Több, mint félezer érem

183 arany-, 155 ezüst- és 167 bronzérmet, azaz összesen 506 dobogós helyezést szerzett 2017-ben az Érdi Spartacus SC, amelynek birkózói 321-szer, szumósai 184 alkalommal kerültek a legjobb háromba. Interjú Tar Mihállyal, az Érdi Spartacus SC elnökével.

Hasonló tartalmaink:

Szokás szerint mozgalmas éven van túl az Érdi Spartacus SC, mind a birkózásban, mind a szumóban. Nagyon kevés szabad hétvégéjük volt.

Sajnos nem a legideálisabb évünk volt, Dénes Merci éve sérülés miatt kiesett, illetve egy-két gazdag egyesület elvitte Váncza Istvánt és Ivettet is, ők mindketten válogatott sportolók. Mi nem tudunk olyan szinten eltartani embereket és olyanokat ígérni, amivel felülmúljunk ilyen csapatokat, a Honvéd tavaly alakult meg és már ott van a csúcson.

Ha jól látom, ismét összeállítottak egy táblázatot, ahol rajta van, milyen eseményről mennyi érmet hoztak, s százával vannak rajta az érmek.

Utaztunk az országban eleget. A másik szívfájdalmam, hogy a szumó utánpótlás Európa-bajnokság egybe esett a birkózó magyar bajnoksággal, emiatt ott csak egy fővel tudtunk részt venni, mert el kellett dönteni, hol indulunk és úgy döntöttünk, hogy az egyesület inkább birkózóegyesület. Már 45 éve a szívünk csücske a birkózás, a szumót pedig huszonegy éve csináljuk. Bár ott is januárban elsőként rendezünk gyerekversenyt a világon. Ott is bővülnek a súlycsoportok, pedig ragaszkodnak a japán szisztémához, a 85, 115 kilóhoz és a nehézsúlyhoz, itt viszont nem arról szól, hogy mindenki 115 kilós vagy nehézsúlyú. Persze, vannak azok is, de vannak százkilósok is, meg könnyebbek is. A birkózásban és szumóban 69 aranyérmünk lett idén a vb-ken, Eb-ken, ob-kon és diákolimpiákon. Összesen 506 érmünk volt, de nem vagyok teljesen elégedett az évvel, remélem, jövőre jobb lesz. Most érnek be a kisebbek, akik nem nagyon produkáltak. Bízom benne, ők is felfelé törnek. Az utánpótlásban az ifjúságiaknál nagyon jó csapatunk van, de egyéniben nem úgy jöttek össze az érmek, kicsin múlt sokszor, hogy valaki érmes lesz, vagy kiesik, tehát a fortuna nem felénk fordult idén… Ami fontos, hogy a csapat NB I-es lett, hazai pályán sikerült bizonyítani, hogy ott vagyunk a helyzet magaslatán, bízunk benne, hogy ott tudunk maradni, de az Extraligában sajnos olyan költségek vannak, amiket nem biztos, hogy tudunk vállalni, mert a támogatások csökkennek, a nevezési díjak pedig növekedtek, amik havi szinten többszázezer forintos kiadást jelentenek.

Melyek voltak a fő versenyek? Januárban volt az Érd Kupa, emellett számos hazai rendezésű viadal volt, s az országot és a világot is bejárták. Dénes Merci Lengyelországban volt az Európa-bajnokságon, ahogy Buzás Patrik a szumósoknál volt a kontinensviadalon, de volt az NB II-es csapatbajnokság, melynek a csoportküzdelmeit és a négyes döntőjét is Érden rendezték.

Nagyon szomorú voltam Mercivel kapcsolatban, mert úgy kapott ki japán ellenfelétől, hogy határeset volt az ítélet, challengelt is a válogatott kapitánya, de ezt nem adták meg, tehát egy szoros küzdelem volt. Úgy érzem, ott több esélye volt, de egy taktikai hibát is csinált azzal, hogy a második menetben pörgött, az elsőt álmosabban kezdte és utána kezdett el hajtani. Viszont ami pozitív volt, a szumósoknál a brandenburgi szereplés, ahol Molnár Tomi Európa-bajnok lett, úgy hogy nyerte a súlycsoportját és az opent is, méghozzá úgy, hogy világbajnokokat vert meg, tehát nagyon előretört. Jövőre viszont Grúziában lesz az Eb és sajnos nem tudunk egy ekkora delegációval elutazni oda, mert sokan részt vennének ott. Ha közel lenne, akár húsz-huszonöt fővel is mennénk. Viszont ami a versenyeket illeti, rendeztünk ötöt, de ezt sajnos le kell csökkenteni, mert a költségvetés nem teszi lehetővé. Idén hagyták jóvá, hogy a januári Érd Kupa majd válogatóverseny lesz a világjátékokra, tehát ez növeli a rangját, s tizenegy ország várható a versenyre.

