Fontos a meningococcus-fertőzés elleni oltás

A tinédzserek meningococcus-fertőzés elleni oltásának fontosságára hívta fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, miután a múlt héten fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy budapesti gimnazista.Érden ingyenes a védőoltás!

Hasonló tartalmaink:

Póta György, az egyesület elnöke  az MTI-nek elmondta, Magyarországon a baktérium “B” és “C” törzse okoz megbetegedést, évente 40-50 esetet jelentenek, de a betegség rendkívül gyors lefolyású, súlyos, gyakran végzetes kimenetelű.

Hozzátette, hogy a fertőzés főként két korosztályt veszélyeztet: a betegek kétharmada csecsemő vagy kisgyermek, valamint jelentős a megbetegedések száma a 16-20 évesek, vagyis a serdülők és a fiatalok körében is.

Európa sok országában a kisgyermekek oltásán kívül a tinédzser korosztály meningococcus-fertőzés elleni ismételt oltását is ajánlják, ez azonban Magyarországon még nem elterjedt gyakorlat. Ez az oka annak, hogy ebben a korosztályban itthon megnövekedett az agyhártyagyulladásos esetek aránya – jegyezte meg az egyesület elnöke.

A város támogatásának köszönhetően ingyenessé váltak egyes ajánlott védőoltások, a gyermek életkorától és a szülők jövedelmétől függetlenül.A rendelet a fertőző agyhártyagyulladás, illetve a bárányhimlő elleni védőoltásokra terjed ki, korcsoporttól, jövedelemhatártól és a vakcina fajtájától, árától függetlenül. A vakcinát a gyermekorvos írja fel és adja be, és a szülő váltja ki a gyógyszertárban, az árát pedig az önkormányzat a leadott blokk ellenében, az oltás beadása után megtéríti. Mivel ezek vakcinák akár több, mint tízezer forintba is kerülhetnek, a szülők jelentős összegeket megtakaríthatnak. A fertőző agyhártyagyulladás és a bárányhimlő elleni védőoltásokat a veszélyeztetett gyermekeknek mindenképpen ajánlják: közéjük tartoznak a két év alattiak, valamint a közösségbe járó, krónikus megbetegedésben szenvedő vagy rossz szociális körülmények közt élő gyerekek. Érdemes megemlíteni, hogy influenzajárvány idején megnő a fertőző agyhártyagyulladásos megbetegedések száma, mert ebben az időben sérülhet a vírusfertőzésen átesett gyerekek immunrendszere. A szakemberek azt mondják: ezek a védőoltások körülbelül tíz évre adnak védettséget.

 

Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ megbízott főigazgatója a múlt heti haláleset után elmondta, az agyhártyagyulladás súlyos betegség, amely gyorsan, akár néhány óra alatt is kifejlődhet. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem terjed könnyen, van, aki tünetmentesen hordozza, és súlyos esetek ritkán alakulnak ki.

A betegség lappangási ideje 2-10 nap. A meningococcus betegség klinikailag két formában jelentkezhet: az egyik az agyhártyagyulladás, a másik pedig a vérmérgezés (szepszis). A vérmérgezés órák alatt kialakulhat és gyorsan halálhoz vezethet. A betegeknek azonnal antibiotikumot adnak, a vizsgálatukat és a kezelésüket kórházban végzik. A beteg közvetlen környezete antibiotikus védelemben részesül, amelyet térítésmentesen biztosít a lakóhely szerint illetékes kerületi, illetve járási hivatal népegészségügyi osztálya vagy ügyelete. A fertőző betegség tüneteire fontos figyelni; ha fejfájás, magas láz, hányinger, tarkómerevség vagy bőrvérzések alakulnak ki, azonnal orvoshoz kell fordulni. A fertőző agyhártyagyulladásban meghalt fiú osztálytársai közül már többen is megkapták a betegség elleni védőoltást.

(MTI/ÉrdMost)

Címkék