Digitális tüdőszűrő készüléket kapott az érdi, Hivatalnok utcai tüdőgondozó

Korszerű készülék – jobb diagnózis. Új, digitális tüdőszűrő készüléket kapott az érdi szakrendelő Hivatalnok utcai tüdőgondozója, az eddig használt mintegy 20 éves helyett. A modern berendezés sokkal több információt szolgáltat és ezentúl ritkábban lesz szükség a sugárterheléssel járó átvilágítás elvégzésére. A próbaüzem lezajlott, már az új gépet használják – hangzott el a digitális tüdőszűrő készülék szerdai átadóján. 

Hasonló tartalmaink:

T. Mészáros András polgármester az ünnepélyes átadón elmondta, hogy hamarosan a szakorvosi rendelőintézetbe költöztetik a tüdőgondozót, mert a Modern Városok Programból 1,6 milliárd forint értékben felújítják a rendelő Alsó utcai szárnyát. – Ide fog átkerülni a tüdőgyógyászat, így a sürgősségi ellátással, az egynapos sebészettel, illetve a további bővüléssel egy kis kórházként fog funkcionálni a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény. Az erre való fedezet már a város kasszájában van, így rövidesen megvalósul mindez – mondta a polgármester.

IMG_6223

Érd helyzetében kicsiben benne van az ország egésze – fogalmazott Aradszki András országgyűlési képviselő az átadón. Kifejtette: az egészségügy kiemelt fontosságú terület, és a 2018-ra benyújtott költségvetés már 546 milliárd forinttal többet tartalmaz erre az ágazatra a 2010-es összeghez képest. Emlékeztetett arra is, hogy a múlt héten adták át a felújított óvárosi orvosi rendelőt.

Aradszki András nagyon fontosnak nevezte a megelőzést, amelyhez a most átadott készülék is hatékonyan hozzájárulhat. Hozzátette: preventív központok alakulnak az országban, amelyek abban segítik majd az embereket, hogy az esetleges elváltozásokat már korai szakaszban fel lehessen ismerni. A prioritásokhoz sorolta még az ellátás hatékonyságát javító intézkedéseket, például a praxisközösségek támogatását, az egészségfejlesztési irodahálózat bővítését, továbbá a humánerőforrás megtartását, így az ápolói tanulói ösztöndíj-pályázatokat, átképzéseket, valamint a többletteljesítmény támogatását. Hozzátette: minden kormányzati prioritás mellé projekteket, felhívásokat is rendeltek.

Régi vágya teljesült a tüdőgondozó munkatársainak azzal, hogy mostantól ezzel a modern, jó minőségű képet biztosító készülékkel tudják végezni a munkájukat – erről Kőszegi Gábor főigazgató beszélt az átadón. Kiemelte, hogy a fejlesztés több mint 100 ezer embert érint, és biztonságosabb diagnózist tesz lehetővé. - Érden kívül az ellátási területhez tartozik, Diósd, Pusztazámor, Százhalombatta, Sóskút és Tárnok, tehát azt mondhatjuk, hogy az ország lakosságának 1 százaléka profitál ebből a készülékből. Korábban hagyományos röntgen filmet használtunk, amihez vegyszert vettünk igénybe, ez károsította a környezetet, arról nem beszélve, hogy a diafilmek tárolása is komoly gondot okozott – mondta a főigazgató.

Az új tüdőszűrő készülék értéke közel 27 millió forint, a gépet önkormányzati forrásból szerezték be. A digitális berendezéseknek a jobb képminőség és a nagyobb megbízhatóság mellett nagy előnyük, hogy könnyebb az adminisztráció, a tárolás is.

Címkék