a karácsony előtti hetekre a városi intézmények, egyesületek. Ezekből adunk egy kis ízelítőt.

Hasonló tartalmaink:

Idén is különleges programokkal várja a Szepes Gyula Művelődési Központ a családokat advent négy vasárnapján. November 27-én közösségi gyertyagyújtásra várják az érdeklődőket a város főterén, T. Mészáros András polgármester és az egyházak képviselőinek közreműködésével. Ezen a délutánon a Pumukli óvoda, a Csurgó Zenekar és a Maszk Bábszínpad előadásait láthatják az érdeklődők; a gyerekeket kézműves kuckóval és játszóházzal, valamint forró csokival, kürtős kaláccsal, házi csokival, mézeskalács-figurákkal és még sok meglepetéssel várják – tudtuk meg Wolf Katalintól, a művelődési központ igazgatójától.

December 4-én délután a 45 esztendős fennállását ünneplő Érdi Bukovinai Székely Népdalkör ad ünnepi műsort a művelődési központban, népszokásokkal, betlehemes játékok bemutatásával. A második adventi gyertyát a népdalkör tagjaival együtt gyújthatják meg a résztvevők.

December 11-én a művelődési házban karácsonyváró családi délutánra várják az érdieket: lesz hangszersimogató, táncház és kreatív sarok is. A harmadik gyertyát közös éneklés keretében gyújtják majd meg a családi délután vendégei.

December 18-án Szulák Andrea ad élő koncertet az érdieknek – ez lesz az egyetlen olyan adventi programja a művelődési központnak, amelyre belépőjegyet kell váltani.

– Első és harmadik vasárnapi programunk főleg a családoknak szól, de szeretettel látunk mindenkit, aki szeretne velünk ráhangolódni az ünnepekre. A második vasárnap azokat várjuk, akik valamilyen módon a Bukovinai Népdalkörhöz kapcsolódnak, illetve érdeklődnek a dalaik, népszokásaik iránt. Szulák Andrea koncertje pedig a karácsonyi készülődés finisében maga lesz a kikapcsolódás, a pihenés – zárta szavait Wolf Katalin.

Ünnepi meseszombat

A Csuka Zoltán Városi Könyvtár is több ingyenes karácsonyi programmal készül: november 28-tól az „Alkotó Olvasónk” című sorozat keretében Katonáné Oancea Erika festett karácsonyi díszekből összeállított kiállítása tekinthető meg, december 14-én délután ötkor Fénnyel teli sötét címmel Sudár Annamária és Török Máté tart adventi előadóestet – tudtuk meg Nida Judit igazgatóhelyettestől, aki elmondta azt is: a könyvtár adventi tematikus könyvválogatása december 5-étől lesz elérhető.

A gyermekkönyvtár is több programmal készül az adventre: november 28-tól december 4-ig Mikulás-napi foglalkozásokkal várják az óvodás csoportokat, előzetes bejelentkezéssel.

December 3-án délelőtt kézműveskedős meseszombatot tartanak Némedi-Varga Tímea színművésszel; ez a rendezvény is ingyenes, de előzetes bejelentkezést kérnek a könyvtárosok, a nagy érdeklődés miatt. December 13-án délután két órától karácsonyváró kreatív délutánra várják a gyerekeket.

A zenei könyvtárban december hónapban ingyenes zenés ünnepváró foglalkozásokat tartanak gyermekcsoportoknak, előzetes bejelentkezéssel.

Ételosztás, csengettyűzés

A Szociális Gondozó Központ és az egyházak idén is minden adventi vasárnap déli egy órától étel- és ruhaosztást szervez, az Emma utca 8. szám alatt (a helyszín tehát nem a korábban megszokott, hanem a családsegítő régi épülete). December 22-én házhoz szállítják a rászorulóknak a meleg ételt.

Lelki táplálékot a dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ csengettyűsei adnak: a sérült fiatalok már hetek óta készülnek a karácsonyi koncertekre. December 4-én a parkvárosi református templomban lépnek fel, 17-én Zuglóban csengettyűznek jótékonysági esten, 19-én pedig az idősotthon ágyban fekvő, mozgásképtelen lakóinak énekelnek, zenélnek.

A szociális foglalkoztatásban részt vevő fiatalok idén is számtalan karácsonyi kerámiát, varrottast és üvegképet készítettek, illetve készítenek: ezeket Székesfehérváron, a püspökség udvarán, érdi vásárokon, illetve a Habilitációs Központ épületében vásárolhatják meg az érdeklődők.

Karácsonyi halászlé

Az Érd és Környéke Horgászegyesület is készülődik már a karácsonyi vendéglátásra: idén december 22-én, csütörtökön vendégelik meg a városiakat a hamisítatlan érdi halászlével – tudtuk meg Solti Gábor elnöktől, aki elmondta azt is: a hagyományoknak megfelelően a Pincetulajdonosok Egyesülete forralt borral és teával, a Pataki curkászda bejglivel látja vendégül az érdeklődőket, míg a friss kenyeret a Soós pékség szolgáltatja. A jó ebéd mellé Szigeti Eszter ad majd zenés műsort.

Magyarok Vására

December 10-én lesz legközelebb Magyarok Vására, ahol a megszokott termékekkel, árusokkal találkozhatnak a főtéren járók. A rendezvényt szervező Éltető Értékeinkért Egyesület decemberben több karácsonyi kézműves foglalkozást is szervez a Parkvárosi Közösségi Házban: december 1-jén délután (fél öttől fél hétig) gyertyát öntenek, 8-án és 15-én pedig karácsonyi díszeket készítenek majd a gyerekekkel.

(Érdi Újság)

Címkék