Visszatekintés júniusra

Már csak néhány nap és itt az év vége. Érden az elmúlt 12 hónapban számtalan esemény, fejlesztés, rendezvény volt. December 31-ig mindennap bemutatunk egy hónapot, vagyis visszatekintünk 2017-re.  Ma június híreit összegezzük.

Hasonló tartalmaink:

Azt állítják, hogy a győri bevásárlóközpontban mutogatott kisoroszlán élőhelyéül szolgáló Noel Tanyának nincs rendben minden engedélye, ezért bezárták. A gyereknap alkalmából egy kisoroszlánnal akart „kedveskedni” vásárlóinak az Árkád győri plázája. Ezt meghirdették Facebookon is. Azonban alig telt el pár óra, a bejegyzést törölték és a plázába vitt oroszlánt is elszállíttatták, annyi támadást kaptak az emberektől – írja a hvg.hu.

A győri pláza akkor a gondozóra hivatkozott, aki szerint nem volt ezzel semmi baj, egyáltalán nem történt állatkínzás.

Azóta az állatvédők eljárást kezdeményeztek és hatósági ellenőrzésre is sor került. Kiderült, hogy a négy hónapos Kiara gondozóinak nincsenek megfelelő engedélyeik. A hatósági állatorvos megállapította, hogy hiányosak a Noel Tanya magánállatkert veszélyes állat tartására vonatkozó engedélyei. Erre reagálva a gondozók azt állítják, hogy csak a konkurencia próbálja befeketíteni őket.

A Noel Tanya illetékese, Schneller László Perinyó szerint „politikai támadás, illetve konkurenciaharc” áldozatai. „40 éves múltam van mint vadállatidomárnak, és rendelkezem a szükséges veszélyesállat-tartási engedéllyel. Csakhogy mivel az állatok a Noel Tanyára kerültek át, az új engedélyeket áprilisban elkezdtük intézni, de még nem készültek el, most van folyamatban az eljárás” – mondta Schneller, aki szerint a feltárt hiányosságokat már megoldották.

Úgy véli, hogy nem volt baj azzal, hogy a bevásárlóközpontban a kisoroszlánt egy tíz méterszer öt méteres, fakerítéssel lehatárolt helyen tartották. „Ingyen, a gyereknap alkalmából vittük a bevásárlóközpontba az állatot. Máskor is volt már hasonló helyen, ahol nagy sikere volt, semmi gond nem volt. Most meg alig negyvenen megnézték, de százak írtak az interneten.”

Nem így gondolják a győri Xantus János Állatkert. Ők rögtön elhatárolódtak az akciótól. „Az oroszlán bemutatása a hatályos állategészségügyi, természetvédelmi jogszabályokat sérti, állatjóléti szempontból felháborító” – írták Facebookos oldalukon.

(hvg.hu)

KÖZLEMÉNY

A tegnapi napon hatósági ellenőrzést tartottak nálunk, mely alatt néhány hiányosságra derült fény. Ahogy azt korábban is megosztottuk veletek, magán emberek vagyunk és a szívünkre hallgatva kezdtünk állattartással foglalkozni és vállaljuk, hogy a mai napig tanuljuk ennek minden fortélyát, nem csak az állatok tartását illetően, hanem a kapcsolódó adminisztrációt/engedélyeztetési rendszert is. A nyitáskor a tőlünk telhető legnagyobb körültekintéssel próbáltuk körbejárni a törvényi kötelmeket, azonban a vadállatokra vonatkozó engedélyünk elbírálása még valóban folyamatban van.

