180 millió óvodák energetikai korszerűsítésére

Huszonhat napirendi pontot tárgyalt idei utolsó ülésén Érd képviselő-testülete. Döntés született többek közt arról, hogy a jövőben tilos ruhagyűjtő konténert kihelyezni közterületre, módosulnak a gyermekorvosi körzetek, elfogadták a Településképi Arculati Kézikönvvet, valamint a célokmányokat három érdi óvoda felújításával kapcsolatban. Döntöttek a Fehérvári úton építendő orvosi rendelő beruházási célokmányának módosításáról is.

Hasonló tartalmaink:

Mint dr. Bács István alpolgármester az ülést követően elmondta, 2015-ben mintegy 200 millió forintra becsülték a Fehérvári úton megépítésre kerülő új orvosi rendelő költségeit. 2016-ban megérkezett a kormányzat részéről a támogatás, 2017-ben pedig elkészültek a tervek – ekkor már látható volt, hogy a 200 millió forint nem tartható.

– Az előző közgyűlésen ezt az összeget megemeltük 15 millió forinttal, de a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően kiderült, hogy a legjobb ajánlattevő is 245 millió forint körüli összegért tudja vállalni a kivitelezést, az építőipari árak emelkedése miatt. A sürgős előterjesztésre azért volt szükség, mert a közbeszerzési eljárásban addig eredményt hirdetni nem tudunk, míg a szükséges fedezet nem áll rendelkezésünkre – mutatott rá Bács István.

A közgyűlés döntött a gyermekorvosi körzetek átalakításáról. A gyermekorvosi körzeteket évtizedekkel ezelőtt alakították ki, és a ’90-es évek végén módosították. Azóta – számos más településsel ellentétbenÉrd lakossága folyamatosan növekedett, de nem egyenlő mértékben: korcsoportonként és városrészenként jelentős eltérések vannak. Az alpolgármester elmondta: az intézkedéssel az aránytalanságokat szüntették meg, hiszen egyes orvosok rettentően túl voltak terhelve.

– Volt olyan orvos, akinek közel 1600 betege volt, és volt, akinek a körzetében alig több mint 500 páciense volt – mutatott rá Bács István, hozzátéve: a döntést hosszas egyeztetési folyamat előzte meg, és így sikerült elérni, hogy 1000-nél kevesebb és 1100-nál több beteg egyik körzetben legyen. Bács István elmondta: a következő lépés a védőnői, illetve a háziorvosi körzetek újragondolása lesz.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A közgyűlés elfogadta a Településképi Arculati Kézikönyvet, és döntött a Helyi Építési Szabályzat módosításához kapcsolódó partnerségi egyeztetés lezárásáról. Bács István ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a kézkönyv alapján születik meg az új településképi rendelet. (Erről bővebben itt olvashat.)

A közgyűlés döntött három óvoda, a Tállya, a Tündérkert és a Kisfenyves energiahatékonysági felújítására vonatkozó beruházási célokmány elfogadásáról.

– Az idei évben 180 millió forint érkezett ezen óvodák felújítására a Modern Városok Programja keretében. Szeretnénk ezeket a beruházásokat a nyári zárvatartás ideje alatt véghezvinni. A tervezés, az elsődleges felmérések már zajlanak, de a pontos műszaki menetrendről majd a későbbiekben döntünk – mondta az alpolgármester.

A grémium módosította a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletet is: ennek értelmében tilos ruhagyűjtő konténereket kihelyezni bármilyen közterületen, mivel ezek körül rendszeresen szeméthegyek alakultak ki. Magánterületen természetesen továbbra is kitehetők a konténerek, de a köztisztaságra ezeken a helyeken kiemelten odafigyel majd az önkormányzat.

Módosítják a közterület-foglalási díjra vonatkozó szabályozást is. A város területén egyre több társadalmi, és civil szervezet rendez kultúrával, sporttal, egészséges életmóddal, környezetvédelemmel vagy állatvédelemmel összefüggő, szemléletformálásra irányuló városi szintű rendezvényeket. A rendelet lehetővé teszi az ilyen jellegű, de városinak nem minősített rendezvények önkormányzati támogatásának lehetőségét: kérelemre ezen szervezeteknek nem (vagy csak mérsékelten) kell közterület-foglalási díjat fizetniük – zárta szavait az alpolgármester.

Köszönet az adakozóknak

Nagy sikerrel zárult a Szeretetcsomag akció: hatszázhoz közelít a leadott ajándékcsomagok száma. Mint Pulai Edina (Jobbik), az akció kezdeményezője a közgyűlés csütörtöki ülését követően hangsúlyozta: nem csupán gyermekjátékokat, hanem gyümölcsöt, tartós élelmiszert, piperecikkeket is kaptak felajánlásként. A csomagok kiosztását már megkezdték, és karácsony előtt eljutnak az ajándékok a családokhoz.
A képviselő ezúton mondott köszönetet mindazoknak a magánszemélyeknek, szervezeteknek, akik közreműködtek az akció megszervezésében, illetve adományaikkal hozzájárultak több száz érdi gyermek boldog karácsonyához.

Újabb gyermekorvosi körzetekre van szükség

A gyermekorvosi körzetek létszámát egységessé tette a mai döntés, bár a szabad orvosválasztás miatt bizonyos eltérés szerintem marad a gyermekorvosi körzetek között. Reményteljesnek tartom, hogy a jövő évben az önkormányzat mindent meg fog tenni azért – és ezzel frakciónk is teljes mértékben egyetértett –, hogy adott esetben egy vagy két új gyermekorvosi körzet alakuljon. Így kevesebb ellátott lesz egy körzetben, és több orvos végzi majd az alapellátást. Ez pozitív változás lenne, és remélem, sikerül is megvalósítani – mondta Szűcs Gábor (MSZP), aki üdvözölte a Tállya, a Tündérkert és a Kisfenyves energiahatékonysági felújítására vonatkozó beruházási célokmány elfogadását, hangsúlyozva: a Tállya utcai beruházásnak kiemelten örül, mivel ez régi vesszőparipája volt, ahogy Kopor Tihamér Fidesz-KDNP-s képviselőnek is.

– Reméljük, mihamarabb megvalósul ez a beruházás, és a következő óvodai évet már sokkal jobb és méltóbb körülmények közt kezdhetik meg a gyerekek. Ezt a folyamatot folytatni kell: minden városi tulajdonban lévő intézmény energiahatékonysági korszerűsítését fel kell pörgetni, hiszen ezzel a város kiadásai csökkennek, és a felszabaduló forrásokat az óvodások, iskolások, az egészségügy támogatására lehet fordítani. Ezt pozitív és követendő folyamatnak tartom, amit frakciónk továbbra is támogatni fog – zárta szavait Szűcs Gábor.

Címkék