Pénteken úszik az érdi úszó: Milák Kristóf

Nem kapkodja el, de azért szeretne döntőbe jutni 100 méter pillangón Milák Kristóf, az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. úszója, aki emellett a 4×200-as férfi gyorsváltó tagjaként szállhat vízbe a budapesti vizes-világbajnokságon, pénteken. A 17 éves tehetségnek nagy céljai vannak, már fél szemmel Tokióra is figyel. Most (még) csak két számban indul a fővárosban, de optimista és tudja, hogy a jövőben bővel lesz rá alkalma, hogy a felnőtt világversenyen bizonyítson.

Hasonló tartalmaink:

„Rendesen le vagyok terhelve, de majd a vébére rá leszek pihentetve annyira, hogy 100 m pillén jól tudjak úszni.” – kezdett bele még az egri táborban Milák Kristóf, az érdi úszók 17 éves tehetsége, aki július 28-án pénteken egyéni száma, azaz a 100 méter pillangó mellett ugyanezen a napon a 4×200 méteres férfi gyorsváltó tagjaként is úszik a Duna Arénában, amennyiben a délelőtti futamok során a magyar csapat a fináléba kerül. Selmeci Attila már megosztotta velünk, hogy a 100 méter pillangó miatt kérték, hogy a váltó előfutamában ne vegyen részt.

Milák 100 pillén vezeti az idei magyar ranglistát 0:51,49 perces idővel, míg nemzetközi viszonylatban is kilencedik, tehát papíron nem döntős, de ezt a sportot (sem) papíron űzik. Pláne, hogy több mint tízezres hazai közönség előtt úszhat, ő pedig nem az a fajta ember, akire ez rossz hatással lenne. Sőt…

Hallgassa meg az Érd FM 101,3 interjúját Selmeci Attila mesteredzővel, aki Milák Kristófnak is az edzője. A menetrendről, esélyekről, hangulatról beszéltünk.

„Egy nagy doppingszernek mondható a hazai közönség. Magamtól egy döntőbe jutást várok, és ha sikerül bekerülnöm oda, csak akkor kezdek el gondolkozni, hogy azon belül hányadik tudok lenni.” – folytatta.

Ezt a 0:51,49-et néhány héttel ezelőtt úszta, az izraeli ifi-Eb-n, melyre nem volt rápihentetve, tehát terhelés után tudott ennyit úszni. De hogy ez mire enged következtetni?

„Valóban ez egy jó idő, de ez előtt ott volt az az 1:53,79-es 200 pille, ami rendesen levette az energiámat, tehát ez jobb is lehetett volna, ha nem lett volna ennyire jó a kettő pillangó. Az, hogy lemaradtam a 200-ról nekem nem annyira nagy csalódás, elfogadtam. Igazából az ifjúsági világbajnokságra készülök, és ha le kéne úsznom a mostani felnőtt vébén egy 200-ast is, akkor szerintem nem biztos, hogy az ifi-vb-n is ugyanolyan jó lenne. Jobb ez így, hogy a 100 pille és a 4×200-as gyorsváltó van. Ráérek én még felnőtt világbajnokságokon úszni…”

„Egy kicsit már kezdek vb-lázban égni, ez a hazai tízezres közönség nem kis falat, kíváncsi leszek. Remélem, nem fogom idegességemben összecsinálni magam.” – fogalmazott Milák Kristóf.

Dr. Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya tudatta, hogy a váltók összeállításáról a vébé idején dönt, így a formától és a sportolók terheltségétől függően állítja össze a négyeseket. Miláknak még a férfi 4×100-as vegyesváltóban, illetve a 4×100-as mix vegyesben is lenne helye, de mindkét számban Cseh Lászlót írták be elsőnek a pillangóra.

„A 4×200-as gyorsváltó a fő, így tudomásom szerint csak ebben indulok.” – mondta ezzel kapcsolatban Milák.

Joó Sára július 26-án, reggel 9.30-tól versenyez az 50 m hát előfutamában. A szám elődöntőjét aznap délután 17.30-tól rendezik, míg a fináléra egy nappal később kerül sor.

A 4×200 méteres férfi gyorsváltó döntőjét július 28-án, pénteken rendezik. Milák Kristóf 100 m pillangón július 28-án délelőtt fél tízkor áll rajtkőre, melynek középdöntőit aznap délután tartják, míg a finálét egy nappal később, a délutáni programban rendezik.

 

Címkék