Idén viszont tényleg annyira tele volt a naptáruk, hogy a szokásos családi napjuk is kimaradt.

Igen, mert egyszerűen nem volt szabad hétvégénk, illetve nem mertük bevállalni sem, mert nem tudtuk, mikor bontják a faházakat a Fácán közben, mert építik az új termünket. Rettegtünk, hogy az Érd Kupára maradjon meg a Batthyány, különben hol tudnánk ezt megrendezni? Illetve annyira zsúfolt volt a program az edzőtáborokkal és versenyekkel, hogy egyszerűen nem találtunk olyan hétvégét, hogy megszervezzük a családi napot.

Ki fejlődött idén a legtöbbet, aki nagyon túlteljesítette magát? Említette már Molnár Tomit, de ott van Kovács Bence, a Végh-testvérek, a Mezei-testvérek, Berta Mike és még hosszasan lehetne sorolni. De a kisebbek között is vannak reménységek.

Igen, a kisebbeknél például Szenicza Nimród oda tud majd törni a nagyok közé, de a többieknek is van esélyük. Sajnos az alap gének nem mindig jók, viszont nálunk nincs válogatás, hogy te vagy te nem jöhetsz. Jön mindenki és közülük próbálunk faragni jó sportolókat. Hagytuk őket, hagy fejlődjenek és majd kialakul. Van, aki fizikailag, van, aki emberileg marad el, gondolok itt például arra, hogy van egy-két versenyző, akiből a küzdősporthoz nélkülözhetetlen győzni akarás.

És a nagyobbak közül kik voltak nagyon meggyőzőek?

Az új szabályok miatt alakulnak új súlycsoportok, melyek kedvezhetnek Kovács Bencének, mert az 58 kilójával nem tudott mit kezdeni a 60 kilósok között, ahová a 65 kilósok fogyasztottak le. Behozzák az 55 kilót, ahol bízunk benne, hogy U23-as válogatott lehet utolsó éves juniorként, de kacsintgatunk a felnőtt válogatott felé is. Bízunk benne, hogy Merci is visszatér, Végh Ricsiék elsőéves juniorok lesznek, a Mezei-fiúk másodéves kadetok, szóval ők is könnyedén válogatottak lehetnek. A többi korosztályban nem látszik még igazán nagyon kiemelkedő versenyző, de reméljük, hogy egy-két sportoló „bekattan” és nagyon sokat fejlődik egy-két hónap leforgása alatt, nyusziból oroszlán lesz, mert volt már ilyen, hogy megérezte az ízét és sírva ment fel a szőnyegre, aztán bajnok lett belőle.

Mit kíván a csapatnak 2018-ra? Mondjuk, ha egy év múlva beszélünk, akkor dupla ennyi érmet?

Azért ne legyünk telhetetlenek, de legalább ennyit, vagy valamivel többet, illetve több nemzetközi eredményt, fényesebb érmeket és továbbra is jó kapcsolatokat. Most elkezdtük a Gárdonyi iskolában az alapok lerakását. Szeretném, ha elkerülnék a sérülések a sportolókat.

Érdi Spartacus SC mérlege (ob: országos bajnokság, területi bajnokság, do: diákolimpia, Eb: Európa-bajnokság, uo: utánpótlás olimpia)
birkózás
arany:
18 ob, 20 területi, 1 do, 57 egyéb
ezüst: 8 ob, 13 területi, 2 do, 78 egyéb
bronz: 22 ob, 18 területi, 2 do, 78 egyéb
pontszerző helyezések: vb 1, ob 17, do 6, területi 9, egyéb 18

szumó
arany: Eb 1, ob 17, uo 12, egyéb 57
ezüst: Eb 1, ob 14, uo 3, egyéb 36
bronz: Eb 7, ob 7, uo 5, egyéb 24
pontszerző helyezések: Eb 2, ob 2, uo 6, egyéb 9

aranyak száma: 183
ezüstérmek: 155
bronzérmek: 167
Összesen: 506 érem (321 birkózás, 184 szumó)

Címkék