Hazánk hosszú távon számol a nukleáris energiával

Dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára képviselte hazánkat a 2017. április 2-3. között Ammanban megrendezett III. Jordán Nemzetközi Energiaügyi Csúcstalálkozón.
Hasonló tartalmaink:

A fogyasztási szokások elmúlt években bekövetkezett változásaira tekintettel a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni mindazon energiaforrásokra, erőművi technológiákra és regionális együttműködésekre, amelyek képesek biztosítani az egyre növekvő energetikai szükségleteket – mondta az államtitkár. Az ellátásbiztonság garantálásával párhuzamosan alapvető szükség van a globális éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak kiküszöbölésére is.

Aradszki András emlékeztetett: Magyarország a Párizsi megállapodás részes feleként elő kívánja segíteni a globális klímavédelmi célok elérését, ennek megfelelően a kormány elkötelezett a magyar gazdaság dekarbonizációjában. A Föld átlaghőmérséklet-emelkedésének 2 Celsius-fok alatt tartásához jelenleg nélkülözhetetlen az atomenergia alkalmazása – húzta alá. Ezért a fosszilis és a megújuló energiaforrások mellett hazánk a villamosenergia-termelési energiamix esetében hosszú távon számol a tiszta és megbízható nukleáris energiával. Hozzátette, a már több mint három évtizede biztonságosan és eredményesen üzemelő Paksi Atomerőmű villamosenergia-termelésünk stabil bázisa.

Az energiabiztonság fokozása érdekében az Európai Unió az energiaforrások és beszerzési útvonalak változatosabbá tételére törekszik, ugyanakkor az ellátásbiztonság garantálásáért továbbra is a tagállamok felelnek, ezen hatáskörük átruházásáról saját maguk dönthetnek – mondta az államtitkár. Kiemelte, hogy a szomszédos országok alapvető érdeke a regionális szinten kialakuló energiapiaci kooperáció, mivel az elősegíti az energiaszektort érintő jogharmonizációt, a teljesen integrált európai energiapiac létrejöttét és az energiabiztonságot erősítő infrastrukturális projektek megvalósulását.

Az államtitkár felszólalásában a regionális együttműködésekre példaként említette – a több mint negyed évszázada alakult visegrádi együttműködés mellett – a cseh, szlovák és magyar másnapi villamosenergia-piacok 2011-es összekapcsolását, továbbá a közép- és délkelet-európai földgáz összeköttetések (Central East South Europe Gas Connectivity – CESEC) megteremtését célzó magas szintű munkacsoport tevékenységét.

Aradszki András az energetikai fejlesztések iránti elkötelezettség megnyilvánulásaként méltatta a Jordánia államfője, őfelsége II. Abdullah bin Al Husszein király, valamint a jordán Energiaügyi és Ásványi nyersanyagokkal foglalkozó Minisztérium védnökségével megrendezett kétnapos csúcstalálkozót.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály)

Címkék