Májusban indul a tavaszi zöldjárat

Az idén később indul a tavaszi zöldjárat Érden. Egy rendeletmódosítás alapján fél hónappal eltolták a zöldhulladék-gyűjtés idejét, de nem muszáj addig várni, a kerti hulladékot átveszik a Sas utcai hulladékudvarban is – tájékoztatta az Érd FM 101,3-at Szamek Zsolt, az ÉTH ügyvezetője. A zöldhulladékot tehát bárki személyesen is leadhatja hétfőtől péntekig 8 óra és 16 óra között, szombaton pedig 8 és 12 óra között ingyenesen 250 kilogrammig. 

Hasonló tartalmaink:

Véget ért a jól megérdemelt pihenés a kertészek számára, indul a tavaszi kerti szezon, irány a kert, kezdődhet a munka, felébred a természet. Ilyenkor bizony felhalmozódik a zöldhulladék, amit elvisznek majd, de csak május 1-jét követően, akkor indul ugyanis a zöldjárat Érden. A zöldhulladékot zsákokban kell kitenni a kapu elé. A zsákok száját viszont nem kell bekötni, mert alkalmanként ellenőrzik, hogy valóban leveleket és gallyakat tartalmaznak-e.

Hallgassa meg az Érd FM 101,3 interjúját Szamek Zsolttal, az ÉTH ügyvezetőjével!

LOMTALANÍTÁS

Tavasszal nemcsak a kertek takarítása időszerű, hanem ilyenkor nagyon sokan az előző évben, vagy korábbról felhalmozódott lomoktól is igyekeznek megszabadulni. Érden több éve már, hogy nincs szervezett időszakos lomtalanítás, amikor a közterületre ki lehetett rakni a megunt, tönkrement dolgokat. 2014 óta már házhoz menő lomtalanítás működik, ennek ellenére a közösségi médiában még gyakran felmerülnek kérdések ezzel kapcsolatban. Szamek Zsolt ügyvezető eleveníti fel, hogy mi a teendő.

A lomok egy részét újrahasznosítják, a többi a lerakóban végzi – mondta az ügyvezető, hangsúlyozva, hogy ha több lom gyűlt össze, mint amit a hulladékkezelő a házhoz menő szolgáltatás keretében elvihet, azt átveszik a hulladékudvarban. Minden további részlet az ÉTH honlapján.

Üveggyűjtő pontokat alakítanának ki az üveghulladékoknak. Az elképzelések szerint ezek kamerával megfigyelt helyek lennének, hogy ellenőrizhető legyen, ki mit rak le, és valóban csak üveghulladékot helyezzenek el a lakók. De a hulladékudvarban is átveszik – mondta Szamek Zsolt ügyvezető.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint az elmúlt években 5 és 10 millió forint közötti összeget költöttek csak az ilyen jellegű takarításra, a hulladékok ártalmatlanítása pedig 20 milliós nagyságrendű volt.

 

Címkék