Érden kezdte a menetet a női röplabda-válogatott

Hétfőn a már jól bevált helyszínen, az Érd Arénában kezdte meg felkészülését a magyar női válogatott, amelyre idén világbajnoki selejtező, a World Grand Prix és az Európa-bajnokság vár – számolt be róla a hunvolley.hu.

Hasonló tartalmaink:

Tizenhatan alkotják jelenleg az új szövetségi kapitány, Alberto Salomoni keretét, amely a jövő héten Németországba, azt követően pedig Szlovéniába utazik, hogy aztán a horvátországi Eszéken lejátssza a vb-selejtezőit.

Tizenhárom játékos ült a százhalombattai Hotel Training teraszán – Tálas Zsuzsi önhibáján kívül késett egy kicsit – és beszélgetett az előttük álló hetekről, hónapokról. Liliom Rita csapatkapitány és Pallag Ágnes egy kicsit csipkelődött is egymással, a többiek derültségére. A többség arcán azonban inkább várakozásteljes feszültség volt látható.

Ez mondjuk a keret legifjabb – és nem mellesleg 191 centis magasságával a legmagasabb – játékosa, az abszolút újonc Kalotai Zsófia esetében teljesen érthető is, hiszen a 19 éves center tavaly nyáron még a junior válogatottban szerepelt, a győri Európa-bajnokságon, s még néhány hete is „csak” a tartalékkeretben vették számításba. Azonban három center is lemondani kényszerült a szereplését, így a Nyíregyháza játékosa a nagy keretbe is meghívást kapott (ahogyan Török Kata is, aki azonban Szpin Renátával együtt csak néhány nap múlva csatlakozik a kerethez).

Befutott a szakmai stáb is, így aztán négy órakor Alberto Salomoni megkezdte magyar szövetségi kapitányként első eligazítását. Bemutatta a szakmai stáb tagjait, persze Horváth András, Leiszt Máté, Kőnig Gábor, Nacsa Gábor és Tóth Gábor nem volt ismeretlen a lányok számára, Daris Amadio statisztikusra és Luca Simonetti erőnléti edzőre külön kitért a mester. Marad a stábnál Darabos Balázs erőnléti edző (igaz, ő jelenleg a férfiválogatott munkáját segíti) és Vígvári Benedek masszőr is, a továbbiakban azonban dr. Szakács Noémi lesz a csapat orvosa.

Az olasz szakember beszélt a programról és a célokról is. A csapat a jövő hétig Érden készül, majd Németországba utazik, ahol két mérkőzést is játszik a házigazdákkal, akik majd Eb-ellenfeleink is lesznek. „Ezekre azért van szükség, hogy lássuk, hol is tartunk egy európai élcsapathoz képest.” Németországból egyenesen Szlovéniába vezet a mieink útja, ahol ugyancsak két meccset játszanak a vendéglátókkal, de más edzőmeccsekre is sor kerülhet. Május 28-án pedig már Eszék felé veszi az irányt a csapat, ahol három nappal később megkezdi a vb-selejtezőket.

Június közepétől a World Grand Prix-ra, augusztus második hetétől pedig már az azeri Európa-bajnokságra készülnek a lányok. „Idén nagyon hosszú és feszített program vár ránk, de a maximumot szeretném kihozni belőle. Mindhárom versenyre nagyon komolyan készülünk, de az Európa-bajnokságon való jó szereplés a legfontosabb cél. Elődöm, Jan De Brandt remek edző, de én még az ő eredményeit is felül akarom múlni.”

Ennek megfelelően a csapat rövidesen áttette székhelyét az Érd Arénába, ahol hatkor megkezdődött az első edzés is. A keretet kétfelé osztották, az egyiknek némi átmozgatás után labdás tréninget tartottak az edzők, a másik csoportot viszont Vígvári Benedek és Luca Simonetti „gondjaira” bízták, akik különböző fizikai teszteknek és vizsgálatoknak vetették alá őket állapuk felmérésére. Az első nap tehát még viszonylag könnyen telt, azonban senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy keddtől kőkemény, közel öt hónapos munkába kezdenek a lányok, s a nagy menetelés végén az Európa-bajnokság vár majd rájuk.

A NŐI VÁLOGATOTT KERETE A VB-SELEJTEZŐKRE:

feladók: Bleicher Réka (Jászberényi RK), Kötél Zsanett (Penta Gödöllői RC), Tálas Zsuzsanna (Linamar Békéscsabai RSE)

liberók: Kötél Dóra (UTE), Szpin Renáta (Linamar Békéscsabai RSE)
centerek: Dobi Edina (Azerrail Baku – azeri), Kalotai Zsófia (Fatum Nyíregyháza), Leidgeb Noémi (Fatum Nyíregyháza), Nagy Eszter (1. VC Wiesbaden – német) –ütők: Dékány Bernadett (CSM Bucuresti – román), Liliom Rita (Beziers VB – francia), Pallag Ágnes (Vandoeuvre Nancy VB – francia), Soós Nikolett (Linamar Békéscsabai RSE), Szakmáry Gréta (Linamar Békéscsabai RSE), Török Kata (Vasas Óbuda), Villám Lilla (Fatum Nyíregyháza).

(Fotó: hunvolley.hu)

Címkék