Tisztelet a hősöknek

Május utolsó vasárnapján országszerte megemlékezéseket tartottak a magyar hősök emlékünnepén. Érden hagyományosan az I. világháborús emlékműnél tisztelegtek a hősi halált halt érdi katonák emléke előtt. A százéves múltra visszatekintő ünnepen azokra emlékezünk, akik életüket áldozták a hazáért és családért.

Hasonló tartalmaink:

Az érdi koszorúzási ünnepséget a három évvel ezelőtt felújított ófalusi szobornál rendezték meg.

A magyar hősök emléknapjának eredete egy 1917. évi törvényre vezethető vissza. Nagyszabású rendezvénysorozatot 1944-ig minden évben tartottak, 1945-ben még megemlékeztek a hősök napjáról, 1946-tól azonban elmaradtak a hivatalos megemlékezések.

A magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvény ismét a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította minden esztendő májusának utolsó vasárnapját.

Az ünnepségen T. Mészáros András arról beszélt, hogy miközben a családok, gyerekek önfeledten ünnepelnek a város főterén, Európában ellenséggel kell szembenéznünk.

- De ne feledjük: törékeny béke ez. Néhány nappal ezelőtt Manchesterben tizenéves gyerekekre támadt Európa legádázabb ellensége, az Iszlám Állam. A legaljasabb tettet követték el, amit ember elkövethet. Gyerekeket gyilkoltak. Szándékosan gyerekek voltak a célpontok. Európa bürokratái azonban mintha ebből sem értenének. Nem értik, nem fogják fel, hogy az a liberális, befogadó politika, amit legalább olyan ádázul követnek, kudarcot vallott. Ez a kudarc azonban európai életekbe került, gyerekek életébe került, és sajnos gyanítható, hogy nem a manchesteri merénylet volt az utolsó. Az viszont biztosan állítható, hogy Magyarországnak az illegális migráció megállításáért folytatott elszánt küzdelme nélkül ma sokkal több lenne az áldozat. A magyar és ezzel együtt Európa határait védő magyar katonák a jelenkor hősei. Ma, a Hősök napján, nemcsak emlékezünk a már nem élő hőseinkre, de tisztelgünk is azok előtt, akik megvédenek minket, magyarokat és a többi európai polgárt – mondta T. Mészáros András.

Az ünnepség végén koszorúzásra került sor.

(fotó: Boros Sándor)

Címkék