Hagyományos női szerepek modern életünkben
Hagyományos női szerepek modern életünkben

Milyen a női sors és vajon helyén van-e a női szerep? Erről a kérdésről jókat lehet vitázni, különböző szempontokat ütköztetni, mi most nem filozofálunk, vagy elméleteket gyártunk, csak visszanézünk. Vissza a múltba, a népi szokásokhoz, a hagyományok kissé elfeledett világához. 

Hasonló tartalmaink:

benrad_ilonaVajon követhetőek-e napjainkban a régről ránk hagyott minták, szokások, amiktől úgy néz ki, a mai kor női képe már igencsak eltér. Mégis vannak kezdeményezések, a múlt értékeinek őrzői ma is teszik a dolgukat. Például felélesztik a Női kör szokását.

Bernád Ilona, szülésznő, természetgyógyász, néprajzos és szakíró a Fészek Női Kör létrejöttének céljáról és közösségformáló erejéről:

Ünnepi időszakokban, mint most karácsony környékén előtérbe kerülnek a népszokások, a hagyományok, felelevenedik a régmúlt, megidéződnek az emlékek.

Miről szól valójában az adventi időszak és mi az igazi szerepe a nőnek a családban, az ünnepben, a világban?

A népi bölcselet, a régi hagyományok tapasztalatai és tanításai az idő folyamán nemhogy veszítettek volna erejükből, hanem egyre erősödnek és bizonyítják örök érvényességüket. Nem is az ősi gyógymódokkal van a probléma, hanem azzal, hogy nem ismerjük ezeket. De már 10 kötet áll rendelkezésünkre, hogy a régmúlt vagy a népi kultúra szokásait megismerjük.

A nőkről szóló, jelenleg írás alatt álló új kötetben külön helyet kapnak például a női szertartások is mindazok a fontos népi és bölcs tanítások mellett, amelyek anyáról leányra természetes módon szálltak át a nagycsaládban, faluközösségben.

Ma is vannak kezdeményezések, a múlt értékeinek őrzői teszik a dolgukat.

 

Címkék