A Magyar Kultúra Napja a Földrajzi Múzeumban

A Magyar Földrajzi Múzeumban a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2017. január 20-án 16 órától könyvbemutató és előadás valamint filmvetítés lesz a Szíriai-Magyar Régészeti Misszióról.

Hasonló tartalmaink:

Program:

Köszöntő: T. Mészáros András Érd Megyei Jogú Város Polgármestere.

Előadás: DrKubassek János a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója mutatja be Németh Gézát, a Természet Világa szerkesztőjét és a Flaccus Kiadónál megjelent Sör jégkockával - Bevezetés más világokba című könyvét.

Ez a könyv, amellett, hogy nagy vonalakban bemutat a mienktől eltérő (vagy éppen meglepő módon hasonló) kultúrákat, szokásokat, furcsaságokat, alapvetően a tolerancia jegyében született, bár nekem is eltartott egy ideig, amíg idáig eljutottam. Amiket itt leírok, nagyrészt saját élményekből, tapasztalatokból merítettem. Meglehet, néha tévedek, előfordulhat, hogy némely olvasóm hasonló helyzetekben, vagy az említésre kerülő országokban az enyémtől gyökeresen eltérő kalandokat élt át, más tapasztalatokat szerzett. Ez is szép az utazásban, hogy mindannyian másképp éljük meg az élményeinket, más tetszik, vagy éppen nem tetszik. Nem kell feltétlenül szeretni mindent úgy, ahogy van, de érdemes befogadni; nyitott szemmel, szívvel, szellemmel. Higgyék el, gazdagodunk általa.

És végül: ez a könyv nem a sörről szól! – Németh Géza

Ezt követően a szerző tart előadást utazásairól, majd dedikálja könyvét az érdeklődőknek.

Filmbemutató: Balog Gellért: Magyarok Szíriában. A szíriai Margatban és környékén végzett magyar régészeti ásatásokról készült film bemutatása.

A Szíriai-Magyar Régészeti Misszió a 2011-ben kitört polgárháború óta az addig több, mint 150 millió külföldi kutatócsoport közül az egyetlen, amely a körülmények ellenére sem hagyta el Szíriát. Dr. Major Balázs és csapata 2007-ben, korábbi munkáinak elismeréseként, a szír állam felkérésére kezdett ásatásokat Margat várában. Az azóta eltelt időben igen szoros viszony alakult ki az ott élőkkel, mind szakmai, mind emberi szempontból. A helyiek számára rengeteget jelent az a kitartás, amit a Misszió tagjai tanúsítanak irányukba. A Magyarok Szíriában című riportfilm az egyesület 2016. júliusi ásatását mutatja be.

Előadás: Dr. Major Balázs régész, egyetemi docens (Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Régészeti Tanszék vezetője és a Nemzetközi Kapcsolatok dékánhelyettese) a szíriai régészeti ásatások vezetőjének előadása.

Címkék