Hiába dolgoznak nálunk állatgondozók több éves gondozói múlttal, az állategészségügyi hivatal azt javasolta, hogy bővítsük a csapatunkat egy tapasztalt, kimondottan állatkerti állatgondozó végzettséggel bíró személlyel és általa/vele elérhetjük az állatkerti minősítést. Mindaddig legnagyobb sajnálatunkra nem vagyunk jogosultak a közönség előtt megmutatni a vadállatainkat (oroszlán, puma, tarajos sül, róka..stb).
A hatályos szabályozás szerint ugyanis:
„(2) Különösen veszélyes állatfaj egyede kizárólag
a) állatkertben, és
b) a (3) bekezdés szerinti korlátozással cirkuszi menazsériában
tartható.” (idézet: a 1998. évi XXVIII. törvényből)

Továbbá kifogásolták a pumáink ketrecének méretét, mely az előírások (85/2015. (XII. 17.) sz. rendelet) szerint legalább 200 nm-nyi terület kell, hogy legyen. Természetesen meghajlunk a hatóság javallata előtt, hiszen mi is a legjobbat szeretnénk az állataink számára és dolgozunk azon, hogyan tudjuk mielőbb a kifutók méretét tovább növelni.

A fentiek rendezéséig megköszönjük a türelmeteket, higgyétek el azon vagyunk, hogy mielőbb újra kinyithassuk a kapuinkat. Reméljük kitartotok mellettünk ebben a nehéz, átmeneti időszakban is.

Állatbaráti üdvözlettel:

Noel tanya tulajdonosa

***

A trianoni békediktátumra és annak következményeire emlékezett vasárnap a magyarság. Érden a Kutyavári úti országzászlónál katonai tiszteletadás mellett tartottak megemlékezést. 97 éve, 1920-ban ezen a napon írták alá Versailles-ban az első világháborút lezáró szerződést.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává. Az első világháborút lezáró szerződés kimondta, hogy Magyarország területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent, így a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Aradszki András térségünk országgyűlési képviselője, energiaügyekért felelős államtitkár ünnepi köszöntőjében elsőként Antall Józseftől, Magyarország első szabadon választott miniszterelnökétől idézet. – “A két világháború között és minden magyar gondolkodásában természetes dolog, hogy a trianoni békeszerződés fájdalmat okozott. Nem várható egyetlen magyar embertől sem, hogy lelkesedjék Trianonért, s lelkesedjék azért, hogy elveszítse egy ezeréves országállam területének a kétharmadát.” Az államtitkár hangsúlyozta, ma is elítélik Trianont, és politikai, történeti felfogásunk ellentétes azzal.

Aradszki András mondott köszöntőt

Kitért arra is, hogy június 4-e Tria­non óta a gyász és az emlékezés, de éppen az emlékezésre okot adó szétszakítottságunkban az összetartozás napja is a világ magyarsága számára. A rendszerváltozás óta a magyar Országgyűlés egyik legfontosabb szimbolikus döntése volt a nemzeti összetartozás napjáról szóló emléktörvény megalkotása a trianoni országvesztés 90. évfordulóján. E törvény annak a helyes felismerésnek a fundamentumán áll, hogy ne csak a Trianon felett érzett gyász és fájdalom legyen örök, hanem a reménységnek is annak kell lennie.

Aradszki András ünnepi beszédében azt mondta, hogy sajnos ma olyan világot élünk, ahol a rosszat jónak és a jót rossznak hazudják, ahol a valódi és örök értékeket el akarják törölni, a családokat a gender-elmélet gyakorlattá váltásával szervezetten szét akarják verni, ahol az illegális és terrorista bevándorlók befogadása erénynek számít, ahol a nemzeteket elavultnak hazudják, és ahol a tolerancia diktatúrájával meg akarják fojtani a hagyományos értékeket. Kiemelte azonban, hogy  a magyar lakosság 2010-ben a gonosznak erre az inváziójára nemet mondott, amikor nemzeti és keresztény irányba állította Magyarország kormányrúdját. - Nem kis munkával elértük, hogy Alaptörvényünk szúrja és csípi, a liberális és hamis értékeket imádó Nyugat és egy véleményformáló milliárdos szemét, mert a keresztény, azaz a valódi értékeket állítja előtérbe. Ahogyan Magyarország nem fogadja el az élet elutasítását, a házasság megcsúfolását, a családok szétverését, ugyanúgy nem fogadjuk el a nemzetek megsemmisítését sem – húzta alá.

