Farsang utolsó hétvégéjén sem maradunk programok nélkül

A fővárosban bepillantást nyerhetünk a legújabb magyar filmtermésbe, sőt, halimádó nyelvrokonaink filmművészetébe is, miközben ízlelőbimbóinkat (és emésztőrendszerünket) a Félhold Gasztrovíkenden kényeztethetjük. Érd környékén pedig rengeteg bál és családi program várja farsang utolsó hétvégéjén az érdeklődőket.

Hasonló tartalmaink:

Tétényi karnevál és családi Cziffra nap
“Farsang van most, ne feledd el./Maskarádat fürgén vedd fel!/Szól a duda, szedd a lábad,/perdülj, fordulj, fürgén járjad!/Libbenjen a pörgős szoknya,/a nadrág is vígan ropja!/Dobbanjon a bundás bakancs,/vígság legyen, ez a parancs!” (Mentovics Éva: Vígság legyen!) Február 10-én, szombaton délután 4 órától várja a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központ a farsangozni vágyókat a következő programmal: 16 órától Temessük el együtt a telet! – boszorkányégetéssel, gólyalábasokkal, álarckészítéssel, játszósarokkal és táncházzal. 20 órától pedig farsangi bállal, amihez a zenét az Ágas-bogas Együttes hagyományos táncházi vonósmuzsikája és a Borsa Együttes moldvai dallamai szolgáltatják.

Jótékonysági nősember-bál lesz a Juhász Ferenc Művelődési Központban február 10-én este 7-től. A Biatorbágyi Hagyományőrző Egyesület által szervezett bál bevételét az óvodások rajzversenyének jutalmazására fordítják.

 Farsangi kubai latin est lesz február 10-én és 11-én este 9 órától a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban. Az esten mindenki jelmezbe bújhat, és a latin ritmusok szárnyán ünnepelheti a farsangot. A koncerten a latin klub állandó zenekara a LATIN COMBO DUO eredeti, autentikus kubai zenekara szolgáltatja a zenét és teremti meg a forró hangulatot. Jelmezverseny is lesz, az est legjobb jelmezébe öltözött vendéget igazi kubai koktéllal díjazzák a szervezők. A koncert után DJ Zulu ad latin party-t.

Sváb bál – farsangtemetés lesz a Juhász Ferenc Művelődési Központban február 11-én 14 órától. Jótékonysági rendezvény a Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola játszóudvarának megújításáért, egyben a vidám mulatság keretében búcsú a farsangi időszaktól. A műsorban közreműködnek:  az iskola tanulói, tantestülete, valamint szülői közössége.

A hétvégén még tart a 4. Magyar Filmhét a Corvin moziban, ahova most a közönség kedvezményes áron válthat jegyet. Öt kategóriában összesen 131 alkotás, 18 tavaly bemutatott nagyjátékfilm, 59 dokumentumfilm, 4 tévéfilm, 21 kisjátékfilm, és 29 animáció szerepel a versenyprogramban. A részletes programot itt  találhatja.

A hétvégén még várja a Finn Filmnapok a filmek szerelmeseit a Toldi moziban. A Finn Intézet (FinnAgora) által szervezett programon több díjazott finn játékfilmet és dokumentumfilmet láthat a közönség, hogy általuk bepillantást nyerhessen a finn emberek mindennapjaiba, megismerhesse gondolkodásukat, humorukat és közben olyan, esetenként a nem finnek számára szokatlan világba csöppenhessenek, amely gondolkodásra késztetheti a nézőket. A filmeket finn nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. Program itt.

Komolyzenei koncerttel, valamint irodalmi előadásokkal és beszélgetésekkel emlékeznek József Attilára és a koreai költőre, Jun Dongdzsura február 9. és 10-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Február 10-én, szombaton a dél-koreai kortárs zeneszerző, Lim Dzsieszun Egy új ösvény, brácsaverseny Jun Dongdzsu emlékére című szerzeményét mutatja be a magyar közönségnek, amelyet Tihanyi László magyar zeneszerző új, József Attila által inspirált darabjának ősbemutatója követ. A hangversenyen közreműködnek a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, Philipp György karmester és kórusénekes, valamint Mácsai Pál színművész. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a www.koreaikultura.hu internetes oldalon keresztül – olvasható a közleményben.

A Belvárosi Piac Töltött Hold Gasztrovíkendjén vendégkonyhák és -séfek ételei is megízlelhetők farsang utolsó hétvégéjén. A három éve elindult rendezvénysorozat ezúttal a világkonyhákra helyezi a hangsúly, így a vendégek a japán, tajvani, közel-keleti, mexikói, amerikai, balkáni, olasz konyhák ízvilágába kóstolhatnak bele a Hold utcai piacon. A piac éttermei szintén különleges fogásokkal készülnek az eseményre: többek közt Széll Tamás és a Stand25, Lakatos Márk és a Lakatos Műhely, Szabó Győző és a Steamboo, az újonnan nyitott Société.Gastro, Bíró Lajosék, a Haxen Market és még számos üzlet, termelő kínálatából lehet válogatni három napon át. A Belvárosi Piac pénteken és szombaton hosszított nyitva tartással, este tíz óráig üzemel, és vasárnap délelőtt tizenegytől késő délutánig zajlik a brunch. Az ételek mellé pezsgőbár, borbár, pálinkabár, söröző is nyílik, de lesznek a termelői házi szörpök és gyümölcslevek. Zenei programokkal is készülnek a szervezők, a rezidens DJ Ernő Piaf, péntek este Henderson Dávid és Tóth Dávid duója játszik, szombat este pedig Kullai Timi zongorázik.

(kiemelt kép: http://www.toltotthold.hu/)

Címkék