Segítő beszélgetések

Élményfeldolgozó tréning indult Érden olyan édesanyáknak, akik sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelnek. A harmincórás, kiscsoportos tanfolyam térítésmentes.

Hasonló tartalmaink:

A különleges tréning az Életfa Csoport szervezésében valósulhat meg, a Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ, illetve az Emberi Hang alapítvány segítségével és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával. A segítő beszélgetéseket dr. Pintér Gábor főiskolai tanár tartja, aki évtizedek óta oktat konduktorokat a Pető Intézetben, és vezet szülők körében hasonló tanfolyamokat.

Mint a pszichoterapeuta lapunknak elmondta, a sérült gyerek érkezése a családban mindenképp váratlan esemény, amit fel kell dolgozni, és ehhez általában a szülők kevés segítséget kapnak. Az intézetben viszont működtek, illetve működnek ilyen csoportok; voltak, akik 120 órás tréningeken vettek részt, és most már maguk is segítő beszélgetéseket irányítanak. A „külsős”, azaz nem a Pető Intézetben tartott tanfolyamok meglehetősen ritkák – évente egy-két alkalommal szerveznek ilyet, mint most a Életfa Csoportnál.

– A kiscsoportos, zárt beszélgetéseken arról lesz szó, hogyan fogadták a szülők, illetve a tágabb család a sérült gyermeket, hogy tudnak megfelelni ennyi szerepelvárásnak, hogyan változik a kapcsolatrendszerük, a férj hogyan tud részt venni apaként a gyermek ellátásban, és hogyan hat ez az élethelyzet a testvérekre, ha vannak – sorolta Pintér Gábor. A pszichoterapeuta aláhúzta: gyakran előfordul, hogy a szülők csalódottak önmagukban, a világban vagy Istenben, ami érinti a gyermek elfogadásának képességét, és ilyenkor a családnak segítségre van szüksége.

– A program része a közösségépítés is: reményeink szerint egy működőképes, (ön)segítő szülői csoport is épül ezáltal. A résztvevők megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül; példát, erőt kapnak, megoldástípusok is kirajzolódhatnak előttük a tekintetben, hogyan lehet jobban beosztani az energiát, időt, megőrizni a női és a társadalmi szerepet is, hiszen nagyon fontos a család egységben tartása is – zárta szavait a szakember.

Mint Tarsoly Anikótól, az Életfa Csoport alapítójától megtudtuk, a tréning több alkalomból áll; a résztvevők havi egy délutánt töltenek együtt. Az élményfeldolgozó beszélgetésekre túljelentkezés volt, ezért a szervezők fontolgatják, hogy indítanak újabb tanfolyamot is, ezt azonban már térítéses lesz.

További információ a www.eletfacsoport.hu oldalon!

Érdi Újság 

Ádám Katalin

Címkék