Világtalan világ, látóknak

Interaktív érzékenyítő programot rendezett a a Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (BULÁKE) az érdi általános iskolák harmadik, negyedik évfolyamos diákjainak. A múlt hétfőtől csütörtökig tartó program során a gyerekek belekóstolhattak a vakok mindennapjaiba.

Hasonló tartalmaink:

A BULÁKE 2005-ben indította interaktív programját, melynek keretében rendszeresen ellátogatnak Érdre, a Szepes Gyula Művelődési Központba. A gyerekek kiscsoportos foglalkozások keretében, különböző szituációkon keresztül átélhetik, milyen vaknak lenni, és megtapasztalhatják azt is, hogy a látássérültek mindennapjai nem megoldhatatlanok. Megtanulják azt is, hogyan tudnak hatékonyan segíteni egy vak embertársuknak.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– A látássérültek élete majdnem ugyanolyan, mint a látó embereké, egy-egy apróságtól eltekintve. Lehet, hogy lassabban oldunk meg bizonyos dolgokat, de megoldjuk – fogalmazott Jenei András, a BULÁKE alelnöke.

 

A programok igen változatosak és egyediek voltak: a résztvevők hajtogattak bekötött szemmel papírrepülőt, kipróbálták a fehér botot, megismerkedtek a látássérültek életét segítő digitális és hétköznapi eszközökkel és a Braille-írással. Emellett voltak olyan feladatok is, amit a teljesen sötét színházteremben kellett megoldaniuk: csörgőlabdázás, ételfelismerés, autógumis akadálypálya.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A program végeztével a diákok beírhatták benyomásaikat a BULÁKE emlékkönvébe; a gyerekek sorai arról árulkodnak, hogy legjobban a teljes sötétségben végzett feladatok tetszettek a diákoknak.

Címkék