Aradszki: több száz milliárd forint az Egészséges Budapest Programra

Az egészségügy a kormány számára kiemelten fontos, ezért is indult tavaly a több száz milliárd forintból megvalósuló Egészséges Budapest Program – mondta Aradszki András (FIDESZ-KDNP) országgyűlési képviselő csütörtökön a törökbálinti tüdőkórházban tartott sajtótájékoztatón. Az intézményben még idén új épületet adnak át.

Hasonló tartalmaink:

Az elmúlt években szerte az országban 500 milliárd forint értékben korszerűsítették a kórházakat, orvosi rendelőket – hangsúlyozta Pest megye első számú választókörzetének országgyűlési képviselője, energiaügyért felelős államtitkár. Hozzátette: most Budapest és a központi régió hozzávetően négymillió lakosa egészségügyi ellátásának javítása a feladat, ezt szolgálja a nagyszabású program. Ennek keretében fedezik a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet új épületének 416 millió forintba kerülő felszerelését – hívta fel rá a figyelmet.

- A 2017-es költségvetési évben 40 milliárd forintot különített el a kormány a budapesti és Pest megyei kórházi fejlesztésekre: ebből 21,7 milliárd forintot költünk orvostechnológiai beruházásokra, 18,3 milliárd forintot pedig az építészeti tervezés megkezdésére. E források mellett 16 budapesti és főváros környéki szakrendelő, ezen belül 2 városi kórház járóbeteg-ellátásának fejlesztésére, illetve kialakítására 42,6 milliárd forintot fordítunk. Jelentős lépések előtt áll a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet, amely idén több mint 800 millió forintot fordíthat fejlesztésre. Ennek része a következő években mintegy 1,5 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés megtervezése is – húzta alá Aradszki András.

- Az Egészséges Budapest Program keretében kormányhatározattal már elfogadott forrásaiból közel 416 millió forintot fordíthat az intézmény az orvosi műszer ellátottság javítására, köztük egy új CT készülék beszerzésére, és informatikai fejlesztésekre. A kórház az új CT készülékkel a budaörsi és a törökbálinti betegek CT ellátását is vállalja, amellyel a kistérségek együttműködése is erősödik. Emellett kardiológiai ultrahang készüléket, mobil ultrahang készüléket, alvásdiagnosztikai készülékeket, kemoterápiás kezelőszékeket, pletizmográfot, bronchoscope-okat, kórtermi ágyakat és bútorzatot is beszerezhetnek a fejlesztési forrásból – mondta a képviselő.

Mint megtudtuk, az intézet emellett 50 millió forintból elkészítheti az említett mintegy 1,5 milliárdos fejlesztés terveit is, amelynek elkészülte 2020 nyarára tehető.

Törökbálint egészségügyi ellátását kiválónak nevezte a térség országgyűlési képviselője. Aradszki András a tájékoztatón rámutatott, hogy a 7 háziorvosi körzet rendelői megfelelő feltételek mellett működnek, a tüdőgyógyászati szakkórháznak köszönhetően pedig biztosított a szakorvosi járóbeteg-ellátás és a laborszolgáltatás.  Az országgyűlési képviselő kitért az érdi egészségügyi fejlesztésekre is. Emlékeztetett, hogy 8 háziorvosi rendelőből 7 megújult, és az utolsó esetében is elindult a közbeszerzési eljárás. Nagy sikernek nevezte a szakrendelő korszerűsítését, amely két ütemben valósul meg, uniós forrásból, illetve a modern városok programban. Az országgyűlési képviselő megemlítette még azt is, hogy a tárnoki orvosi rendelő felújítására is szükség van, és kiemelte, hogy hamarosan vadonatúj centrumkórház épül a 11. kerületben, amely az érdi térséget is kiszolgálja majd.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az Egészséges Budapest Programról szólva kiemelte: három centrumkórház jön létre, további 25 kórházban, illetve szakrendelőben valósul meg fejlesztés. Teljesen új centrumkórházként Dél-Budán zöldmezős beruházásként épül új intézmény, a munkálatok jövő évben kezdődnek. Az államtitkár ismertetése szerint a 2017-es költségvetési évben a kormány 40 milliárd forintot különített el a budapesti és a Pest megyei kórházi fejlesztésekre, amelyek nyomán javulhat a betegellátás színvonala és a várakozási idő is csökkenhet – emelte ki az államtitkár.

Antal Gabriella, a 310 ágyas Törökbálinti Tüdőgyógyintézet igazgatója ismertetése szerint az intézmény 40 orvosa, 270 fős személyzete évi 10 ezer beteg ellátásáról gondoskodik. A 800 millió forintos saját forrásból megépülő új részlegben kap helyet a sok korszerű műszer között az a CT-berendezés, amely a diagnosztikát javíthatja.

Címkék