Az építőipar tavalyi szárnyalása idén visszaeshet

A lakásépítési kedvezményes áfakulcs megszűnése miatt az építőipar lendületének fékeződését vetítik előre az MTI-nek nyilatkozó ingatlanpiaci elemzők az építőipar tavalyi teljesítményéről kiadott KSH-jelentést kommentálva. A bankok makrogazdasági elemzői viszont továbbra is a szakemberhiányban, illetve az immár magas bázisban látják a várható lassulás okát.

Hasonló tartalmaink:

A Központi Statisztikai Hivatal hétfőn kiadott jelentése szerint 2017-ben az építőipari termelés 29,6 százalékkal haladta meg a 2016. évi alacsony bázist, amikor a teljesítmény 18,8 százalékkal visszaesett az előző évihez képest. Tavaly decemberben az építőipari termelés volumene 35,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit és 3,9 százalékkal az előző havit. Tavaly az épületek építése 27,0, az egyéb építményeké 34,8 százalékkal emelkedett, míg az előző évben 3,7, illetve 33,0 százalékos volt a visszaesés.
Mester Nándor, az Otthontérkép csoport vezető elemzője a rendelésállomány jelentős, mintegy 30-35 százalékos visszaesésére számít az év második felétől, amiatt, hogy egyre közelebb kerül az új lakásokra érvényes kedvezményes áfa-kulcs időszakának vége, és az ingatlanfejlesztők zöme nem fog új beruházást indítani a kényszerű, durva áremelés miatt. 2020-tól nem lesz, aki kifizesse az ismét 27 százalékos áfával drágított lakásokat, ezért a fejlesztők többsége nem ad megrendelést a kivitelezőknek – közölte. Az így előállt helyzet a kisebb építőipari cégeket a feketemunka felé tolja, illetve bezárásukat felgyorsíthatja – tette hozzá.
Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy tavaly hónapról hónapra látványos növekedést mutatott az építőipar, így nem meglepő a jelentős bővülésről tanúskodó éves adat. A részletes adatokból kiderül, hogy a nagy kereslet hatására a fejlesztők jelentős építőipari kapacitást építettek ki az elmúlt években. A foglalkoztatottak száma tízéves rekordot ért el, a tavalyi harmadik negyedévben az építőiparban foglalkoztatottak száma meghaladta a 300 ezret, amire legutóbb 2008-ban volt példa. Bár a foglalkoztattak száma évtizedes csúcson van, az ágazatban továbbra is komoly gondot jelent a munkaerőhiány. “Ha lenne elég szakember, akkor az építőipar még jelentősebb növekedésre lehetne képes” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője.
Tatár Tibor, a Futureal Development Holding vezetője szerint az újlakás-piac és az irodapiac idei alakulása egyaránt fékezőleg hathat a kivitelezési árakra. Ennek oka szerinte az 5 százalékos lakásáfa jövőjével kapcsolatos bizonytalanság, és ezzel összefüggésben a fejlesztők projektindítási kedvének megcsappanása lehet. A kisebb, kevésbé tőkeerős irodaház-építők között is sokan kerültek nehéz helyzetbe, számos projekt már most óriási késésben van, több bejelentett fejlesztés pedig még el sem indult – állapította meg a szakember. A kisebb projektek megvalósítása azért egyre bizonytalanabb, mert az amúgy is komoly létszámhiánnyal küzdő kivitelezői oldal az állami beruházásokat, valamint a tőkeerős fejlesztők nagyobb iroda- és lakóingatlan-projektjeit részesíti előnyben.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint várható volt az építőipari termelés tavalyi jelentős növekedése, ami egyrészt az alacsony bázisnak, másrészt a felfutó uniós pénzeken alapuló projekteknek, valamint a lakásépítéseknek köszönhető. Szerinte az építőipar lendületben maradhat az idén is, mivel a rendelésállomány jelentős. Nem minden megrendelésből és tervből lesz azonban tényleges építkezés, különösen azért, mert az építőipar kapacitáshiánnyal, ezen belül szakemberhiánnyal küzd. Emiatt a kereslet alapján várható növekedésnél kisebb mértékű bővülésre lesz képes az ágazat. 2018-ban összességében a tavalyinál lassabb, de így is 10 százalék feletti növekedésre van kilátás.
Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint a szerződésállomány alapján további növekedés várható, mivel a kereslet továbbra is kiemelkedő mind a lakóingatlanok, mind pedig az irodafejlesztések iránt. A lakóingatlan fejlesztéseket a jelentősen megugró piaci kereslet mellett a csok, illetve az újlakás áfa 2019 végéig fennálló 5 százalékos szintje is hajtja, állapította meg a Takarékbank elemzője és megjegyezte, hogy a lendület fenntartásához szükség lenne a kedvezmény meghosszabbítására. Mivel a gazdaság egészét tekintve az egyik legnagyobb addicionális és multiplikációs hatásokkal rendelkező szektorról van szó, így a költségvetési többletbevétel már rövidtávon is meghaladja a kieső áfa mértékét. Az iparágban foglalkoztatottak száma alig marad el a válság előttitől, a gépesítés foka viszont jóval magasabb, mint tíz éve. A szerződésállományokból és a megrendelésekből következően viszont van még tere a bővülésnek, amit a vállalkozások a létszámbővülés alapján láthatóan meg is tudnak tenni, részben a hazai munkaerőpiacról vesznek fel embereket, illetve a piaci információk szerint külföldről is egyre nagyobb létszámban térnek haza szakemberek – fejtette ki Horváth András.
Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója az MTI-hez eljuttatott kommentárjában az ipari és raktárépületek, sportlétesítmények és oktatási épületek kivitelezésének fontosságára hívta fel a figyelmet és hangsúlyozta, hogy e terület növekedése 2018-ban is meghatározó lesz. Tavaly a magasépítés teljesítményének emelkedése és az ipari épületek mellett a kulturális, oktatási épületek építésének növekedése is meghatározó volt. A többi iparágat is jóval meghaladó cégalapítási adat is mutatja, hogy a magasépítés szárnyal, de a beruházóknak figyelniük kell arra, hogy valós szakmai háttérrel rendelkező kivitelezőket válasszanak.

(MTI, kép: Duna-Dráva Cement)

Címkék