Emlékeztetett, a nemzeti összetartásért és a magyarság megmaradásáért nemzeti fejlesztési programot indítottak. Soha nem látott támogatása van a külhoni magyarságnak – hangsúlyozta az államtitkár. - Bár Gyurcsány Ferenc szerint „a határon túli magyaroknak semmi közük a magyarsághoz, és ne is akarjanak beleszólni az ország belügyeibe”, mi megadtuk a teljes beleszólás lehetőségét, mert minden magyar felelős minden magyarért. Ez a felelősség jelenik meg a jövőt meghatározó döntéseinkben. Családtámogatási rendszerünk folyamatos bővítésével és kiterjesztésével elértük azt a rész-sikert, hogy már több házasság köttetik, és több gyermek születik egy-egy családban, mint eddig – bár még mindig nem elég ahhoz, hogy nemzetünk fennmaradjon. Az irány azonban ígéretes, hiszen mi nem idegen migránsokkal, hanem saját utódainkkal képzeljük el Magyarország jövőjét. Éppen ezért kezdeményeztük az elszakított területek magyarsága számára a támogatások, juttatások és pályázati lehetőségek oly hosszú sorát, amelynek betetőzéseként a napokban jelentettük be az anyasági támogatás kiterjesztését – mondta. - A juttatást 2018 januárjától megkaphatják a határon túli magyar állampolgárok, az ideiglenesen külföldön tartózkodók, valamint azok is, akiknek a gyermeke külföldön születik meg. A határon túli magyarok programjaira, nemzetpolitikai tevékenységre fordítható támogatás összegét, a 2018. évi költségvetés tervezetében – szemben a 2016-os több mint 6,5 milliárd forinttal – 8,4 milliárdra emeljük fel. A Bethlen Gábor Alapkezelő 26 milliárd forintjából a nemzetpolitikai célú támogatásra 19,7 milliárdot fordítunk majd. A Magyarság Háza program 216 milliós kerettel szerepel a költségvetés tervezetében. A „Határtalanul!” tanulmányi kirándulási program az Emberi Erőforrások Minisztériumának költségvetésében csaknem 2 milliárd forinttal jelenik meg az idei 1,22 milliárddal szemben. A határon túli oktatás területén köznevelési feladatokra 231,6 millió, felsőoktatásra 801 milliót szánunk. 2016-ban ez az összeg csupán 800 millió forint volt – sorolta fel Aradszki András.

Aradszki András végül arra hívta fel az emlékezők figyelmét, hogy a Kárpát-medence, de egész Európa nagy kihívások előtt áll, és ismét védelemre szorul. – Meg kell küzdenünk azokkal, akik veszélyt jelentenek évezredes keresztény kultúránkra, és meg kell győznünk azokat is, akik nem ismerik fel ezt a veszélyt. Ehhez egységes fellépés szükséges – mondta. - Alig 10 hónap múlva ismét állást kell foglalnunk hazánk jövőjének további irányáról. Wass Albert szavaival élve: „Jól gondolja meg, ki mit cselekszik…” A jövő elkezdődött, és érdemesnek ígérkezik arra, hogy tovább dolgozzunk érte – most ebben a kicsivé tett országban, de az egész Kárpát-medence javára – zárta szavait térségünk országgyűlési képviselője.

Az államtitkár köszöntőjét követően Kántor Flórián a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulója szavalta el Babits Mihály: Áldás a magyarra című versét. Az ünnepi műsorban közreműködött a Szirmok Érd Városi és Pedagógus Női Kar. A megemlékezésen a városvezetés, a helyi jobboldali pártok, intézmények és civilek helyeztek el koszorút az országzászló emlékműnél.

