Érdi sikerek a sakkolimpián

Macedóniában rendezték a látássérültek tizenötödik sakkolimpiáját. Az Érdi VSE versenyzője, Szilágyi Sámuel a magyar válogatott tagjaként vett részt az eseményen.

Hasonló tartalmaink:

Nemzeti csapatunk a tizennyolcadik helyen végzett az összesített rangsorban. Győzelmet Hollandia, Dél-Afrika és Montenegro ellen ért el, míg döntetlennel Olaszország és Szlovénia ellen sikerült zárnia.

A válogatott első tábláján Szilágyi Sámuel várakozáson felül szerepelt. Ellenfelei közt volt egy nemzetközi mester, két FIDE-mester és két mesterjelölt, mégis 3,5 pontot sikerült szereznie. Többek között legyőzte dél-afrikai ellenfelét, német és szlovén riválisával szemben pedig remizett. Ezzel élőpontjai számát 37-tel gyarapította.
„Ez volt az első látássérült nemzetközi tornám. Nem volt semmilyen elvárás velünk szemben, hiszen már vagy tíz éve nem volt kint ilyen rangos versenyen a magyar válogatott. A végeredmény kissé csalóka, mivel nem sokkal a vége előtt még a tizedik helyen álltunk, utána viszont nagyon erős ellenfeleket kaptunk, így csúsztunk hátrébb.” – értékelte társai és saját teljesítményét Szilágyi Sámuel, az Érdi VSE sakkozója.

Ellenfelek és eredmények:
Wassin Sergej (Ukrajna): vereség
Vrioni Bersan (Olaszország): vereség
Van Loy Rick (Hollandia): győzelem
Frederick Willem Liebenberg (Dél-afrikai Köztársaság): győzelem
Mueller Oliver (Németország): döntetlen
Mlacnik Janez (Szlovénia): döntetlen
Nikac Predrag (Montenegro): vereség
Otero Munelo Harlen Jose (Venezuela): döntetlen
Trkaljanov Vladimir ( Macedónia): vereség

A június 18-29. között, Ohridban tartott látássérültek sakkolimpiáján huszonhét nemzet indított csapatot. Hazánk tíz esztendő után először vett részt a megmérettetésen, mely a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásának volt köszönhető. Szilágyi Sámuelen kívül Almádi Balázs, Hosszú Vilmos, Kiss Zoltán, Rév Miklós, Voján István, valamint edzőjük, Varga Zoltán nagymester és Kapás Róbert csapatvezető alkotta a magyar delegációt.

Fotó: a képen jobbra látható Szilágyi Sámuel, az Érdi VSE sakkozója. Kép forrása: FAC

 

Címkék