Érd, Budapest „új” szőlőskertje

Minden eddigi látogatórekordot megdöntött a szüreti mulatság a hétvégén, amire nemcsak az érdiek mentek ki szép számban, de rengetegen érkeztek az ország különböző településeiről is, hogy együtt elevenítsék fel a szüreti szokásokat és bulizzanak az Intim Torna Illegál koncertjén.

Hasonló tartalmaink:

Az ófalusi Pincetulajdonosok Egyesülete tavasszal már nagy sikerrel változtatott rendezvényeinek eddigi koncepcióján és nyitotta ki a présházakat, szervezett gyermekprogramokat és indított városnéző kisvonatot a központ és a pincesor között, mégis nagy kockázatot vállalt azzal, hogy amellett, hogy megőrzi a hagyományokat, nyit a fesztiválosodás felé – mondta az Érdi Újságnak Ba Norbert főszervező.  – Azt szerettük volna elérni, hogy meg tudjuk mutatni, hogy milyen gyönyörű pincesor van itt Érden, hogy az idelátogatók láthassák, hogy milyen kincsek vannak a városban, hogy megkóstolhassák a díjnyertes érdi borokat, ehhez viszont nyitnunk kellett a fesztiválok fellépői felé, s ide kellett csalogatni az embereket. Már a tavaszi Szőlővirág Ünnepen is nagyon sok emberrel találkoztunk, akik azt mondták, hogy bár 20-30 éve itt élnek Érden, soha nem voltak a pincesoron, s most a Szüreti Mulatságon is százával jöttek azok, akik rácsodálkoztak erre a csodálatos miliőre – mondta a főszervező.

A szüreti mulatság alapjait most is a hagyományokra helyezték, azonban azzal, hogy megszervezték az első érdi fröccsmaratont, hogy koncertek voltak, vagy, hogy most is járt a városnéző kisvonat olyan lökést adott a rendezvénynek, amire a pincetulajdonosok sem számítottak. – Tizenegy éve rendezzük meg a szüreti mulatságot itt a pincesoron, de még soha nem voltak ilyen sokan. Jó érzés látni és hallani, ahogyan dicsérik az emberek a helyszínt és a rendezvényt. Az igazi elismerés pedig azt hiszem az volt, amikor egy budapesti férfi azt mondta, hogy mostantól Érdet tekinti Budapest szőlőskertjének – mondta Martonosi Tamás, a Pincetulajdonosok Egyesületének alelnöke.

Az érdi szüret már délelőtt elkezdődött. A gyerekeket interaktív állatsimogató és kézművesudvar, valamint bábszínház várta. A bátor felnőttek pedig részt vehettek az első érdi fröccsfutáson, amire igaz csak kilencen neveztek be, de többen is szurkoltak a fiúknak és a lányoknak, mert volt hölgy nevezője is a mezőnynek. A fröccsfutás parádés hangulatban zajlott, az első körben még koccintottak a versenyzők, majd szétszakadt a mezőny és Süle Benjamin volt a leggyorsabb, aki lefutotta az 5*400 métert és hajtotta le az öt hosszúlépést. Közben a színpadon dobparadé volt és fellépett a Rozmaring Német Nemzetiségi Kórus és a Lukin László Zeneiskola fúvószenekara is, majd 14 óra után a Hamzsabég térről indult el a szüreti lovaskocsis felvonulás, amely ófaluban és a városközpontban hívogatta mulatságra az érdieket. A lovaskocsizás szereplői, a falubíró és felesége, a kisbíró, a taposólányok, az érdi gazdák és a táncosok egy gyönyörű menetben sétáltak fel a Termál Hoteltől a színpadig, ahol már több százan vártak rájuk. Az ünnepi köszöntőket követően Mojzer György katolikus plébános megáldotta az idei termést, majd élő zeneszó mellett a hölgyek kitaposták a mustot a szőlőből, amit préselés után bárki megkóstolhatott. A színpadon ezután elkezdődött a műsorfolyam és a rendezvény hagyományőrző jellegét folytatva óriási sikerrel lépett fel az érdi gyerekekből álló Szőlővirág Táncegyüttes és a Fundoklia Táncegyüttes. Őket az Időrabló Rock Band követte, akik szintén érdiek, s profin megalapozták a hangulatot az este főattrakciója előtt. A rendezvény hagyományait folytatva T. Mészáros András polgármester megkoronázta a Szüret Szépeit is, amelyet gyermek kategóriában Varga Dorina Alexa; felnőtt kategóriában pedig Válóczi Viktória nyert meg. A pontot az i-re az Intim Torna Illegál fantasztikus hangulatú koncertje tette fel, majd a szüreti mulatságot utcabál zárta.

A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

EMET_logo_fekete_feher

(fotó: Boros Sándor)

Címkék