Így halad előre a Modern Városok Program

A Modern Városok Program keretében zajló érdi projektek előrehaladásáról számolt be T. Mészáros András polgármester szerdai sajtótájékoztatóján, a gazdaságfejlesztéstől a csapadékvíz-elvezetésen át az iskolák, óvodák építéséig.

Hasonló tartalmaink:

Az ipari és gazdasági övezet kialakításával kapcsolatban a polgármester elmondta: 40 hektárt már megvásárolt az állam ipari park céljára; elindult a terület művelés alól kivonása, illetve a közműegyeztetés. A további, mintegy kétszáz hektár, a NAIK kezelésében lévő állami terület megszerzéséhez további miniszteri egyeztetések szükségesek.

A vállalkozói falu a Tesco áruház mögötti területen épül majd, VEKOP-támogatással. A telekalakítási kérdések szinte teljesen lezárultak, az üzleti terv is megvan, készül az építészeti tervdokumentáció, és 2019-ben kezdődhet a kivitelezés is.

Az Érd Aréna melletti szabadidőközpont munkafolyamata is halad előre: elkészült a beépítési koncepcióterv, és a terezett sport- és turisztikai létesítményekhez szükséges közmű-kapacitásokat is felmérték. Jelenleg a különféle közművek kiépítésével kapcsolatos egyeztetések zajlanak, illetve a közmű-kivitelezési munkálatok is elindulnak szeptember végén. Várhatóan jövőre elindul a kézilabda-edzőcsarnok építkezése, és egy röplabda-csarnok is megvalósításra kerülhet majd a területen.

Az érdligeti szabadidőközpont építéséről is beszámolt T. Mészáros András. Mint elmondta, a záportározó kialakításának utolsó műveletei zajlanak, elkezdődött a kerítés és a közművek kiépítése, és hamarosan indul az egyes sportpályák megvalósítása is. Ezek várhatóan év végéig megépülhetnek, amennyiben az időjárás engedi. A sportpályák mellett éttermet, csónakházat stb. szeretnének létrehozni – ehhez a második ütemhez szükség van források bevonására is.

A Duna-parti gyógy- és sportcentrum beruházásával kapcsolatban T. Mészáros András elmondta: a meleg vizes kút fúrása szeptember 1-jén befejeződött, a gépészet kialakítását végzik. A víz megfelelő hőmérsékletű és hozamú. Folyamatban van a volt téglagyár területén egy közösségi tér tervezése is.

A rendőrség új épületét júliusban átadták,  a bíróság, ügyészség megépítéséhez szükséges ingatlanokat megszerezte és átadta az önkormányzat, a megvalósítást az Országos Bírósági Hivatal koordinálja. A tervek elkészültek, és várhatóan hamarosan megkezdődik az építkezés. 2019-től a bíróság megkezdi működését, egyelőre bérelt épületben.

A Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény fejlesztése ütemezetten halad; a tüdőgondozó várhatóan 2019-ben átköltözhet.

A Komplex Szociális és Gyermekjóléti Intézmény engedélyezési tervei elkészültek, a közbeszerzési pályázati eljárást elindította a város, ám a beérkezett ajánlatok jelentősen meghaladták a rendelkezésre álló forráskeretet, ezért többletforrásra van szükség. Az eljárás eredménytelenség miatti lezárása után új közbeszerzést kell kiírni.

A Batthyány iskola, valamint a  Fenyves-parkvárosi köznevelési centrum engedélyezési tervei elkészültek, a közbeszerzési felhívás szeptember 4-én megjelent, a borítékbontásra várhatóan október 17-én kerül majd sor.

A Szakképzési Központ engedélyezési terve szintén elkészült, a közbeszerzést kiírták, a beérkezett ajánlatok azonban jelentősen meghaladták a rendelkezésre álló forráskeretet, így többletforrásra van szükség. Mivel a korábbi felhívás eredménytelenül zárult, új felhívást jelentettek meg.

A Teleki iskola rekonstrukciójával kapcsolatos közbeszerzést is kiírták, és bár még nem bontottak borítékot, de az eddigi tapasztalatok alapján a rendelkezésre álló forráskeret nem elegendő, többletforrásra van szükség.

