Átadták a Szent Mihály kutat ófaluban

Ünnepélyes névadó és átadó ünnepséget rendeztek péntek délelőtt a Római úton, ahol megépült az ófalusi kút vízkivételi helye. Az eseményt azért időzítették szeptember 29-re: Mihály napra, mert az önkormányzat által kiírt névadó pályázaton Cserfai Lajos ötlete nyomán az artézi kút új neve, Szent Mihály kút lett. A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály egyike a hét arkangyalnak, ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa.

Hasonló tartalmaink:

Az eseményen ünnepi köszöntőt mondott T. Mészáros András polgármester, aki arról beszélt, hogy mekkora összefogás kellett ahhoz, hogy az artézi kút végül ilyen impozáns környezetben kapjon végleges otthont, hiszen a víz már 1906 óta folyik az óvárosban, de az elmúlt tíz évben mind a kiviteli hely, mind pedig a víz minősége elkezdett romlani. A régi kút elrozsdásodott, és a felhozott vízbe talajvíz is került. Egy jótékonysági rendezvényen 680 ezer forint gyűlt össze a felújítására, amihez a város  hozzátett még egy önkormányzati pince eladásából származó bevételt is, valamint kiegészítette további forrásokból a Modern Városok Program részeként. Az elmúlt másfél évben újrafúrták a kutat, és a Római úton Ágó Mátyás főépítész tervei alapján felépítettek egy vörösfenyőből készült, nagyon impozáns építményt, ami köré egy nagyon szép park is épült.

A Szent Mihály kutat Hajdu Ferenc katolikus plébános áldotta meg, aki arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a víz szent dolog és semmi mással nem pótolható, az emberi élet nélkülözhetetlen feltétele. Az atya üdvözölte a névválasztást is.

A Szent Mihály kút nevet egyébként Cserfai Lajos, érdi nyugdíjas választotta, aki meghatódva köszönte meg, hogy az önkormányzat végül ezt a nevet választotta. – Itt élek, s nagy öröm számomra, hogy itt a Szent Mihály templom, a pincesor és a minaret között egy ilyen gyönyörű parkot építettek, ahol a turisták megcsodálhatják a kutunkat és megkóstolhatják annak vízét. Én magam is rendszeresen fogyasztom, hiszem, hogy ez is hozzájárul ahhoz, hogy 85 évesen nagyon jól érzem magam – mondta a nyertes, aki 50.000 forintos jutalmat kapott.

A Szent Mihály kútból folyó víz megkapta az ásványvíz minősítést, olyan jó a vize, hogy akár palackozásra is alkalmas volna. Az önkormányzat ennek a nevére is pályázatot írt ki, ami érdi víz elnevezést kapta, Ábel András jóvoltából.

A érdi víz a nap 24 órájában két helyről folyik az egyik a pet-palackok töltésére alkalmas, a másik a kannák felengedését szolgálja.

(fotók: Boros Sándor)

Címkék