Jubileumi Szőlővirág Ünnep és Nemzetiségi Találkozó

Az ófalusi Pincetulajdonosok Egyesülete tizedik alkalommal rendezi meg május 27-én a Szőlővirág Ünnep és Nemzetiségi Találkozót a Mély utcai pincesoron. Az esemény szép hagyományokkal rendelkezik, hiszen évről évre összehozza az érdi és az Érd környéki nemzetiségeket a helyi lakosokkal. A rendezvény idén a családok felé is nyit, hiszen városnéző kisvonat, gyerekprogramok, állatsimogató és nyitott pincék várnak mindenkit délelőtt 10 órától késő estig.

Hasonló tartalmaink:

A Szőlővirág Ünnep egyik újdonsága, hogy a könnyebb parkolás, valamint a borkóstolás lehetősége miatt a városközpontból, a Kálvin térről, a vonatpótló busz megállójából dotto indul 9 óra 30 perckor, hogy azután minden óra fél- és egész órakor a programra szállítsa a vendégeket. A vonat visszafelé is közlekedik, egészen 22 óráig. A kisvonat menetdíja irányonként 200 Ft, de retúrjegy is váltható. A kisvonattal érkezők menetjegyükkel látogathatják a rendezvényt. A kisvonat 3 éves korig ingyenes.

Az esemény 10 órakor kezdődik, több program közül is választhatnak a rendezvényre érkezők, hiszen a színpadon a Ládafia Bábszínház Együgyü Mihók című bábjátékával szórakoztatja a gyerekeket. A Ládafia Bábszínház 1995-ben alakult, azóta játszik vásárokban, utcákon, tereken. Az előadások szabad ég alá teremtetnek, és a felhasznált anyagokkal, eszközökkel egy olyan világ idéztetik meg, mely egykoron meséink bölcsője volt. Ugyancsak 10 órától az Egészségsátorban a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény ingyenes egészségügyi méréseket végez. Lesz vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérés és testösszetétel monitorozás, valamint orvosi és dietetikus tanácsadás is. A rendezvény nyitásától két órán keresztül a Noel Tanya állataival ismerkedhet meg bárki, aki szívesen simogatna egy csüngőhasú kismalacot, kis kecskéket és kis bárányokat.

Kihagyhatatlan programnak ígérkezik a présházak látogatása is, amely a „Találkozás a pincesorral” elnevezést kapta. Hudák Mihály a Pincetulajdonosok Egyesületének elnöke a Mély utcai bejárattól 10:30-kor és 13:30-kor túrát indít és megmutat néhány pincét, miközben számos „titkot” és érdekességet árul el róluk, valamint az érdi szőlőről és az érdi borokról is különleges részleteket mond. Délelőtt 10 órától sötétedésig a Martonosi Pince mellett a kézműves udvar kínál tartalmas kikapcsolódást a kicsiknek és a nagyoknak. A kézműves udvarban batikolt papírvirágok és szőlővirágtündér készül, de lehet majd gyöngyöt fűzni, fonalkarkötőt, szélforgót és koronát is készíteni. A kézműves udvarban tapasztalt, ügyes kezű kézművesek várják a gyerekeket. A színpadon 11:30-tól Mikola Péter lép fel. A gyerekműsor a 3 – 9 éves korosztálynak és családjaiknak szól. A műsor során elhangzó dalok egy része eljátszható, vagy a család összetartozásáról szól, de a gyermeki élet megélt örömeiről, történéseiről és vágyairól is énekel az igen jópofa művész. A műsor 13 órakor a Napvirág Zenekar fellépésével folytatódik, akiknek a zenei tevékenységét alapvetően meghatározta, hogy korábban zenés, mondókás képességfejlesztő foglalkozásokat tartottak gyermekeknek. Szerzeményeik számos népszerű zenei stílusirányzatot képviselnek, szövegeik alapja a kíváncsi „gyermekvilág”. Koncertjeik igazi szórakozást kínálnak kicsiknek és nagyoknak, mindazoknak, akik interaktív mozzanatokkal tarkított, lendületes, vidám kikapcsolódásra vágynak.

Délután a nemzetiségek színpompás felvonulásával kezdődik a nemzetiségi találkozó. A németek, a bukovinai székelyek, az erdélyi magyarok és székelyek, a horvátok, a lengyelek, a görögök és a szlovákok a Termál Hotel Ligettől 14:30-kor indulnak el a Mély utca közepén található színpadig. T. Mészáros András polgármester köszöntőjét követően református és katolikus áldásban részesül a szőlőhegy, majd átadják a Pincetulajdonosok Egyesülete által múlt héten szervezett borverseny okleveleit és emléklapjait is. Ezt követően a nemzetiségek egymás után mutatják be műsoraikat egészen 18 óráig. Mindeközben a pincékben a bemutatkozó nemzetiségek ingyenes ételkóstolóval is készülnek, így például a vendégek megízlelhetik a cevapcicát, a trubelkát, az igazi bukovinai székely galuskát, a lengyel krowkát, de lesznek sajtok és kolbászok is. Valamennyien a rájuk leginkább jellemző ételekkel készülnek. A színpadon 18 órától a Pittyendáré Zenekar koncertjét hallgathatják meg a vendégek. A műsorban közreműködik a Magtár Néptáncegyüttes. Háromnegyed héttől táncház lesz, 20 órától pedig a még könnyedebb kikapcsolódás érdekében retro disco lesz DJ Szederrel.

Az egész napos rendezvényen nyitott pincékkel várják a gazdák a látogatókat, de lesznek árusok is, akik a rendezvény jellegéhez illő portékáikkal, ételekkel és italokkal készülnek.

A rendezvény miatt május 26-án pénteken 16 órától lezárják a Mély utcát. A zár feloldására május 28-án 6 órakor kerül sor. Az okozott kellemetlenség miatt a szervezők elnézést kérnek. 

Szolovirag_even-cover

 

Címkék