Érdet is érintheti a felsőoktatás fejlesztése

Hivatalosan is átadták az Érdi Tankerületi Központ Alispán utcai épületét kedd délután. Az ünnepségen jelen volt dr. Aradszki András, térségünk országgyűlési képviselője is, aki arról beszélt, hogy remélhetőleg a felsőoktatási rendszer fejlesztése is eljut ebbe a járásba. Az eseményen beszédet mondott dr. Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke, valamint T. Mészáros András polgármester is.

Hasonló tartalmaink:

A Modern Városok Programja keretében felgyorsult Érd oktatási intézményeinek fejlődése; ez a dinamikusan fejlődő térség számíthat arra is – és remélhetőleg el tudja majd érni –, hogy a felsőoktatási rendszer fejlesztése eljut ebbe a járásba is – fogalmazott dr. Aradszki András, térségünk országgyűlési képviselője kedd délután, az Érdi Tankerületi Központ hivatalos átadásán.

Mint az államtitkár utalt rá: az, hogy ez a fontos funkciót ellátó intézmény Érden működhet, a város elkötelezettségének, a tankerületi vezető elhivatottságának volt köszönhető. A politikus azzal a kívánsággal zárta szavait, hogy az az együttműködés, ami a város, a kormány és a politikai döntéshozók közt eddig megvalósult, továbbra is működjön.

Dr. Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke szintén az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, kiemelve: az Alispán utcai épületet az önkormányzat biztosította az Érdi Tankerületi Központ számára, ami azt bizonyítja, hogy hosszú távú együttműködés van az önkormányzat és a tankerület között. Mint mondta, bízik benne, hogy ezt a partnerséget a tankerületi központ és az érintett önkormányzatok között a jövőben is sikerül fenntartani.

Ebben az együttműködésben, a folyamatosan épülő rendszerben mindenki érdekelt, hogy segítsen abban, hogy egyre jobban és jobban működjön – hangsúlyozta, hozzátéve: erősödnek az intézményvezetők visszajelzései, miszerint a Klebelsberg Központ azirányú erőfeszítései, hogy a döntések közelebb kerüljenek az intézményekhez, és “ne azzal kelljen foglalkozni, hogy milyen gyorsan tudunk papírt, tonert és egyebeket beszerezni, hanem a pedagógiai munkával”, egyre jobban látszódnak.

T. Mészáros András polgármester az ünnepségen a most átadott épületről beszélt. Mint mondta, az ingatlan az Érdi Ipartestület székháza volt; a Megyei Jogú Városok programja keretében vásárolta meg a város a tankerület számára, mintegy 81 millió forintból, átalakították, felújították, és 550 négyzetméteren olyan irodaépületet hoztak létre, amely alkalmas arra, hogy innen lássák el a tankerület igazgatási feladatait. T. Mészáros András kiemelte: ez az első olyan épület, amely a Modern Városok Programja keretében készült el; külön öröm, hogy pont az oktatásügyben valósult meg az első ilyen fejlesztés, mivel ez a terület kiemelten fontos a városnak, 2007 óta.

A régi, Tompa utcai irodaépületet  is a várostól kapta a tankerület – erre Sárközi Márta tankerületi igazgató is utalt beszédében. Mint elmondta, az Érdi Tankerületi Központ a járás 28 településének ötven intézményét tartja fenn és működteti, és jelenleg 39 fő kormányzati tisztviselő segíti 27 ezer gyermek és 2704 alkalmazott tevékenységét.

E kormánytisztviselők az ünnepélyes átadás keretében, Solti Péter elnök előtt tettek esküt, a meghívott vendégek – Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ elnökhelyettese, Bóna Zoltán, Szigetszentmiklós Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselője, a hivatalok, intézmények vezetői, a Budakeszi, az Érdi és a Pilisvörösvári Járás településeinek megjelent polgármesterei, képviselői, valamint az Érdi Tankerületi Központ intézményvezetői, és Urbán Jonatán diákpolgármester – jelenlétében.

A rendezvény az ünnepélyes szalagátvágással zárult; ennek során T. Mészáros András polgármester átadta Sárközi Mártának az épület díszkulcsát is.

(Fotók: Boros Sándor)

Címkék