Rendeződhetnek a Fácán közi lakótelep tulajdonviszonyai

Újabb lakossági fórumot tartanak volt lőtéri terület fejlesztésével kapcsolatban, módosították az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletére vonatkozó jogszabályt, megszavazták a Fácán közi lakótelep közterületként használt utcáinak és kapcsolódó közműlétesítményeinek tulajdoni rendezését szolgáló javaslatot. Közgyűlési összefoglaló.

Hasonló tartalmaink:

A közeljövőben lakossági fórumot tartanak Parkvárosban a Földmunkás és Esztergályos utcák által határolt, magántulajdonban lévő területre tervezett lakóparkról. A közgyűlés csütörtöki ülésén arról határozott volna, hogy lezárja a véleményezési szakaszt az ingatlanra vonatkozó településrendezési eszközök módosítási eljárásával kapcsolatban, ám az erről szóló döntést elhalasztották, és most egy lakossági fórum megtartásáról határoztak.

Mint Simó Károly alpolgármester az ülést követően elmondta:  az ingatlan magántulajdonban van, a cégtulajdonossal az önkormányzat egy évtizede kötött egy megállapodást arról, milyen feltételekkel fejlesztheti ezt a területet. Az elmúlt években több elképzelés is napvilágot látott. Az önkormányzat megpróbált olyan előnyös megállapodást elérni, ami azt célozta, hogy a közösség a lehető legtöbbet profitáljon a fejlesztésből, és kiemelten odafigyeljenek a természeti értékek megóvására is.

– Fontos az itt élők minél teljesebb körű tájékoztatása, a félreértések tisztázása. A településrendezési eszközök módosításával kapcsolatos egyeztetési eljárás a törvényben meghatározott módon megtörtént – ennek keretében a lakosság elmondhatta már a véleményét, többek közt egy lakossági fórumon –, de a folyamatot még nem zártuk le; a közgyűlés döntésével megvárjuk, míg lezajlik az újabb találkozás a környéken élőkkel. Bízunk abban, hogy lesz érdeklődés – tette hozzá Simó Károly.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A testület elfogadta az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó rendelet módosítását célzó javaslatot.  Az önkormányzati lakások bére évek óta nem változott, az infláció mértékét nem követte. 2019. január 1-jétől a bérleti díj négyzetméterenként 600 forintról 800-ra emelkedik – és még így sem éri majd el a piaci bérleti díj felét. A befolyt összegből – ahogyan eddig is – egy olyan alapot képeznek, amelyet a lakásállomány felújítására fordítanak.

A közgyűlés megszavazta a Fácán közi lakótelep közterületként használt utcáinak, és kapcsolódó közműlétesítményeinek tulajdoni rendezését szolgáló javaslatot. Mint az előterjesztésben elhangzott, a tisztázatlan tulajdonosi viszonyokkal rendelkező lakótelepen a házi szennyvízhálózat nem megfelelő, ami nagyon sok problémát okoz, és ezen csak a teljes felújítás segít – ez azonban önkormányzati forrásból, víziközmű-fejlesztési alapból addig nem megoldható, amíg nincs tisztázva a terület tulajdonjoga.

– A korábbi állami építőipari vállalat, amely a lakásokat felépítette, a rendszerváltáskor elmulasztotta a lakások alatt lévő terület, illetve az utcák tulajdonjogának rendezését. Azóta a cég megszűnt. 2018 júliusa óta a jogutód magyar államot bejegyezték tulajdonosként így legalább van kivel szóba állni. Kezdeményeztük az ingyenes önkormányzati tulajdonba adását, hogy az utcákat rendesen karbantarthassuk, és megfelelő módon tudjuk üzemeltetni – mondta az alpolgármester.

A grémium jóváhagyta az önkormányzat és az ÉTV Kft. között létrejött szerződés alapján a vízi közművek, műtárgyak idei évi bérleti díját. A baloldal nemmel szavazott az előterjesztésre.
– A ma elfogadott javaslat a vízellátás biztonságát célozza; a vízmű mindennapos üzemeltetését megfelelő szakembergárdával biztosítani kell, és az előterjesztést azért szavazták meg a kormánypárti önkormányzati képviselők, hogy meg legyen a fedezete a biztonságos üzemeltetésnek – mondta Simó Károly.

Döntés született arról is, hogy a közgyűlés kétmillió forint támogatást biztosít a TündérPakk Alapítványnak, támogatva ezzel, hogy egy szívbeteg érdi kislány és családja megfelelő lakáshoz jusson.

Az ülést követően Havasi Márta (DK) úgy fogalmazott: sikerként könyvelhetik el a Felső-Parkvárosban élők, hogy még egy lakossági fórumot tartanak a lőtér fejlesztése ügyében, és elmondhatják véleményüket. Ezt késő délutáni időpontban, a Parkvárosi Közösségi Házban tartják majd, ami könnyebben megközelíthető az itt élők számára. Hozzátette: a város javát szolgáló fejlesztésekkel (óvoda, iskola, utak, járdák építése) egyet tud érteni, de az, ami rombolással jár – fogalmazott –, az meggondolandó.

Címkék