Hogyan gondoskodjunk télen négylábú kedvenceinkről?

Mit okozhat, ha nem gondoskodunk arról, hogy a befagyott víz helyett friss, iható víz kerüljön a kertben tartott kis kedvenc táljába? Milyen veszéllyel járnak a lesózott utak? Elég benyugtatózni a kutyusunkat szilveszterkor?  Dr. Tóth Klára állatorvos válaszol a kérdésekre. 

Hasonló tartalmaink:

Mit kell tudni a téli kutya-, cicatartásról?

„A kertben tartott kutyus, illetve macska esetében fontos, hogy legyen védett helye, méghozzá akkora, ami elég nagy ahhoz, hogy be tudjon menni, viszont ne legyen túl nagy, nehogy a saját maga által termelt hőt elveszítse benne”, magyarázza dr. Tóth Klára. „Lehetőség szerint legyen egy PVC függöny a kutyaól ajtaján, ami a ki- és bemenetelnél átengedi őt, de a hőt visszatartja”, teszi hozzá az állatorvos, aki szerint a régebbi megoldás, tudniillik, hogy a kutyaól nyílásán egy ronggyal próbáltuk meg védeni a hidegtől a kutyát, „olyan szempontból rosszabb, hogy egyes kutyák imádják ezeket a rongyokat rágcsálni.”

Kell-e figyelni valamire az etetésével kapcsolatban ilyenkor?

„Az ennivalónál fokozottan oda kell figyelni a vízre, mert ilyenkor többször befagy az innivaló, ha befagy az innivaló, akkor az a legnagyobb baj, hogy kevesebbet iszik a kutyus, viszont ugyanúgy eszi a száraz ennivalót, így nagyobb az esély arra, hogy bélprobléma alakul ki.” Ennek tünete lehet, ha a kutyus „ lassabban mozog, nem fogy el az ennivalója, görcsöl, erőlködik, sír, púposítja a hátát”, sorolja a doktornő. A rosszabb eset az, ahogy a doktornő mondja, „amikor bélsárürítés van, azt veszi észre a gazda, hogy a normál bélsár helyett pici, kemény darabok jönnek esetleg vércseppel együtt.” Ilyenkor mindenféleképpen állatorvoshoz kell menni, aki röntgenvizsgálattal megállapíthatja, hogy milyen hosszan van megrekedve a bélsár a bélrendszerben. „Ha jelentős mennyiségű bélsár van, akkor sajnos át kell mosni a kutyust, rosszabb esetben műtétileg kell beavatkozni, az enyhébb esetben bármelyik olyan készítmény is megfelel, amit embernél is szoktak alkalmazni, a paraffinoldat például, ami sikamlóssá teszi a bélrendszert, és segíti a beragadt bélsár kiürülését”, mondja dr. Tóth Klára.

Az utak jegesek, sósak ilyenkor, ez veszélyes lehet-e a kutyánknak?

„Főleg a jeges, sós, vegyszeres járdáknál fokozottan ügyelni kell. Ha nincs, vagy nem fogadja el a kutyus a kis lábbelijét, akkor minden séta után le kell mosni a talppárnáját. Figyelni kell arra, hogy a jég miatt sokszor megvágja a kutyus a lábát, azt fertőtleníteni kell, esetleg kötést ráhelyezni. Ha a só mégiscsak kicsípi a talpát, akkor előbb mossuk le, utána pedig bármiféle tápláló kenőccsel kenjük be, ami legalább egy betadin kenőcs legyen, de mondjuk egy babapopsikenőcs is megfelel. Az a lényeg, hogy semlegesíteni kell, el kell távolítani a bőrről ezt a sós réteget.”, magyarázza az állatorvos.

Hogyan vészelheti át a kiskedvenc a szilveszteri petárda- és rakétaözönt?

„ Lényeges, hogy biztos helyen legyen a kutyus”, mondja ezzel kapcsolatban a doktornő. „Ha kint volt, akkor is inkább zárjuk be arra az időszakra a pincébe vagy az előszobába, bármiféle olyan helyre, ahol nem tud magában sem kárt tenni, és ha valaki van otthon, akkor legyen a közelében, érezze a kutya, hogy valahol ott mozog a gazdi is. Jobb, ha kap egy kis nyugtatót, mert nincs annyira káros hatása, mint ha megsértené magát ugrándozás közben vagy szétmarcangolja magát.” Arra viszont nagyon oda kell figyelni, teszi hozzá dr. Tóth Klára, hogy amikor be van nyugtatózva, amikor kába a kutyusunk, akkor nem olyan jó a hőszabályozása, ezért meleg helyen kell tartani, semmiképp sem a szabadban és nem a hideg garázsban, mert tüdőgyulladást kaphat, akár ki is hűlhet így.

Címkék