Szimfónikus kamarahangverseny

A zenekedvelők a klasszikus zeneirodalom vidám hangnemű szerzeményeivel köszönthették az év egyik legszebb évszakát. A városunkban immár közel három évtizede működő vonósegyüttes ismét szimfonikus zenekarrá bővülve, nagy sikerű koncertet adott a múlt pénteken a Vörösmarty Gimnázium dísztermében.

Hasonló tartalmaink:

Az Érdi Kamarazenekar már az év elejei farsangi koncertjét követően folyamatosan készült a májusi tavaszi hangversenyére – tudtuk meg Rédai Erzsébet művészeti vezetőtől, aki arról is beszélt, hogy a tavasz ébredése felett érzett örömüket a muzsikájukkal is szeretették volna éreztetni, így a zeneirodalom két kiváló szerzőjének három játékos és vidám művét tűzték műsorukra.

Mozarttól: a g-moll szimfónia és a Serenata notturna csendült fel. A szólisták: Czidorné Kerecsányi Erika és Hanischné Farkas Anna hegedű, Cser László nagybőgő, Mézes Gyöngyi üstdob. Beethoventől az F-dúr románcot hallhattuk, a hegedűszólót Kucsera Imre játszotta. A koncert karmestere Héja László volt.

A zömében vonós kamarazenekart ezúttal üstdob- és hegedűszólóval is kiegészítették, majd fa- és rézfúvósok is csatlakoztak az együtteshez, így biztosítva a művek nagyszerű hangzását. Zárásként hangzott el Mozart kis g-moll szimfóniája, amely a komponistára oly jellemző pezsgéssel és humorral töltötte be a gimnázium dísztermét.

Rédai Erzsébet azt is elárulta lapunknak, hogy tudatosan választották ezeket a darabokat, mert szeretnék ha egyre szimfonikusabbá válna az együttesük, ugyanis az ilyen hangversenyeken jóval nagyobb a vonósok létszáma, mert az utóbbi hónapokban több diák is csatlakozott a zenekarhoz. A fiatal, főként középiskolás zenészek, no meg a lelkes közönség örömére választották a népszerű szimfonikus műveket. A növendékek roppant büszkék arra, hogy felnőtt, profi zenészekkel együtt léphetnek közönség elé. Óriási élmény, de ugyanakkor hatalmas kihívás is ez számukra, ezért ők a próbákon kívül, otthon is sokat gyakorolnak. A kamarazenekar karmestere, Héja László pedig óriási türelemmel és szeretettel foglalkozik a növendék muzsikusokkal, akik egyébként az érdi Lukin Zeneiskola növendékei és korábban a Tücsökzenekarban játszottak, de mivel abból kinőttek már, a kamaraegyüttes tagjai úgy gondolták, érdemes kipróbálni őket a nagy zenekarban, s később az utánpótlását is biztosíthatják majd.

Rédai Erzsébet zárásként elárulta: az Érdi kamarazenekar már az évadzáró hangversenyére készül, amelyen barokk művekre, főként Bach és Vivaldi remekeire számíthat a közönség. A koncertet június 25-én, 17 órai kezdettel tartják meg, helyszíne pedig hagyományosan a Magyar Földrajzi Múzeum kocsiszíne lesz.

(Érdi Újság)

 

Címkék