Kemény időszak előtt a kézisek

Szabó Edina szerint sok feladata van még a csapatnak, amely kemény időszak elé néz. A vezetőedző az Issy Paris elleni EHF-Kupa-búcsú után felajánlotta lemondását, ám ezt a vezetőség nem fogadta el. Az ÉRD vezetőedzőjét kértük évértékelésre.

Hasonló tartalmaink:

– Hű, az egész év? Ez nagyon nehéz így… Nem gondolkodunk évben, hanem szezonban. Egy év pedig két különböző szezont takar, az egyik része már lezárult, a másik meg teljesen nyitott – vágott bele Szabó Edina az ÉRD vezetőedzője. – A legfájóbb élmény és a legnagyobb csalódás nekem a Mosonmagyaróvár elleni mérkőzés volt. A legnagyobb öröm pedig a Siófok elleni idegenbeli mérkőzés, de örömből nem tudok annyit kivenni, mert nagyon sok van – mondta, később hozzátette: minden nap egy boldog pillanat, amit a játékosokkal együtt töltenek el. Lehet érezni a klubon, hogy van egy nagyon erős belső tartása, szeretnek együtt dolgozni, tudnak örülni a mindennapoknak.

A csapat erősségét jelzi, hogy 2017-ben 1123 gólt jegyzett, míg mindössze 954-et kapott.

170719_sze_1– Ez a csapat a védekezésre épít. A védekezésünk stabilnak mondható, stabil kapusteljesítménnyel. Itt elsősorban Janurik Kingára gondolok, de jó választás volt mellé Julie Foggea, jól kiegészítik egymást. A visszarendeződésünk pedig meghatározza az eredményességünket. Ez a csapat minden szektorban erős amikor az emberek koncentráltan, fegyelmezetten játszanak. Mivel viszont sok új ember van benne, emiatt könnyen szétesik. Amikor jól mennek a dolgaink, ez az egység nagyon érzékeny. A csapaton belül van egy csomó olyan fiatal játékosunk, akiknek megpróbálunk lehetőséget adni, mert nagyon tehetségesek, de az ő beillesztésük egy hosszabb folyamat. Nagy kérdés, hogy a gyors játékba mennyire tudnak bekapcsolódni, ezen a területen sok feladatunk van még – fogalmazott Szabó Edina.

Az ÉRD vezetőedzője a mérkőzések nagy részében lehetőséget ad a fiataloknak a bizonyításra, emiatt felvetődik a kérdés, melyik fontosabb: minél több góllal nyerni, vagy egy „megnyert” meccsen a kevesebb játékperccel rendelkezőknek lehetőséget adni a rutinszerzésre.

– Az a baj, hogy egyáltalán ez a kérdés felvetődik. Ezek a fiatalok komoly játékosok, bízunk is bennük, mert nincs jelentősége, ki, mikor játszik. Probléma volt a szezon első felében, hogy a cserélések után az eredményben visszaesés mutatkozott, ezen javítani kell – semmilyen logikus magyarázata nincs. Itt az embereknek szembe kell nézni azzal, hogy képesek olyan teljesítményre, amely által ez nem következik be – vallja a vezetőedző.

Gondolnánk, hogy ez folyamatosan javul azáltal, hogy a játékosok minél többet játszanak.

170719_sze_2– Amikor becserélem az embereket, az a probléma, hogy nem jókor, nem eleget, nem abba a felállásba. Ez nem így működik, az embernek azokkal és akkor kell jól játszani, amikor van lehetősége. Ez a kifogáskeresés nem magyarázat, nem jó út. Ezt a játékosoknak, az egész közösségnek meg kell oldania egyénileg és csapatként is – fogalmazott Szabó Edina.

– Nem tudjuk kikerülni az Európa-kupából való búcsút sem, mert egy fontos lehetőség csúszott ki a kezünkből, azzal, hogy ezeknek a játékosoknak lett volna lehetősége játszani és akkor elégedett is lettem volna. Ez nem lesz így, szóval hogy hogyan alakul a csapat jövője, az nagy kérdés. Az elsődleges feladat, hogy azoknak a játékosoknak a játékát kialakítsuk, akik elkötelezték magukat a klub felé, illetve számítunk rájuk. Ebben, ki, hogyan vesz részt az komoly feladat lesz, nehéz időszak elé nézünk – tekintett előre az ÉRD szakvezetője, aki kitért a pozitívumokra is.

