A naivitás karaktere

A Poly–Art Alapítvány alkotói körének tizenkettedik tárlata nyílt meg a Szociális Gondozó Központ parkvárosi épületében. Ezúttal Wischin Tibor festményei láthatók, amelyet Eőry Emil szobrászművész ajánlott a közönség figyelmébe.

Hasonló tartalmaink:

A Poly–Art Alapítvány – az Irodalomkedvelők Klubjával közösen – már-már otthonának érezhette az egykori közösségi ház hosszú, keskeny és lejtős mozitermét, amely meglepően alkalmas kiállítási helyszínné vált, olyanná, ahol a publikum türelmét fokozandó széksorokat lehet elhelyezni, így tágíthatók a tárlatnyitók keretei bemutató beszélgetéssel, zenével, irodalommal. A feltételeket az intézmény vezetése, de főként lelkes kultúraszervező munkatársa, Kiss Sándor teremtette meg, aki munkaköréhez kapcsolódóan egyéb kiállításokat is rendezett itt, de azt most ő sem tudja ígérni, hogy a lehetőség a jövőben is adott lesz, munkája az intézményhálózat más egységébe szólítja, s magának az épületnek a sorsa is bizonytalan, hisz tudjuk, épül a szociális gondozóközpont új, a szétszórt részlegeket egyesítő székháza.

Most azonban még ott vannak a falakon Wischin Tibor festményei, amelyekről Eőry Emil beszélt, aki egy időben szakmai tanácsokkal segítette az alkotó művészi kibontakozását, szóval a mesterének nevezheti őt Wischin Tibor. Gazdag és változatos anyagot válogatott össze, híven a Visszatekintő címhez a festő, aki ifjan erdésznek készült, majd a képzőművészeti képzést célozta meg, de végül műszaki ember lett belőle, s csak érett felnőttként vett kezébe ecsetet. Főleg tájképeket és virágcsendéleteket látunk a falakon, amelyeket Eőry Emil meg-megmutatkozó naivitásuk ellenére karaktereseknek nevezett, különösen, amikor az alkotó belekóstol a portréfestés műfajába, vagy amikor próbál szürrealisztikusan gondolkodni.

És persze gondolkodtatni is, de megérinteni mindenképpen. Az a festmény nem hiába készült el, amelyik hatással van a szemlélőre, különösen, ha alkotásra is ösztönöz, ahogy Kreischer Nellyt és Móczár Csabát verselésre késztette Wischin Tibor egy-egy képe. E költeményeken kívül a megnyitóhoz Endrődi László orgonamuzsikája szolgált zenei aláfestéssel.

Érdi Újság

A kiemelt képen: Wischin Tibor: „Balatoni táj” című műve látható.

Wischin Tibor: Anyukám

Wischin Tibor: Anyukám

Címkék