Mikulás a világ körül

Fehér szakállú, kedves apó, piros palástja van, nagy puttony a hátán, benne almával, dióval, mogyoróval. Néha egyedül jár a szánján, néha a krampusszal. Mindent tudunk már róla. De vajon máshol mit ad a jó s a rossz gyereknek? Ott kikből áll a kísérete? Milyen szokások kötődnek még hozzá? Néhány érdekesség a nagyvilágból.

Hasonló tartalmaink:

A holland gyerekek szénát és répát is tesznek a cipőjükbe, hogy Mikulás lovai se éhezzenek a hosszú és kimerítő út közben. Reggel aztán ők is mindenféle finomságot találnak cserébe a lábbelijükbe rejtve. A flamandoknál azonban nem érdemes rossz fát tenni a tűzre, ott ugyanis a csínytelen gyerekeket azzal riogatják, hogy a krampuszoknak nagyjából megfeleltethető Fekete Péterek elviszik majd őket a zsákjukban Spanyolországba (szerintük ott lakik a Mikulás az év többi napján, és onnan jön el hozzájuk hajón novemberben).

Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Szlovéniában és Ukrajnában nem ennyire ijesztő Mikulás kísérete, hiszen náluk nemcsak krampuszok, de angyalok is mennek a Mikulással közösen a gyerekeket megajándékozni.  Az ukrán gyerekek nem a cipőjükben, hanem a párnájuk alatt találnak rá december 6-ára virradó reggel az édességre, ha jók voltak és a virgácsra vagy szénre, ha rosszul viselkedtek.

A francia gyerekek egyik Mikulásról szóló éneke igazi 18+ karikás horrortörténet három gyerekről, akik elcsatangoltak otthonról, és eltévedtek. Teljesen elgémberedtek a hidegtől, alig tudtak már mozogni az éhségtől, amikor egy hentessel találkoztak, akinek nem volt nehéz dolga ilyen körülmények között, hogy becsalogassa őket az üzletébe. Itt aztán megölte mindnyájukat, majd a testüket egy hordóba tette. Szent Miklós azonban megmentette, felélesztette a fiúkat, akik hazatérve szüleiknek elmesélték  Miklós csodatettét. A mészáros pedig azóta is vezekel bűnéért: krampuszként kíséri a Mikulást a gyerekekhez minden évben.

Olaszországban is nagy hagyománya van Szent Miklós ünnepének, hiszen a legenda szerint itt, Bariban őrzik az egykori püspök maradványait, aki nemcsak a gyerekek, de a szüzek védelmezője is volt. December 6-án Bariban azok az egyedülálló lányok, nők, akik szeretnének  már férjhez menni, részt vesznek a hajnali misén december 6-án, amin az ún. „Rito delle nubili” rituálén egy oszlopot kell hétszer megkerülniük az ügy érdekében.

Címkék