Az ÉRD a hazai bajnoki mérkőzések mellett járt Oroszországban (Rosztov), Németországban (Bietigheim) és Norvégiában (Trondheim), emellett nyáron lehetősége nyílt elutazni Dél-Koreába egy egyhetes felkészülési tornára.

– Ez egészen fantasztikus volt. Jól éreztem magam Koreában és a lányok is annyira jó fejek voltak, nagyon klassz volt, de egyébként az utazás szempontjából ez a csapat nagyon profi, jól veszi a nehézségeket, nagyon jó velük utazni, ezért is nagy fájdalom, mert az Európa-kupában jó lett volna ezt újra átélni – mesélte el Szabó Edina, aki idén Érd díszpolgára kitüntető címet is átvehette.

– Büszke vagyok rá, a nehezebb pillanatokban hitet ad. Amikor megkaptam ezt a címet, egy kicsit megálltam, átgondoltam és arra jutottam, hogy én egy közösséget képviselek, mindenkinek az elismerése, aki ebben részt vesz.

Az ÉRD vezetőedzője immár nyolcadik éve irányítja a csapatot, s szinte elképzelhetetlen nélküle ez az együttes. Pedig az Issy Paris elleni mérkőzést követően a vezetőség felé felajánlotta lemondását, de a csapat és a klub is kiállt mellette.

170719_sze_3– Én ott nagyon el voltam keseredve, mert ebben a játékosoknak, a stábnak, a klubnak, a városnak, a szurkolóknak annyira sok energiája, munkája volt és annyira szerettük volna… És annyira tudtam, hogy nagyon nehéz lesz. Kijött belőlem az összes keserűsége annak, hogy milyen nehéz megtalálni azt a középutat, hogy milyen veszélyek fenyegetnek egy ilyen visszavágón. Annak is, hogy tíz góllal nyersz, és annak, hogy milyen játékosok álltak velünk szemben, ezt nem könnyű megértetni az emberekkel, úgy, hogy ugyanakkor nem szabad rájuk tenni egy túlzott pressziót… Ebben nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt.
Előkészítettük az egész Európa-Kupa szereplésünket is, de ennek a meccsnek az összképe alapján egyértelmű volt, hogy nem sikerült nekem megtalálni a középutat, mert az embereink nem koncentráltak eléggé. És ha ez a csapat nem koncentrál eléggé, akkor kikap a Mosonmagyaróvár ellen is, meg kikap tízgólos előnyről is… Miattuk és azok miatt, akik itt dolgoznak, annyira fájt, hogy még mindig nem tanultuk meg és mikor fogjuk ezt megtanulni ezt a helyzetet. Ez egy ilyen dolog, de ez nem csak az ÉRD-re jellemző, hanem minden csapatra, amely úgy gondolja, hogy megnyert egy meccset és egy éhes ellenféllel találkozik. Erre minden nap, minden hétvégén van példa. Ezért mondom azt, hogy kemény időszak elé nézünk, mert muszáj ebben előrébb lépnünk, mert önmagunknak okozunk csalódást. Megmondom őszintén, nem érdekel, ki, mit gondol erről, nem azért mondtam le. Ezt nem sikerült megoldanom és jobb lett volna, ha sokkal, de sokkal keményebb vagyok előtte – mondta a kialakult helyzetről Szabó Edina, aki mellett a csapat játékosai egy emberként álltak ki.

– Ez jól esett, de jó lett volna, ha koncentrálnak és akkor nem lett volna ez a helyzet. A történetben szerintem nem ez a lényeg, hanem az, hogy amikor az emberek pályára lépnek, akkor a csapatnak csapatnak kell lennie, felkészülni mindig, mindenre – vélekedett Szabó Edina, majd arra kértük, mondja el, mit kívánna a csapatnak a jövőben.

– Aki érdi mezben játszik, a csapatot képviseli, mindig legjobb tudása szerint dolgozzon és vigyük egymást előre, ebben benne vannak a pozitív élmények és a csalódások is, de a lényeg, hogy mindig ilyen legyen a hozzáállásunk. Ha ebben a hangulatban tudunk dolgozni, az pont elég – mondta.

 

 

Címkék