Beiskolázás előtt

Beiskolázási szülői értekezleteket tartottak hétfőn az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban a négyosztályos gimnáziumba készülőknek. Az intézmény igazgatónője és tanárai nemcsak a beiskolázási tudnivalókat ismertették, hanem a tagozatokról, az iskola életéről, eredményeiről is beszéltek. A nyolcosztályos tagozat iránt érdeklődőket ma délután várják a beiskolázási tájékoztatóra.

Hasonló tartalmaink:

Idén is megtelt a gimnázium nagyterme érdeklődő szülőkkel, diákokkal a VMG beiskolázási szülői értekezletén. Hétfő délután a nyolcadikosokat és szüleiket tájékoztatták az idei tanév beiskolázási rendjéről, ismertették az intézmény tagozatait, és felhívták a figyelmet az iskola beiskolázási tanulmányi versenyeire is.

Mint Szilasné Mészáros Judit intézményvezető elmondta, a tagozatok tekintetében nincs változás: a nyolcadikosok általános, idegen nyelvi, matematika, biológia, kémia, humán tagozatokra jelentkezhetnek. Főleg azokat a diákokat várják, akik felsőfokú tanulmányokat céloznak meg – hangsúlyozta az igazgatónő.

Az iskolába felvételizőknek központi írásbeli felvételi vizsgát kell tenniük magyarból és matematikából. Erre december 7-éig jelentkezhetnek. (A központi írásbelit a diákok bármelyik, ilyen vizsgát szervező intézményben megírhatják.) Az írásbeliket 2019. január 19-én tartják (pótírásbelire 24-én kerül majd sor), az eredményekről február 7-én értesítik a tanulókat. A szóbeli meghallgatások február 21-én kezdődnek a gimnáziumokban.

Az intézmény az ősz folyamán komplex tanulmányi versenysorozatot hirdet a nyolcadikosok számára; november 9-én rendezik a biológia, illetve a kémia, valamint a történelem tanulmányi versenyt, 16-án pedig a matematika-fizika komplex tanulmányi versenyt.

Azok, akik egy adott tagozatra jelentkeznek, és az első négybe kerülnek, mentesülnek a szóbeli vizsga alól az adott tantárgyból. (Vagyis aki az iskola emelt szintű matematika tagozatára jelentkezik, és a matematika-fizika komplex tanulmányi verseny 1-4. helyén végez, annak matematikából nem kell szóbeli vizsgát tennie.) Ugyanígy mentesülnek azok a diákok, akik a Bolyai iskola német nyelvi versenyén kerülnek az első négy közé.
A tagozatok közül egyébként az angol a legnépszerűbb, de a matek és a biológia is nagyon kedvelt.

A felvételizőknek az iskola tehetséggondozó szakköröket is indít, a foglalkozásokat szombatonként tartják majd magyar, matematika (és matematika emelt szint), valamint hétköznap délutánonként történelem, angol, biológia és kémia tantárgyakból. Beiratkozni szeptember 26-án és 27-én lehet, 15-től 18 óráig, a VMG-ben.

A gimnáziumban nyolcosztályos képzést is indítanak – egy osztállyal –, ami szintén rendkívül népszerű: itt négy-négy és félszeres a túljelentkezés. Az e tagozat iránt érdeklődőknek szeptember 25-én, azaz ma 17 órától tartanak beiskolázási értekezletet. A negyedik osztályosoknak szintén tartanak tehetséggondozó foglalkozásokat, matematikából és magyar nyelvből (szombatonként), jelentkezni szintén szeptember 26-án és 27-én lehet.

Szilasné Mészáros Judit a beiskolázási szülői értekezleten nemcsak a beiskolázási tudnivalókról, hanem az iskoláról is beszélt. Mint elmondta, az 1961-ben alapított intézményben közel 800 diák tanul, 24 osztályban. A VMG a gimnáziumok országos rangsorában a harmincegyedik – Magyarországon körülbelül 600 gimnázium működik –, a vidéki intézmények sorában pedig a tizennegyedik. Az iskolában nagyon jó versenyeredmények születnek, ami pedig a nyelvvizsgákat illeti, tavaly 150 közép- és felsőfokú nyelvvizsgát tettek az itt tanuló diákok. Az érettségi jegyek itt általában egy osztályzattal jobbak, mint az országos átlag, és a tanulók 92 százaléka felsőfokú tanulmányokat folytat érettségi után – hangzott el a tájékoztatón.

– Iskolánk az emelt szintű érettségire fokozottan felkészít, részben a tagozatok, részben a fakultációk útján – tette hozzá az igazgatónő.

Az iskola tavalyelőtt elnyerte az Ezüst Eötvös-díjat, példamutató oktatói-tehetséggondozói tevékenységéért, a 2017/18-as tanévben pedig pedagógus napon a teljes tantestület miniszteri elismerő oklevelet kapott.

 

 

 

Címkék