Új rendszámok jelennek meg az utakon

Új diplomatarendszámok jelennek meg május 1-jétől: ezentúl lesz CD, helyette pedig megszűnik az eddigi DT, valamint a diplomaták családtagjainak, a külképviseletek technikai személyzetének kiadott, fehér alapon piros CK betűjelű rendszámtábla – írta a Magyar Idők a belügyminisztérium közleménye nyomán.

Hasonló tartalmaink:

A DT és CK felmenő rendszerben szűnik meg. Az esetükben eddig megszokott két betű- kétszer két szám helyett a CD mögött három-három számjegy lesz – amiből következik, hogy megváltoznak az eddigi országkódok is.

A kamerarendszereket összezavaró betűket is igyekeznek kiiktatni: ahogyan tavaly kimaradt az O-val kezdődő rendszámok sora – az N-es sorozat után rögtön a P jött – úgy a Q is kifog maradni a sor elejéről. Egyénileg viszont továbbra is lehet kérni O-val, Q-val vagy a korábban szintén kihagyott I-vel kezdődő rendszámokat. (A kimaradt betűk második, harmadik karakterként a rendszerben maradnak.)

Megjelenik egy új alapszín is: áprilistól ezt azok az autók kapják, amelyek hátulján a biciklitartó eltakarja az eredeti rendszámtáblát. A biciklitartóra tett szürke tábla betűi és a keret színe fehér lesz, a tábla – az autó eredeti rendszámtáblájának karakterei mellett – az EU tagállamjelzését fogja tartalmazni, regisztrá­ciós matrica nélkül.

A biciklitartóval felszerelt autókon a szürke rendszámtábla most csak lehetőség, de hamarosan kötelező lesz. Az eredetihez hasonlóan nyilvántartásba veszik és jegyzik be a forgalmi engedélybe – ez 5500 forintba kerül majd.

Címkék