A Fácán óvoda, valamint a Búvár-Burkoló utcai óvoda megépült, 2018 tavaszán megnyitott kapuit, az eszközbeszerzés még folyamatban van. Befejeződött a Tárnoki úti óvoda felújítása is, és lezárult a Pöttöm sziget bölcsőde eszközbeszerzése. Felújítás alatt áll még a Tállya utcai, valamint a Tündérkert óvoda.

Befejeződött az ófalusi orvosi rendelő felújítása, az intézményt átadták. A sasvárosi orvosi rendelő kivitelezése még tart, várhatóan 2019 nyarán költöznek be az orvosok.

Az Érdi Tankerületi Központ épületét még 2017-ben adták át; az Ipartestület volt székházát vásárolta meg az önkormányzat, majd felújította az intézményt.

A közlekedés-, illetve útfejlesztés sem maradhat ki a Modern Városok programjából. Az önkormányzati tulajdonú, nagy forgalmú csomópontok  alprogram esetén folyamatban vannak a közbeszerzések, az építkezés várhatóan 2019 tavaszán kezdődhet.

Az önkormányzati tulajdonú, közösségi közlekedéssel érintett útszakaszok alprogramban már megkezdődött a kivitelezés. A Szent István út várhatóan  szeptember végéig elkészül. A Csaba utca, Alsóerdősor utca, Folyondár utca, Szövő utca november, a Szovátai út-Sóskúti út kivitelezése pedig december végéig  befejeződik.

Az állami tulajdonban levő útszakaszok, csomópontokkal együtt alprogramban hamarosan megjelennek a közbeszerzési kiírások.

A csapadékvíz-elvezető rendszer továbbfejlesztése jó ütemben halad, és 2019 év végére befejeződik. Párhuzamosan épül az Érd nyugati, Érd közepi és Érd keleti gyűjtőrendszer, és a záportározó is.

A helyi és helyközi közösségi közlekedés fejlesztése projekt esetében a minisztériumi előterjesztés előkészítése befejeződött, az anyagot a szaktárca részére beküldték. T. Mészáros András elmondta: a városvezetés szeretné, ha 2019 nyarán már kisbuszok közlekednének Érden.

A hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére irányuló tanulmányterv elkészült, a város továbbította a minisztérium számára. Olyan hulladékfeldolgozó üzemet szeretnének létrehozni Érd és Százhalombatta között, amely lehetővé teszi, hogy minél több újrahasznosítható hulladékot válogassanak ki a szemétből, és csak 5-10 százalék kerüljön lerakásra.

Az önkormányzati közműcégek gazdasági helyzetének megerősítése, az ivóvízellátás biztonságának növelése (Ercsi ivóvízbázis bekapcsolásával) programmal kapcsolatban a minisztérium válaszára váraz önkormányzat.

A kerékpárút-hálózat fejlesztését is tervezi a város:  az Eurovelo6 nyomvonalat a NIF Zrt. tervezteti; a Bányalég utca – Papi Földek – Duna part tartó alternatív megközelítés tanulmányterve rendelkezésre áll, de a megvalósításhoz forrásra van szükség.

A térfigyelőkamera-rendszer kivitelezése júniusban megkezdődött, a kamerák telepítése folyamatos. A 137 eszközből jelenleg 70 működik, a többi kiépítése még folyik. Létrehoztak egy monitorközpontot is, ahol éjjel-nappal figyelik a rendszert.

A városnak, mivel kevés az iparűzésiadó-bevétele, szüksége van működési célú támogatásra is. Az erről szóló értesítés megérkezett, a forrást várhatóan 2018. negyedik negyedévében folyósítják az önkormányzat számára.

A Modern Városok Programban szerepel a volt katonai bázis területének önkormányzati tulajdonba adása is. A tárgyalások a tervezett fejlesztésről már megkezdődtek. Megvalósíthatósági tanulmányterv készült az épületek barnamezős hasznosításáról, a telekalakításhoz szükséges tervdokumentáció elkészült. Az ingatlan jelenleg a honvédség tulajdonában van, a földhivatalnál zajlik a telekalakítás.

T. Mészáros András végezetül emlékeztetett arra, hogy nemrég meghirdette a Batthyány 2028 programot; hamarosan konzultáció indul Érden azzal kapcsolatban, hogy az itt élők milyen fejlesztéseket tartanak fontosnak.

(kiemelt kép: a Papi földek Rekreációs Park látványterve)

Címkék