Az atomenergia az éghajlatvédelmet szolgáló dekarbonizációs eszköz

Az energetikának – és benne a nukleáris energiatermelésnek – továbbra is az emberiség jólétét és a fenntartható fejlődést kell szolgálnia – mondta Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár a 2017. május 22-23. között Prágában megrendezett Európai Nukleáris Energia Fórum (ENEF) ülésén.

Hasonló tartalmaink:

Az idén 12. alkalommal megrendezett találkozón elhangzott vitaindító beszédében az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy az atomenergia-párti és az antinukleáris országok az energiarendszer dekarbonizációjával mint közös nevezővel tudják együttesen támogatni a Párizsban lefektetett globális éghajlatvédelmi célok elérését. Hangsúlyozta, hogy racionális érvek mentén kell megőrizni az európai atom és zöld forgatókönyvek közti egyensúlyt annak érdekében, hogy az ellátásbiztonság fenntartása mellett eredményesen csökkentsük az energiatermelés károsanyag-kibocsátását.

A jövő európai energiarendszere kapcsán Aradszki András úgy fogalmazott, hogy annak egyszerre szükséges garantálnia az ellátásbiztonságot, a versenyképességet és a megfizethető energiaárakat, miközben tartósan megteremti a környezetet nem terhelő technológiai megoldások alkalmazásának feltételeit, elősegíti azok dinamikus elterjedését. Hozzátette, ezeknek az elveknek csak olyan közös piaci modell képes megfelelni, amely minden alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelési módnak egyformán lehetőséget biztosít. Reményét fejezte ki, hogy az európai döntéshozók a megfelelő szintű szabályozást és a gazdaságosság szempontját figyelembe véve fogják vizsgálni a nukleáris energiatermeléssel járó előnyöket és a megújuló energiaforrások integrálási folyamatát. Ezek szembeállítása ugyanis rossz következtetések és hibás döntések felé vezetheti Európát – érvelt az energiaügyért felelős államtitkár.

Aradszki András az ENEF idei találkozójának első napján az Európai Atomenergia-közösséget létrehozó szerződés 60. évfordulójára emlékezve hangoztatta: a közösség az elmúlt évtizedekben eredményesen kezelte az atomenergia békés célú alkalmazásának kihívásait, a részes felek hatékony együttműködésén keresztül pedig napjainkban is hozzájárul az európai ellátásbiztonsághoz. Az államtitkár a reális szakterületi párbeszéd egyedülálló platformjaként méltatta a 2007-ben alapított Európai Nukleáris Energia Fórumot, legfontosabb érdemeként említve a dekarbonizált energiatermelési megoldások melletti elköteleződés erősítését.

A magas rangú kormányzati tisztviselők, az Európai Parlament képviselői, az energiaipari nagyvállalatok vezetői, a közigazgatás, az ipar, a pénzügyi szféra és a civil szervezetek delegáltjai részvételével zajló másnapi konferenciát Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák miniszterelnök, valamint az éghajlat- és energiapolitikáért felelős európai biztos, Miguel Arias Cañete nyitotta meg. Az idei panelvitákon a radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek európai uniós kezeléséről, továbbá az engedélyezési eljárások harmonizálásában rejlő potenciális előnyökről és költségekről folytattak eszmecserét a résztvevők.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

(fotó: NFM)

Címkék