Influenza: több a beteg, de még nincs járvány

Januárban országosan százezer lakos közül 125 beteg fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Érden ez a szám 200 körüli – tudtuk meg a járási tisztifőorvostól. Dr. Katona Ildikó hozzátette: a járványgörbe és a sokéves adatok  alapján elmondható, hogy a járvány most kezdődik, és a következő hetekben fogja átlépni a járványküszöböt a megbetegedettek száma.

Hasonló tartalmaink:

Az influenza-figyelőszolgálat adatai szerint január 8-14. között az előző hetinél 27,7 százalékkal több, azaz 12700 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A százezer lakosra jutó, orvoshoz fordult betegek száma Pest, Fejér és Békés megyében volt a legmagasabb.

Dr. Katona Ildikó, az Érdi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztályának vezetője szerkesztőségünknek elmondta: míg országosan százezer lakos közül 125 beteg fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, Érden ez a szám 200 körüli, míg az Érdi járásban 290.

Idén viszonylag későn jön az influenza: mint a főorvosnő elmondta, a tavalyi „szezonban” az év második hetében már a járványküszöb felett volt az országosan jelentett megbetegedések száma, az idei évben viszont a járványgörbe laposabban indul, és még nem érte el a járványküszöböt.

– A jelenlegi járványgörbe alapján és a sokéves adatokra támaszkodva kijelenthetjük, hogy a járvány most kezdődik, és a következő hetekben fogja átlépni a járványküszöböt a megbetegedettek száma – tette hozzá a járási tisztifőorvos, aki elmondta azt is: még most is érdemes beadatni a védőoltást, hiszen a járvány elején járunk, és a védettség két hét alatt kialakul.

Ebben szezonban a tavalyi évhez hasonló mennyiségű térítésmentes oltóanyagot juttattak ki a háziorvosokhoz, és azt tapasztalják, hogy az eddig felhasznált oltóanyag száma már most meghaladja a tavalyi évét. (Térítésmentes oltásra jogosultak a 60 év felettiek, a szív- és érrendszeri, légzőszervi, anyagcsere-, immunhiány-betegségben szenvedő krónikus betegek, a várandós nők és az egészségügyi, szociális intézményekben dolgozók, sőt, idén először a köznevelési intézmények dolgozói is.)

A tiszti főorvos elmondta: oltóanyaghiány nincs, térítéses oltóanyag a gyógyszertárakban kapható (a háziorvos által felírt receptre).

 

 

Címkék