Modern városi fejlesztések, teljes gőzzel

A Modern Városok Programban tizenhárom érdi fejlesztés valósul meg, amelyek forrásigénye meghaladja a 66 milliárd forintot. Ebből az összegből 42 milliárd megérkezett Érdre; ahogy a projektek kivitelezése zajlik, úgy történik a kifizetés is – hangzott el a mai sajtótájékoztatón, amit Simon Róbert Balázs államtitkár, valamint dr. Aradszki András országgyűlési képviselő és T. Mészáros András polgármester tartott, a MVP fejlesztéseihez kapcsolódó országjárás érdi állomásán, a Fácán közi épülő óvodában. Mint elhangzott, hamarosan több érdi fejlesztés is lezárul: ezek egyike a Fácán óvoda, míg az új rendőrség átadását március 26-ára tervezik.

Hasonló tartalmaink:

A Modern Városok Program (MVP) fejlesztéseihez kapcsolódó országjárás során Érdre érkezett szerdán Simon Róbert Balázs államtitkár, hogy tájékozódjon a programnak köszönhetően megvalósult, illetve elindított fejlesztésekről. A politikus ellátogatott a 95 százalékban már elkészült Fácán közi óvodába is, ami szintén a MVP forrásaiból épül.

Az óvodában tartott sajtótájékoztatón az államtitkár hangsúlyozta: Érden a MVP keretén belül 13 fejlesztés valósul meg, a projektek többek közt a közlekedést, a köznevelési, szakképzési, szociális és egészségügyi intézményrendszert, a turisztikát, új ipari és gazdasági övezet kialakítását, a csapadékvíz-elvezetést és a városi hulladékgazdálkodási rendszert érintő fejlesztéseket tartalmaznak. Az érdi fejlesztések teljes forrásigénye meghaladja a 66 milliárd forintot. Az MVP keretén belül eddig Érdnek teljesített kifizetés 42,68 milliárd forint, ebből 35,3 milliárd forint hazai forrásból, 7,3 milliárd forint pedig uniós forrásból került kifizetésre.

T. Mészáros András polgármester a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: a MVP Érdnek történelmi lehetőséget jelent, és a megvalósuló 13 fejlesztésnek több részprogramja is van.

– Jelenleg az új Fácán óvodában vagyunk, ami mellett felépül egy új általános iskola, annak régi épülete helyén pedig egy új középiskola. Reméljük, 2019 végére már a középiskolások is ebben az oktatási centrumban tanulhatnak majd, az általános iskolásokkal és az óvodásokkal együtt – hangsúlyozta a polgármester, aki beszélt a többi kiemelt érdi programról is. Ilyen a felszínivíz-elvezetés, a záportározók kialakítása, a csomópontok, utak, illetve a közszolgáltatások fejlesztése. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: ahogy az óvoda, úgy az új rendőrkapitányság is hamarosan elkészül – az átadást március 26-ára tervezik – és rövidesen elkezdik a járási bíróság építkezése is.

– Az M7-esen túli területen is épül egy, a Fácán közihez hasonló oktatási centrum, a Teleki iskolából pedig gimnázium lesz – tette hozzá T. Mészáros András.

– Minden egyes érdi beruházás vagy hamarosan elindul, vagy már folyamatban van, sőt, olyan is van, ami már megvalósult, mint az Érdi Járási Hivatal, valamint az Érdi Tankerület új épületbe költöztetése, és a papi földeken létesített záportározót is megépítettük – tette hozzá T. Mészáros András.

– Az államtitkár úr által említett 42 milliárd forint megérkezett, ahogy a projektek kivitelezése zajlik, úgy folyik a kifizetés is – mondta még a polgármester, aki azzal zárta szavait: a fejlesztések azt szolgálják, hogy Érd valóban virágzó kertváros legyen, ahogy azt tíz évvel ezelőtt célként megfogalmazták.

Aradszki András államtitkár a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra: a 2006-os országgyűlési kampányban az akkori szocialista országgyűlési képviselőjelölt önmaga tevékenységének igazolásaként azt mondta, hogy 42 milliárd forintot hozott Érdre.

– Később kiderült: azt értette ezalatt, hogy akkor épült az M6-os érdi szakasza, amelynek az összege 42 milliárd forint volt. Most szintén 42 milliárdról beszélünk, ami már megérkezett, és aminek produktumai az érdieket szolgálják. Nem kell tehát szégyenkeznünk, mondvacsinált beruházásokat bemutatnunk azért, hogy a hitelességünket igazoljuk. A hitelességünk látható az elképzelésekben, a megvalósult programokban, és abban a megalapozott reményben, hogy a munkát április 8-a után is tudjuk folytatni – jegyezte meg Aradszki András, hangsúlyozva: a MVP fejlesztései nemcsak az érdi, hanem a környező településeken lakók életét is könnyebbé teszik – gondoljunk akár a középiskolák, az új rendőrség megépítésére, vagy a bíróság létesítésére. Az államtitkár azzal zárta szavait: a feltételek a MVP fejlesztéseinek folytatásához és befejezéséhez rendelkezésre állnak, és ehhez minden közreműködőnek kitartást és jó munkát kívánt.

 

Címkék