***
Állami és önkormányzati elismeréseket adtak át és ünnepi műsorral kedveskedtek a résztvevőknek a Városi Pedagógusnapon kedden a Szepes Gyula Művelődési Központ színháztermében. Az eseményen köszöntőt mondott Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője, aki kiemelte, hogy az évnek csupán egy napja a pedagógusnap, de minden nap köszönet és megbecsülés illeti azokat, akik gyermekeinket tanítják és nevelik.  

Aradszki András beszédében hangsúlyozta, hogy a pedagógusok biztosak lehetnek abban, hogy a Kormány mellettük áll, s hogy a támogatás nemcsak szavakban, de tettekben is megnyilvánul, s az anyagi megbecsülés összefügg az erkölcsi és szakmai megbecsüléssel. Emlékeztetett, a kormány által elindított pedagógus-életpályának köszönhetően 2017-re az oktatásban magasabb volt az átlagbér, mint a nemzetgazdaságban. Előbbinél átlagosan 41,9 százalék, míg az utóbbinál 35,2 százalékos volt a bővülés. A jövő évi költségvetésben plusz 97 milliárd forintot különítettek el az oktatási területre – tette hozzá. Szólt arról is, hogy az utóbbi évben harminc százalékkal nőtt a pedagóguspályára jelentkezők száma, és reményét fejezte ki, hogy ebben a Klebelsberg-ösztöndíj is szerepet játszik.

Érdről szólva a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy az elmúlt 10 évben számtalan óvoda épült a városban, így mára mindenki, aki helyben járatná óvodába a gyermekét, megteheti. – Új gimnázium is épült, a Gárdonyi Géza Általános Iskola bővítése révén, s ez a fejlődés most folytatódik a Modern Városok Program keretében is. Hiszen az érdi tankerület épen ezekben a napokban költözik át gyönyörűen felújított székházába, az Alispán utcába. A következő két években két új óvoda épülhet és két új gimnázium nyithatja meg kapuit a Teleki iskola és a Batthyány iskola felújítása révén. Átalakul és megújul a Kós Károly Szakképző Iskola is, ami az egész járásban jelent majd szakmai bázist a tanulóknak. Nemrég adtuk át a Vörösmarty Mihály Gimnázium új impozáns tornacsarnokát, amely méltó körülményeket biztosít a diákok sportolásához. Ilyen mértékű fejlesztés még nem volt Érd történetében, számunkra ez jelenti a prioritást – hangsúlyozta.

Ünnepi köszöntőt mondott még Sárközi Márta, az érdi tankerület igazgatója, aki a pedagógus pálya szépségeiről és nehézségeiről beszélt kollégáinak.

(fotók: Bálint Edit)

A köszöntőket követően került sor az Érdi Közneveléséért Díj átadására, amelyet 2017-ben három hölgy vehetett át. Az elismeréseket T. Mészáros András polgármester adta át. 

Vargáné Magyar Erika 2015 augusztusától a Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda intézményvezetője. Előtte a Kincses Óvoda óvodapedagógusaként dolgozott.

Vezetői munkáját gyermek – család – és partnerközpontúság jellemzi. A német nemzetiségi nevelés során fontosnak tartja a nemzetiségi önazonosság kialakulásának segítését, a német nemzetiségi nyelvvel, kultúrával, hagyományokkal való ismerkedést.

Az óvoda alapításától kezdve rövid, közép és hosszú távú tervei konkrétak, előremutatóak. A vezetői tevékenysége során elért eredményei bizonyítják szakmai hozzáértését, rátermettségét.

Fontos szempont az óvoda életében a környezettudatos nevelés. 2016-ban Európában egyedülállóként  az érdi Pumukli Óvoda nyerte el azt az Európai Hulladékcsökkentési díjat, amelyért több mint 90 szervezet versenyzett.

