Szűcs sajnálja Botka lemondását

Személy szerint sajnálom Botka László lemondását. A párt irányvonalát helyesnek tartom. Kormányváltás a cél, egy baloldali fordulat, egy igazságos Magyarország építése – így reagált az ÉrdMost megkeresésére Szűcs Gábor, az MSZP érdi szervezetének elnöke azt követően, hogy Botka László hétfő délelőtt bejelentette: lemondott az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról.

Hasonló tartalmaink:

Ezt a lépést Szeged szocialista polgármestere azzal indokolta: hibázott, mert nem gondolta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek” a parlamenti padsoraiban. Hozzátette: azt sem tudta, hogy a „politikai maffia” mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket – áll az MTI közleményében. Mint fogalmazott: terve az ellenzék egységesítésére, közös programra, a közös kormányzóképesség megteremtésére elbukott. „Én a legjobb tudásommal és teljes szívvel szolgáltam a demokrata választókat. Történelmi bűnnek tartom a demokratikus pártok viselkedését” – közölte.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke hétfői sajtótájékoztatóján úgy értékelte Botka visszalépését: „ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni”.  Molnár Gyula közölte, jelenleg nem foglalkoznak azzal, hogy a párton belül új miniszterelnök-jelöltet találjanak, a legfontosabb most, hogy együttműködést alakítsanak ki az egyéni választási körzetekben.

A Fidesz-frakció az MTI-nek küldött közleményében úgy fogalmazott: Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő; ugyanolyan szocialista jelölt volt, mint Gyurcsány és a többiek. Ugyanúgy megszavazta a „Bajnai-megszorításokat”, mint az összes szocialista: elvettek egyhavi nyugdíjat az idősektől, és elvettek egyhavi bért a közszolgáktól.

A Jobbik értékelése szerint az MSZP visszafordíthatatlanul a teljes bukás útjára lépett: Jakab Péter, az ellenzéki párt szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy kommentálta Botka László visszalépését a miniszterelnök-jelölti poszttól, hogy mind ő, mind az alelnökségről lemondó Ujhelyi István elismerte: az MSZP nemhogy nem tudja, de nem is akarja leváltani az Orbán-rendszert. Az MSZP nem kormányváltást akar, hanem parlamenti frakciót, néhány parlamenti helyet, néhány zsíros tiszteletdíjat – fogalmazott.

A Demokratikus Koalíció úgy értékeli, hogy Botka László lemondásával beismerte stratégiájának teljes kudarcát. Gréczy Zsolt szóvivő sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Botka Lászlót egyre kevesebben fogadták el az ellenzék vezetőjének, nem tudott szót érteni a többi ellenzéki párttal, nem volt képes új szavazókat megnyerni, ráadásul a régebbi szavazók közül is többet elveszített.

(MTI, ÉrdMost, fotó: MTI)

 

 

Címkék