“Otthon, a fotelban nem fog megtörténni a csoda”

Már felnőtt fejjel kezdett el természetfotózni, azóta több tucat nemzetközi és hazai díjat nyert alkotásaival. Köztük legutóbb az év legviccesebb természetfotójának járót a Comedy Wildlife Photo Awardson. Nemrég az Antarktiszon járt, ottani élményeiből február végén tart előadással egybekötött vetítést Érden, a Parkvárosi Közösségi Házban.

Hasonló tartalmaink:

Évtizedeken keresztül “kattintgatott”, ahogy mondja Kércz Tibor az Érd FM-nek adott interjúban, “aztán az ötvenes éveim elején egyre inkább alakult bennem a vágy, hogy komolyabban foglalkozzak a természetfotózással. A vágyakozást pedig tett követte.” És azóta több mint ötven nemzetközi, csaknem húsz hazai díjat nyert alkotásaival. Civil foglalkozásában megmaradt vegyészmérnöknek, szabadidejében “szenvedélyes tevékenységként” örökíti meg a természet szépségeit. Úgy vallja, hogy a természetfotózást “hittel, lelkesedéssel, nem kis türelemmel és szenvedéllyel kell csinálni”.

Általában előre kigondolja, megtervezi azt a fajta képet, amit szeretne készíteni, “persze adódnak olyan szituációk”, teszi hozzá, “mint például ez a kuvikos sorozat, ami véletlen esemény, és az nem tervezhető meg előre”. “Évek óta fotózok egy kuvikcsaládot Ópusztaszeren, egy tanya határában. (…) Egyik este éppen készülődtem a fotózásukra, amikor a kuvikodú közelében, egy ágon próbálgatták szárnyalási tudásukat a kis kuvik fiókák. Majd hirtelen elővettem a fényképezőgépet, és lőttem egy sorozatot róluk, mert láttam, hogy az egyik elveszíti az egyensúlyát,.” Így készült a 2017-es év legviccesebb természetfotója.

“A legfontosabb, hogy kint kell lenni”, mondja, “mert ha az ember nincs ott, a helyszínen, akkor hiába vár a csodára otthon, a fotelban, nem fog megtörténni. Ahhoz, hogy természetfotó készüljön, kint kell lenni a természetben.” Méghozzá sokszor és olyan fényviszonyok között, amikor “gyönyörű arcát mutatja meg egy bizonyos táj, tájrészlet, vagy akár állat”. Ahogy magyarázza Kércz Tibor, a természetfotósok a reggeli és a késő délutáni fényviszonyokat szeretik. Pár éve, amikor komolyabban foglalkozott már a természetfotózással, a biatorbágyi löszfalon elhelyezkedő gyurgyalag odúkat kezdte el fotózni májusban. Harmincszor volt ott, kint  negyven nap alatt. “Volt olyan nap, hogy kétszer is: reggel és este. 5-re kimentem, felállítottam a lessátramat, fotóztam 7-ig, akkor összepakoltam, hazamentem, és vittem a gyerekeimet az iskolába, én pedig mentem dolgozni. Majd ez 6-6:30 körül folytatódott este, ekkor megint megjelentem a lessátrammal, és körülbelül 8-8:15-ig tudtam fotózni” a lemenő nap fényében.

Tavaly novemberben két hetet töltött a déli sarkvidéken, ami alatt körülbelül 9000 képet készített. Ezekből a “Déli jégvilág csodái” címen tart vetítéssel egybekötött előadást a Parkvárosi Közösségi Házban február 24-én, szombaton délután.

A Kércz Tiborral készült interjú teljes hosszában az Érd Fm-en hallható.

(kiemelt kép: Kércz Tibor: Segítség! című sorozatából a díjnyertes alkotás)

Címkék