NAP/FÉNY a komor őszben

Vidám hangulat, sok játék, színpadi előadás, finom harapnivalók, jóízű beszélgetések várták azokat, akik részt vettek a Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ Emberi Hang Alapítványa által szervezett, több intézmény, szervezetet és cég által támogatott NAP/FÉNY családi napon. Az akadályozottsággal élő és egészséges gyerekek, fiatalok együtt, egymást segítve, támogatva mutathatták meg magukat, tehetségüket, és tölthettek el egy vidám napot a Szepes Gyula Művelődési Központban. A rendezvény fővédnöke dr. Aradszki András államtitkár, országgyűlési képviselő volt.

Hasonló tartalmaink:

A Nap/Fény családi nap legfontosabb üzenete, hogy mindenki embernek születik; nincs különbség ember és ember között – hangsúlyozta az ünnepélyes megnyitón dr. Aradszki András államtitkár, országgyűlési képviselő, a hagyományteremtő rendezvény fővédnöke.
– A mai világ, ahogy Ferenc pápa mondta, a kiszelektálás világa. Aki nem tud eleget dolgozni és fogyasztani, az nem fontos, nem számon tartandó. Az a dolgunk, hogy a világ ne ilyen legyen, hanem mindenkinek legyen benne helye – tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

Dr. Vassné Baki Ilona lelkész köszöntőjében azt emelte ki, hogy az erőseknek kötelességük hordozni az erőtlenek gyengeségeit – aki ma erős, lehet, hogy holnap erőtlenné válik, és aki ma erős, azt az ereje arra kötelezi, hogy álljon az erőtlenek mellé – ahogy ezt nap mint nap, folyamatosan teszik azok a szervezetek, amelyek a NAP/FÉNY rendezvényen megjelentek.

A családi nap reggel tíztől délután ötig minden percben nyújtott valami látnivalót és szórakozást. A színházteremben egymást váltották a fellépő csoportok; színpadra léptek akadályozottsággal élő fiatalok: a Habilitációs Központ Csengettyű Együttese, a tordasi Szivárvány Együttes, a százhalombattai Felhőjárók Mozgásszínház, illetve a vak zenészekből álló Landini zenekar, és vendég előadók: Rozbora Ádám és Tóth Bence, a Batthyány iskola ötödikes diákjai, az Ifiklub színjátszói, végezetül a Bolyki Soul & Gospel Kórus és a Para-ra, amely forró nyári hangulatot teremtett az őszi délutánban.

Az aulában a térség habilitációs intézményei az akadályoztatott fiatalok által készített kézműves alkotásokat mutatták be. A szociális ágazat részlegei, illetve a társintézmények szakmai segítséget is nyújtottak az érdeklődőknek. A gyerekeket tíz állomásos kalandpálya várta: lehetett kézműveskedni, óriás buborékot fújni az Életfa Csoporttal, kosárlabdázni, rajzolni, kavicsot festeni és horgászni. Aki mind a tíz állomáson végigment, annak ajándék járt, no meg a jól megérdemelt pihenés az oldalsó termekben elhelyezett babzsákokon. Akinek mindez nem volt elég, beülhetett a tűzoltóautóba, elmehetett egy körre az érdi motorosokkal, és megtudhatta azt is, hogyan él, közlekedik és játszik együtt gazdájával egy vakvezető kutya.

Aki  megéhezett, azt szendvicsek, gyümölcs, pogácsa, pizza, üdítők várták, a támogatók jóvoltából, és akadt sok apró ajándék is a gyerekeknek. Többen éltek az alkalommal, és átsétáltak a Magyar Földrajzi Múzeumba, hiszen a NAP/FÉNY városi rendezvény látogatói szombaton ingyen tekinthették meg a múzeum kiállításait.

–Nagyon sikeres volt ez a rendezvény, amelyen lehetőség adódott arra, hogy megmutassuk: a sérültek és épek nem különböznek egymástól – tudnak együtt örülni, szórakozni, és egymással kommunikálni. Remélem, ennek a napnak lesz folytatása – értékelte az első ízben megtartott NAP/FÉNY rendezvényt Récsei Krisztina, a Szociális Gondozó Központ intézményvezetője, hozzátéve: büszke arra, hogy egy olyan csapat rendezhette meg ezt a családi napot, amely több mint harminc éve dolgozik az elesettekért a városban.

– Köszönet a Habilitációs Központnak, az Emberi Hang Alapítványnak, és a Szociális Gondozó Központ munkatársainak, akik önként, nagy szeretettel vettek részt ezen a rendezvényen – zárta szavait az intézményvezető.

Köszönet a támogatóknak:

Támogatók: Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégiuma, Érd MJV Önkormányzata, Érdi Szociális Gondozó Központ, Centrál Borház, Érdi Motoros Egyesület, Kati Mami pékség, Katica cukrászda, Magyar Földrajzi Múzeum, NCR Kft., Pataki cukrászda, Pensio Kft., Pesaro Pizzéria, Szepes Gyula Művelődési Központ, valamint helyi szervezetek (Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Érdi Polgárőrség, Érdi Rendőrkapitányság, közterület-felügyelet, Pest Megyei Speciális Mentő és Tűzoltó Egyesület), helyi egyházak.
Az Emberi Hang Alapítvány köszöni a támogatók, valamint a közreműködők – a Szociális Gondozó Központ munkatársai, a fellépők, illetve a rendezvényt képen, filmen rögzítő szakemberek – áldozatos munkáját.

 Fotó: Boros Sándor

 

Címkék