A helytörténet elkötelezettje

A Szociális Gondozóközpont parkvárosi épületét, mint kiállítóhelyet – A Poly–Art alkotóinak rendeztek itt tavaly tárlatokat – többször elbúcsúztattuk már. Idén mégis újra képek kerültek az egykori moziterem falára.

Hasonló tartalmaink:

A gondozóközpont munkatársa, Kiss Sándor nem könnyen adja föl – az ő kezdeményezésére fogadták be a Poly–Art alkotóit is –, ezúttal az intézmény munkájához kapcsolódó tárlatot szervezett. Fajkusz Józsefnek a régi Érdet bemutató fotógyűjteményéből került ízelítő a falakra, a széksorokat pedig – mert ez egy olyan kiállítóhely ahol ülve hallgatja a megnyitót a közönség – olyan diákok töltötték meg a Teleki Sámuel Általános Iskolából, akiknek hasznára válhat bepillantást nyerni városuk múltjába, akikben talán sikerül feléleszteni a lokálpatriotizmus szikráját azzal, hogy meghallgatják Fajkusz József történetét.

Esetében a lakóhelyhez való kötődés, Érd – elsősorban Ófalú vagy Óváros, netán Öregfalu, ahogyan nevezi – múltjának megismerése párosul a fotografálás, a fényképek iránti szenvedéllyel.

Ezúttal a múltat idéző gyűjteményéből adott közre érdekes és ritka felvételeket a helytörténet lelkes elkötelezettje, olyan képeket, amelyeken például az egykor volt érdi hajókikötő, az ófalui repülőtér vagy a még meglévő kastély látható.

Valamikor talán majd Fajkusz József képei alapján idézik föl a múltat az akkori fiatal generációknak.

Címkék