Szentmise a “magyar Kis Szent Terézért”: Bogner Mária Margitért

84 évvel ezelőtt, 1933. május 13-án hunyt el Bogner Mária Margit vizitációs nővér, akit betegségének Istenben való megéléséért sokan ma is szentéletűnek tartanak. Az évforduló alkalmából Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök Érd-Óvárosban idén is ünnepi szentmise keretében emlékezett meg halálának évfordulójáról, majd együtt imádkoztak sírjánál boldoggá avatásáért.

Hasonló tartalmaink:

A Szent Mihály katolikus templom zsúfolásig megtelt május 13-án. Az óvárosi szentmisén többek között Aradszki Andás államtitkár, országgyűlési képviselő, T. Mészáros András polgármester is részt vettek.

Bogner Mária Margit a vizitációs rend első magyarországi rendházában elsőként tett fogadalmat 1932-ben. A vizitációs zárda kiemelkedő egyénisége volt, aki kisugárzásával, belső erejével sokak csodálatát nyerte el. Miután tüdejét a betegség megtámadta, alig egy évvel később elhunyt. Testi szenvedéseit szentekhez hasonló türelemmel, Isten iránti szeretettel viselte. A zárda falánál temették el, és már itt, első sírjánál is történtek imameghallgatások.

(fotó: Boros Sándor)

Mivel nem sokkal a halála után gyorsan elterjedt a híre közbenjárásáról, az egyházmegyéből kezdeményezés indult a boldoggá avatására. Négy évvel halála után Shvoy Lajos székesfehérvári püspök megtette az első lépéseket, gyűjtötték az imameghallgatásokat, hozzá szóló imák jelentek meg, naptárakat készítettek a fényképével, és egy gondnokot neveztek ki, aki az összegyűjtött dokumentációt bemutatja a Vatikánnak.

A boldoggá avatás ügye a második világháború után kialakult viszonyok között évtizedekre leállt. Ám a köszönetet kifejező táblák – különösen attól kezdve, hogy a sírját áthelyezték az érd-ófalui Szent Mihály-templom kertjébe – elkezdtek szaporodni. Az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból, Ukrajnából, Délvidékről is érkeztek gyógyulásra várók, akik közbenjárásában bíztak.

2005-ben történelmi bizottságot neveztek ki a boldoggáavatás további intézésére. Elkészült a positio, vagyis az ilyen esetekben szükséges, nagyon alapos életrajz, és közbenjárásának köszönhetően egy csodás gyógyulás is történt. Maria Januszewicz az a fiatal lengyel lány, akinek életében csodálatos gyógyulást hozott Bogner Mária Margit közbenjárása. A Varsóban született Mariát 2000 szilveszterén tízéves korában súlyos baleset érte, amelynek következtében kómába esett, az orvosok nem láttak reményt életben maradására. Orvos édesapja is ügyeletes volt a kórházban, amikor azt mondták, menthetetlen, s ha esetleg felépül is, az agysérülése miatt soha többé nem fog tudni beszélni. A vallásos család a lengyel főváros Jézus szíve-templomába járt, ahol vizitációs nővérek voltak, és tőlük hallottak Bogner Mária Margitról. A családtagok és a nővérek is az Ő közbenjárását kérték Mariaért. Az édesanya kérésére a varsói nővérek azonnal felhívták telefonon a budakeszi nővéreket, hogy imádkozzanak ők is. És megtörtént, ami emberileg megmagyarázhatatlan, a lány 21 nap múlva elhagyta a kórházat, s azóta már angol–francia szakos tanárként él Franciaországban.

A Vatikánban elfogadták csodálatos gyógyulásnak Maria esetét, amelyet az orvosprofesszorok jelentése is alátámasztott. Ez a gyógyulás nagy reményt ad arra, hogy Bogner Mária Margitot a közeljövőben boldoggá avatják.

2012-ben hirdették ki XVI. Benedek pápa dekrétumát, amelyben elismeri a vajdasági származású vizitációs nővér hősies erényeit. Bogner Mária Margit boldoggá avatásáért a következő imát mondják:
„Istenünk, ki az alázatosakat fölmagasztalod és a téged szeretőket viszontszereted, tekints kegyesen Mária Margit alázatára és szeretetére, és add, hogy őt mihamarabb mint a szeretet és a hűség példaképét oltárainkon tisztelhessük. Általa ajánlom neked jelen ügyemet… Kérlek mutasd meg, hogy közbenjárása kedves előtted!”

Címkék