„Magasan felülmúlták önmagukat”

Óriási meglepetést szereztek a debreceni felnőtt úszó országos bajnokságon az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. versenyzői edzőjüknek, Selmeci Attilának .

Hasonló tartalmaink:

A mesteredzőről tudjuk, nemigen szeret jóslatokba bocsátkozni, s még az ob előtt sem mert tippelni, hogy hogyan is alakul az érdiek szereplése, csupán annyit mondott, hogy csúcsformában fognak leutazni.

– Magasan felülmúlták önmagukat. Azt gondoltam, hogy egy-egy érem bejöhet, de hogy két aranyérem, ezüstérmek, bronzérmek. A pontversenyben hetedik helyen végeztünk és ezt hat versenyző érte el. Nagyon boldog vagyok és bízom benne, hogy a folytatás is ilyen jó lesz, hiszen az igazi világversenyek csak most következnek – kezdte Selmeci Attila.

A csapat tagjaival már kitárgyaltuk részletesen saját szereplésüket, így a váltó az edzőre maradt, mivel a 4×100-as mix gyorsváltó az első napon meglepetésre aranyérmet szerzett a BVSC-Zugló és az Egri Úszó Klub előtt.

– Ez nagyon váratlan volt. Mivel a klubtól távozott Sós Dani, aki mellen is jó, a vegyesváltót nem tudtuk kiállítani, de bíztunk abban, hogy a 4×100-as mix gyorsváltó egy ötödik-hatodik helyre odaérhet, aztán csodálatos dolgot produkáltak, felnőttek a feladathoz és mindenki óriásit úszott. Az ellenfelek is meglepődtek. Rögtön az első napon aranyérmet szereztünk, ez jó indulás volt, ez pedig meghozta a gyerekek siker iránti étvágyát és szépen sikerült a folytatás is – mondta.

Gyakori, hogy ha ilyen meglepetést arat egy csapat, akkor az lendületet és önbizalmat ad a későbbi eseményekre, s mint ismert az érdiek temérdek egyéni csúccsal zárták a debreceni versenyt.

– Egészen biztosan adott egy lökést. Láttam a csapat erejét, hogyan támogatták, biztatták egymást, ami nagyon jó érzés volt. Egy ilyen is létszámú csapatnál pláne fontos egymás segítése, a sikereken és a kudarcokon való osztozás és utóbbi esetében, hogy átsegítsék egymást a nehezén. Hál’ Istennek, nekünk most pozitív dologból volt bőven részünk, mert minden napra jutott olyan meglepetés, amire nem számítottunk – tette hozzá.

Egy-egy ciklusban mindig vannak nagy versenyek, de ezek részcélok a fő időszak fő versenyére. Selmeci Attila elmondta: a mostani sikerekhez hozzájárul, hogy a januártól tartó időszakban jól válogatták meg a versenyeket, volt egy kéthetes kiváló edzőtáboruk Hódmezővásárhelyen, és a formaidőzítés is jól sült el.

Ám hiába beszélünk egy országos bajnokságról, mert a mostani debreceni ob „csak” egy nagy lépcsőfok volt. A januártól eddig a versenyig tartó ciklus utolsó állomása még nem minden, mivel nyáron Izraelben ifi-Európa-bajnokság, Budapesten felnőtt vizes-világbajnokság, Indianapolisban pedig ifjúsági-világbajnokság lesz. Az érdi úszók közül még volt szó róla, hogy Kovács Benedek részt vesz az augusztusi, tajpeji Universiadén is, de végül múltkor megosztotta velünk, hogy visszalép ettől a versenytől, mert nem érzi úgy, hogy a mostaninál többet ki tudna hozni belőle…

Ha a sportolókra azt írjuk, hogy mozgalmas nyaruk lesz, akkor ez Selmeci Attilára különösen igaz, hiszen temérdek helyre kell elkísérnie versenyzőit.

– Pihenő nemigen lesz. De ha az élet ezt hozta… Május harmadik hetében ifjúsági országos bajnokság, rá négy hétre ifi-Európa-bajnokság, aztán felnőtt vb és végül is Milák Kristóf és reméljük, Barócsai Petra az ifjúsági-világbajnokságra is utazik. A gyerekek szempontjából nagyon-nagyon nehéz lesz, hogy mindenhol csúcsformában legyenek. Egy kicsit én is előre félek, mert két verseny egymástól nyolc-tíz hétre még csak-csak elmegy, de amikor három ilyen világverseny van három-négy héten belül és mindig csúcsra kell járatni a versenyzőt, az nem egyszerű. Lehet, hogy kicsit nagyképűen hangzik, de az ifjúsági-Európa-bajnokságot úgy is tudjuk hozni – nagyon remélem –, hogy nem kell sokat rápihenni, hanem munkából megyünk. Aztán Kristóf igazából az ifjúsági-világbajnokságra lesz rápihentetve – zárta szavait.

A versenyeken elért időeredmények azt mutatják, hogy az érdi úszók valóban csúcsformában utaztak le Debrecenbe, ám ebben a sportágban a fő energiák általában nyárra, a fő időszakra maradnak.

Címkék