Ásványvizet vagy csapvizet igyunk?

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozva az Érdi Fidelitas gondolatébresztő fórumra hívta az érdeklődőket a Parkvárosi Közösségi Házba, ahol a meghívott előadók szemléltették, hogy miért jobb és környezetkímélőbb a csapvíz fogyasztás a palackozott társaival szemben.

Hasonló tartalmaink:

Az eseményen elhangzott az utóbbi évtizedekben az egyik legdinamikusabban terjedő élelmiszerré vált az ásványvíz, amelyből harmincszor annyit fogyasztunk, mint a kilencvenes évek elején. De miért válasszuk palackozott vizet, ha a csapból is tiszta folyik? Általánosan jó minőségű a hazai csapvíz is. Magyarországon a vezetékes ivóvizek körülbelül fele, és a természetes források jelentős része ásványvíznek minősül, tehát az összes oldott ásványi anyag tartalma meghaladja az 500 mg-ot literenként. Fontos azonban tudni azt is, hogy nem minden palackozott ivóvíz feltétlenül ásványvíz is egyben, a forrásvízként feltüntetettek kisebb ásványi anyag tartalmú ivóvizek csupán, de némelyik palackban szintén alacsonyabb oldott anyag koncentrációjú karsztvíz található. A csapvízben lévő mikroorganizmusok kiirtásához klórt használnak, amely ugyan teljesen nem illan el kitöltéskor, de maradványanyagainak mennyiségét kormányrendelettel szabályozták. Bizonyos szempontból még az európai szabályozásnál is szigorúbb feltételeknek kell megfelelnie a hazai ivóvíznek, amely így kis valószínűséggel okozhat megbetegedést.

Az esemény fővédnöke volt Aradszki András, Érd és a térség országgyűlési képviselője, aki többek között utal arra, hogy már a Bibliában is Isten életadó italaként jelenik meg a víz, ami mindennek az alfája és omegája. A politikus beszélt arról is, hogy a víz, mint erőforrás az egyik legjelentősebb elem, hiszen ha például Érdre gondolunk, a legfontosabb beruházások mind kapcsolódtak a vízhez, hiszen a Modern Városok Programban többek között megoldották a felszíni víz elvezetés egy részét, záportározót alakítottak ki a Papi-földeken és újrafúrták az óvárosi Szent Mihály kutat is.

Címkék