Készségfejlesztő program, pályakezdőknek

Novemberben lezárul egy Erasmus+ program, amely azt célozza, hogy a szakképzésben résztvevő diákok minél sikeresebben lépjenek be a munkaerőpiacra. A projektben öt ország intézményei vesznek részt, köztük a Kós szakképző iskola. A programot a Napra Forgó Közhasznú Kft. koordinálja.

Hasonló tartalmaink:

A Scola elnevezésű, nemzetközi partnerségi projektben hét szervezet vesz részt öt európai országból (Magyarország, Szlovákia, Franciaország, Hollandia és Ausztria). A partnerek olyan képzőintézmények, amelyek több éves tapasztalattal rendelkeznek az oktatás, a munkaerőpiac, a szakmai tanácsadás és a nemzetközi partnerségi kapcsolatok terén.

A program célja olyan tanári módszerek kifejlesztése volt, amelyekkel növelni tudják a tanulók munkaerőpiaci készségeit.  Mint Kóródi Edittől, a Napra Forgó Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai igazgatójától megtudtuk, a tananyag elkészült, és a nemzetközi együttműködés keretében le is tesztelték:  a pedagógusok beemelték a tananyagot a mindennapi gyakorlatukba, és – a többi partnerintézményhez hasonlóan – összefoglalót készítettek arról, milyen ötleteket valósítottak meg a saját intézményükben. Ezek közül többet közzé is tesznek a projekt honlapján.

A program záró konferenciájára hét elején került sor, Budapesten és Érden. A partnerintézmények képviselői a Magyar Földrajzi Múzeumba, a Napra Forgó irodájába, valamint a Kós szakképző iskolába is ellátogattak.

Kérdésünkre, hogy miért van szükség a diákok munkaerőpiaci készségeinek fejlesztésére, Kóródi Edit elmondta: a diákoknak gyakran idealizált elképzelésük van arról, hogyan zajlik az élet egy valódi munkahelyen. Nagy  szükség van rá, hogy módszeresebben, tudatosabban készítsék fel a diákokat arra, hogy mi történik velük, ha belépnek a munkaerőpiacra. Fejleszteni kell a fiatalok önismeretét a munkavállalással, az adott pályával kapcsolatban, hogy tisztában legyenek a saját erőforrásaikkal – azaz hogy mit tudnak adni munkavállalókként. Ez nem magától értetődő – a diákok sokszor a saját érdeklődési körüket sem tudják meghatározni. Az is fontos, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, hogyan szerezhetnek a munkaerőpiaccal, illetve a különböző pályákkal kapcsolatos értesüléseket, és hogyan tudják kiválasztani a valós információkat. Ebben nagy segítségükre lehetnek a pályaorientációt segítő portálok, szervezetek.

 

 

 

Címkék