Kutya meleg: tippek kánikulához

A nagy meleget nem csak az emberek, de az állatok is nehezen viselik. A kutyákat is megviseli a hőség, ezért érdemes odafigyelnünk néhány dologra. 

Hasonló tartalmaink:

Hallgassa meg az Érd FM 101,3 interjúját dr. Fekete Balázs állatorvossal, aki tippeket, praktikákat mond erre az időre vonatkozóan! 


ÁRNYÉKOT! – kutyánk a napszaktól függetlenül bármikor be tudjon húzódni az árnyékba, lehet ez növény az udvaron, de a lakásban tartott állat számára enyhülést adhat a sötétítő függöny árnyéka is.

FRISS VÍZ! Ügyeljünk arra, hogy a lehetőség szerint nagyméretű itatóba rendszeresen kerüljön friss víz!

ZÁRT AUTÓ: soha ne hagyjuk a zárt autóban, mert abban a hőmérséklet akár 50 fok fölé is emelkedhet. Ebben a résnyire lehúzott ablak sem segít: miért?

1. A kutyák testhőmérséklete normálisan 38 fok körül van, ha ez eléri a 40,5 fokot, már súlyos hőgutát kaphatnak.
2. 22 fokos hőmérséklet esetén egy autó belső tere akár 47 fokra is felmelegedhet kevesebb mint egy óra alatt.
3. A közhiedelemmel ellentétben az nem elég, ha lehúzva hagyjuk az ablakot, ugyanis a kutya így sem tudja hatékonyan lehűteni magát – ugyanis a zárt térben a lihegéssel (a meleg levegő kifújásával) még jobban felmelegíti a levegőt, és ezt egy résnyire leeresztett ablak nem tudja kompenzálni.
4. A hőguta az agy és más szervek károsodását okozhatja, és extrém esetben akár halálos is lehet.

HA MÉGIS BEKÖVETKEZIK A HŐGUTA: ha mégis bekövetkezik, az állat magas testhőmérsékletét le kell csökkenteni vizes borogatással, a folyadékbevitelről gondoskodni kell és állatorvoshoz kell fordulni.

SÉTÁLTATÁS: kora reggel vagy késő este szerencsés, amikor a gazdinak is elviselhetőbb!

FÜRDŐZÉS: ha van a környéken kutya úsztató, kutyánk nagyon hálás lesz egy jó kis pancsolásért.

LEÉGÉS: kutyánk, macskánk is leéghet, ezért nagyobb séták előtt használhatunk fényvédő-leégés elleni krémeket és kerüljük el a forró betont. A megfelelő krémekről érdeklődjön állatorvosánál.

TOKLÁSZOK, BOGÁNCSOK: bekerülhetnek a fülbe, befúródhatnak a talppárnák közé és irritálhatják a bőrt, fájdalmat, tályogot okozva.

NYITOTT ABLAK: legyen az ablakon rács vagy háló, mely megakadályozza, hogy kiessenek, és súlyos sérüléseket szerezzenek, elpusztuljanak, vagy elkóboroljanak.

Címkék