Egyre jobbak az érdi borok

Rendkívül színvonalas borversenyt tudhat maga mögött az ófalusi Pincetulajdonosok Egyesülete, hiszen múlt pénteken a Buki Pincében rendezték meg a regionális borversenyt, ahová 53 bort neveztek az érdi és a környékbeli gazdák. Huszonkettő vörös, huszonkettő fehér és kilenc rozé méretett meg a versenyen.

Hasonló tartalmaink:

László Éva okleveles borbíráló, a zsűri elnöke az ÉrdMost-nak elmondta, hogy évek óta zsűrizi a környék borait, s az eddigi legszínvonalasabb versenyt tudhatják maga mögött az ófalusi Pincetulajdonosok. Örömét fejezte ki, hogy a korábbi években megfogalmazott kritikákat a gazdák nem sértésnek vették, s ez minőségi előrelépést jelentett a borok kóstolásánál. László Éva külön kiemelte a vörös borokat, amelyek közül szinte mind arany minősítést kapott, véleménye szerint az utóbbi évek legjobb vörös borait termelték az érdi gazdák.

A zsűrizés szempontjairól megtudtuk, hogy először az okleveles borbírák mindig a külső jegyeket figyelik meg, kézbe veszik, megszagolják, vizsgálják a tisztaságát, a színét, de még azt is, hogyan „mozog” a pohárban. Ezután megszagolják, így ha fajtaként nevezték a bort, akkor annak rendkívül jellegzetes illata van. A kóstolásra ezután kerül sor. László Éva elmondta, öröm már a régió borait kóstolni, hiszen nagyon igényesek lettek a gazdák, korszerű technológiákat használnak, és nagyon odafigyelnek a szőlőikre.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre május 27-én a Szőlővirág Ünnep és Nemzetiségi Találkozó megnyitóján 15 órakor kerül sor. 

Címkék