Kéményseprés: fejlesztették az eszközparkot

A közelmúltban a katasztrófavédelem bővítette a kéményseprői közszolgáltatáshoz szükséges jármű- és eszközparkját. Erre azért volt szükség, mert az egy évvel ezelőtti induláshoz képest jelentősen bővült azon települések köre, amelyeken a katasztrófavédelem kéményseprői végzik a lakossági sormunkát. Az új füstgázelemző műszereket és szivárgásérték-mérőműszereket már használatba vették.

Hasonló tartalmaink:

Miközben a feladat átvételekor, 2016. július elsején 15 megye 1835 településén összesen 1 millió 800 ezer kémény került a katasztrófavédelem illetékességébe, addig 2017. augusztus elején már 17 megye 2582 településének összesen körülbelül 2 millió 700 ezer kéményét ellenőrzik és tisztítják a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervénél dolgozó kéményseprők.

A tavaly júliusi indulás feltételeinek megteremtése érdekében a katasztrófavédelem több mint 400 kéményseprő szakmunkás és -mester számára hirdetett állást, ezzel párhuzamosan pedig megindította azokat a közbeszerzési eljárásokat, amelyek a feladatrendszerhez ellátásához szükséges gépjárműpark – 140 darab új és használt jármű – és a tevékenységhez kapcsolódó eszközök – füstgázelemző és nyomásmérő műszerek, kéziszerszámok, egyéni védőfelszerelések, munkaruhák, informatikai eszközök – beszerzését célozták. Már a tavalyi évben három ütemben bővült az ellátási terület, így 2017. január 1-jén már 17 megye 2507 településének kétmillió-ötszázezer kéményét ellenőrizték és tisztították a katasztrófavédelem által alkalmazott szakemberek, összesen 550-en. Az idei év során további két ütemben növekedett az ellátandó terület, így júliusban már 2581 település 2 millió 700 ezer kéményét érintően 606 szakképzett kéményseprő dolgozott a szervezetnél. Jelenleg tehát az ország égéstermék-elvezetői hatvan százalékának rendszeres felülvizsgálatát a katasztrófavédelem szakemberei végzik.

A folyamatos bővülés miatt elkerülhetetlen a munka elvégzéséhez szükséges jármű- és eszközpark fejlesztése, éppen ezért a katasztrófavédelem nemrégiben lebonyolított beszerzései nyomán új eszközök – füstgázelemző műszerek és szivárgásérték-mérőműszerek – érkeztek. Ezeket az ellátási terület növekedésével megemelkedett létszámban dolgozó kéményseprők már használatba is vették. Emellett természetesen tartalékkészlettel is rendelkezik a kéményseprői szervezet az alapfelszerelést képező műszerekből és eszközökből, hiszen a napi alkalmazásban azok elhasználódnak, és a karbantartásra vagy javításra szoruló eszközöket azonnal pótolni kell. Ugyancsak bővült a kéményseprők számára korábban beszerzett autópark, hiszen egyre több kéményseprő dolgozik a katasztrófavédelemnél, és a szervezet célja, hogy a feladatellátás kezdetén alkalmazott magángépjármű-használatot teljesen megszűntesse.

(BM OKF)

Címkék