***

Kozma Zoltánné az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanítója, igazgatóhelyettes.  Testnevelés szakkollégiumot végzett tanító, a főiskola elvégzése után, 1987-től a Batthyány Iskola pedagógusa. Munkájára a szervezett átgondoltság, a precíz kivitelezés és a mindenkori naprakészség jellemző. Három éve mesterpedagógus minősítést ért el, pedagógiai szakértői feladatokat is ellát.

Fontos szerepet játszik a Batthyány Iskola  sportiskolai programjának megvalósításában.  Pályája során több alkalommal osztályfőnöki feladatot is  vállalt. Tevékenységével joggal vívta ki mind a szülők, mind a kollégák bizalmát és megbecsülését.  Aktívan részt vesz az iskolavezetőség munkájában is, az iskolai alapdokumentumok átdolgozásában, pedagógus kollégák minősítési eljárásában sikeres segítője az intézményvezetőnek.

***

Pintérné Bernyó Piroska az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium igazgatója.  1981 óta pedagógus, 26 éve magasabb vezetőként dolgozik.

Az intézményben eltöltött évek alatt intézményvezető-helyettesként majd  vezetőként meghatározó szerepe  volt a gimnáziumi tagozat beindításában. Ezzel hozzájárult ahhoz, hogy az érdi diákok helyben folytathassák középiskolai tanulmányaikat. Pintérné Bernyó Piroska a 2013/2014-es tanév kezdetekor rendkívüli helyzetben vette át az iskola vezetését.  Helyt állt osztályfőnökként és igazgatóként egyaránt.

Pályafutását folyamatos önképzés jellemzi. Kiemelt figyelmet fordít a módszertani kultúrát megújító képzésekre, erre ösztönzi kollégáit is. Pedagógusminősítési szakértő és tanfelügyelői képzés elvégzése után mesterpedagógusként látja el az Oktatási Hivatal által rábízott feladatokat. Nyitott az új kihívásokra, felismeri azokat a lehetőségeket, amelyek az oktatásra kedvező hatással vannak. Kapcsolatteremtő képessége, innovatív szemléletmódja hozzájárult az iskola hírnevének megerősítéséhez. Ennek példája a szeptembertől induló középiskolai sportosztály megszervezése, amely hiánypótló ezen a területen.  Az  itt tanuló diákok, kiváló sportolók – országos, Európa- és világbajnokok, ifjúsági olimpikonok, válogatott versenyzők nem csak az iskola, hanem a város hírnevét is öregbítik.

Pintérné Bernyó Piroska emberi kvalitásai, empatikus, pozitív életszemlélete, az iskola partnerei iránti nyitottsága példaértékű mindannyiunk számára.

Miniszteri díjazottak:

Pedagógus Szolgálati Emlékérem intézmény neve pedagógus neve
Lukin L.  Alapfokú Művészeti Iskola Stiblo Anna
Érdi Teleki S. Ált. Iskola Berényi Andrásné
Érdi Vörösmarty M. Gimnázium Tiringerné Bencsik Margit
Minszteri Oklevél Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Tóthné Hollósi Krisztina
Sándor Éva
Oláhné Balog Tünde
Volfné Micheller Ildikó
Érdi Teleki Sámuel Ált. Iskola Rábainé Radó Katalin
Nonn Ilona
Kiss Lajosné
Némethné Fülöp Marianna
Érdi Vörösmarty M. Gimnázium Schwindtné Katona Tünde
Hornyák Tamás
Geri Csaba
Homoki Árpád
Érdligeti Általános Iskola Szijártóné Somogyi Mónika
Sándor Ibolya
Dicsővári Kornélia
Nagy Éva Lujza
Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola Tinka Lajos
Csizmadia Károlyné
Paulovits Mónika
Érdi Móra Ferenc Általános Iskola Tóth Sándorné
Szanyóné Kusa Gyöngyi
Bereczki Anita
Csuhanicsné Bakos Ildikó
Lukin L.  Alapfokú Művészeti Iskola Szokolai Zoltán
Roszkos Péterné
Horti Ágnes
Mézes Gyöngyi
Címkék