Büntetőkkel verte az Érd az Ajkát

A labdarúgó Magyar Kupa hatodik fordulójában, a főtáblán az Érdi VSE ellenfele a szintén az NB III Nyugati csoportjában érdekelt FC Ajka vendégeként lépett pályára. Limperger Zsolt együttese tizenegyesekkel nyert.

Hasonló tartalmaink:

Az Érdi VSE-ből Pintér Nikola megbetegedett, míg Bozsoki Imre tavaly, a Haladás elleni három mérkőzésre szóló eltiltást kapott, melyet ezzel a meccsel töltött le. A mérkőzés lejátszása kérdéses volt, miután a napokban Ajkán jelentős mennyiségű eső esett, emiatt a pálya több részén állt a víz. A játékvezetők végül úgy döntöttek, megtartják a mérkőzést.

A találkozó elején mindkét csapatnak meg voltak a lehetőségei, de az érdiek több ígéretes lövésig jutottak, majd negyedóra után Kelemen Patrik indította a jobbszélen Koós Gábort, aki végigvitte, s tízről lőtt, az ajkai kapus még beleért, de hárítani nem tudott (0–1)!

Ezt követően az érdiek tovább rohamoztak, de a vizes, saras talajon nehéz volt támadásokat vezetni, míg az Ajka Köles János és Csemer Gyula révén több távoli lövést is eleresztett, de ezek vagy nem találtak kaput, vagy Kertész Ferenc védett.

A szünet előtt Köles János már laposan lőtt, miután jó ütemben lépett ki az érdi védők tengelyében, ekkor már az érdi kapus sem tudott hárítani (1–1).

A fordulás után a hazaiak dolgoztak ki több helyzetet, de nem tudtak élni vele. A 80. percben aztán Koós Gábornál volt a meccslabda, amikor a kint álló kapus felett lőtt negyven méterről, de a labda a keresztlécen csattant. A rendes játékidőben nem született döntés, így kétszer tizenöt perc hosszabbítás következett.

A ráadás első felében ismét a hazaiak akarata érvényesült, aztán Csemer ballábas, szitáló lövése Kertészt megtréfálta, aki így nem tudott védeni (2–1). Az előny tudatában azonban visszaállt az Ajka, míg a 105. percben Limperger Zsolt két helyen is változtatott, érkezett Hegedüs Norbert és Ország Péter is a csapatba.

A 112. percben aztán egy szövevényes érdi támadást követően Koós Gábor érkezett a második hullámban és egyenlített (2–2)! Sőt, az utolsó percekben megint nála volt a meccslabda, amikor emberfölényben jutott ziccerig az érdi csapat, de Koós nem tudott ellőni a kapus mellett.

Jöhettek a tizenegyesrúgások! Az első négy páros egyaránt belőtte, így Csemer Gyula és Kelemen Patrik, Nagy Mihály és Melczer Vilmos, Horváth Péter és Tárkányi Gergő, valamint Kalász Milán és Koós Gábor is betalált, aztán Köles János a keresztlécet lőtte telibe, míg az utolsó rúgó Ország Péter volt, de ő sem hibázott, így az Érdi VSE tizenegyesekkel ejtette ki az Ajkát.

– Folytattuk, ahol tavaly abbahagytuk, kétszer is büntetőkkel mentünk tovább, most folytatjuk a hagyományt. Tipikus kupameccs volt, nekünk is, nekik is helyzeteik, mindkét csapat eldönthette volna a mérkőzést, de mi talán egy kicsivel jobban akartuk a győzelmet. Aztán volt egy ziccerünk, ha azt belőjük, nincsenek a tizenegyesek, de így volt a legjobb, mert összekovácsolódik a csapat – értékelt Limperger Zsolt. – Egy jó ellenféllel játszottunk, tehát pozitívum, hogy egy erős ellenfelet győztünk le idegenben – tette hozzá.

– Megemelem a kalapomat mindkét csapat előtt. Borzasztó körülmények voltak a pályán: víz, sár. Mindkét csapat százhúsz percig becsületesen küzdött a sikerért. Mindig azt mondjuk, hogy az Érd szerencsés csapat, de ez már nem szerencse kérdése. Szervezett, jól összerakott társaság. Ettől függetlenül ma megfoghattuk volna őket, meg voltak a lehetőségeink, de a jó csapat és a jobb csapat között az a különbség, hogy az Érdnek elég volt három-négy lehetőség a két gólhoz, nekünk meg kellett nyolc – fogalmazott Rozmán László.

– Az túlzás, hogy eldöntöttem, de örülök, hogy hozzá tudtam járulni, az egyenlítő gólban is benne voltam, az én beadásomat lőtte keresztbe a Patrik, aztán a Krisz és Gábor és így jött az egyenlítés. A tizenegyesnél be kellett rúgni, előttem sem hibáztak, nekem sem szabadott. A csapatunk erejét mutatja, hogy vert helyzetből fel tudtunk állni és egy percig sem adtuk fel, ezen a pályán egymásért küzdve továbbjutottunk! – mondta Ország Péter, hozzátéve, nem ő jelentkezett, hanem Limperger Zsolt jelölte ki a tizenegyes elvégzéséhez.

– A csapat mindent megtett a győzelem érdekében. Nem volt egyszerű a mérkőzés, a pálya talaja sem volt megfelelő, de mindkét csapat küzdött, próbálkozott, így utólag ez csapatmunka volt, le a kalappal a srácok előtt, megérdemelten nyertünk tizenegyesekkel – kezdte a két gólt jegyző Koós Gábor. –  Ha a harmadik is bemegy a hosszabbításban, de így élvezetesebb volt a tizenegyesekkel a szurkolók számára, ez úton is köszönjük annak a néhány érdi szurkolónak, aki eljött és buzdított minket –  tette hozzá.

Magyar Kupa, 6. forduló, főtábla, a legjobb 64 közé jutásért
FC Ajka–Érdi VSE 7–6 (1–1, 1–1, 2–1, 2–2 – tizenegyesekkel: 7–6)
Ajka, 100 néző. Vezette: Gaál Ákos (Huszár, Horváth B.)
FC Ajka: Balogh M. – Baksa, Graszl (Kovács Gergő, 14.), Illés D. (Horváth Péter, 80.), Csemer, Szabó T., Köles, Nagy Mihály, Nagy E., Pákai, Vallejos (Kalász, 60.)
Vezetőedző: Rozmán László
Érdi VSE: Kertész F. – Kárász, Pallagi, Csiszár, Németh G. V. – Koós, Kónya (Hegedüs N., 105.), Melczer – Balázsovics (Ország, 105.), Pál Sz. (Tárkányi, 55.), Kelemen P.
Vezetőedző: Limperger Zsolt
Gólszerzők: Köles (44.), Csemer (102.), ill. Koós (15., 112.)

(Forrás: erdivse.hu, fotó: Balogh István)

Címkék