Napi három forint az életért

Ennyibe kerül ugyanis naponta egy karbantartást nem igénylő, tízéves élettartamú füstérzékelő. A készülékből február hetedikén kétszáz darabot adományozott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak a Honeywell Szabályozástechnikai Kft.

Hasonló tartalmaink:

Az átadási ceremónián dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke bevezetőjében elmondta, az elmúlt években a főigazgatóság komoly hangsúlyt fektetett a prevencióra. Emlékeztetett arra, hogy az Országos Tűzmegelőzési Bizottság számos kampányt folytatott, a zárttéri tüzek megelőzése érdekében indított kampány bevezetéseként kapja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Honeywell-től a kétszáz füstérzékelőt.

Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, az országos katasztrófavédelmi főigazgató általános helyettese köszöntőjében úgy fogalmazott, a szén-monoxid, a füst azóta jelen van az emberiség életében, mióta őseink megtanulták a tűz használatát. Az azóta eltelt időben pedig az ember „megtalálta a módját”, hogyan tudja életterében feldúsítani a szén-monoxidot, füstöt, hogyan tudja ezek hatását növelni – elég csak a tökéletesen záró ajtókra, ablakokra gondolni, de ott vannak a lakóterek oxigénellátását jelentősen befolyásoló különféle elszívó-berendezések is. Ezek ellen a veszélyek ellen lehet védekezni, hangsúlyozta a tábornok, mert míg öt-hat éve még csak a szén-monoxidos esetek tizenhét százalékánál találtak a a helyszínen beavatkozó tűzoltók érzékelőt, ez az arány tavaly már négyszer ekkora volt. A cél természetesen az, hogy mindenhol legyen megbízható szén-monoxid-érzékelő.

A főigazgató-helyettes beszélt arról is, hogy még mindig magas a lakástüzek száma, ezért a főigazgatóság és az OTB stratégiai célja ezek csökkentése, a tűz és füst okozta balesetek, halálesetek számának mérséklése. Erdélyi Krisztián hozzátette, egy lakástűz esetén öt-hat perc áll a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. A füstérzékelők nagyjából egy percen belül jeleznek, így adva nagyobb esélyt a menekülésre. Beszélt arról is, hogy akad olyan európai ország, ahol kötelező füstérzékelőt szerelni az új építésű lakásokba, ezzel pedig a lakástüzekkel összefüggő halálesetek negyven százalékos csökkenését sikerült elérni.

Az adományozó nevében Bognár Gábor cégvezető elsősorban fontosnak nevezte, hogy a Honeywell a különféle, épületkomfortot szolgáló berendezései mellett olyanokat is forgalmaz, amelyek adott esetben életet mentenek. Hangsúlyozta, kedvező eredmény, hogy egyre növekszik a szén-monoxid-érzékelőt használók aránya, de mert közben az esetek száma is emelkedik, még mindig létfontosságú a tüzelő- és fűtőberendezések, valamint a kémények karbantartása, a megfelelő levegő-utánpótlás biztosítása, a rendszeres kéményseprői felülvizsgálat. Bognár Gábor emlékeztetett arra, hogy a katasztrófavédelemnek már harmadszor adnak át különféle berendezéseket: 2015-ben és 2016-ban szén-monoxid-, most pedig a füstérzékelőkkel járulnak hozzá a szervezet megelőző tevékenységéhez.

Az átadáson elhangzott: az XS100-as optikai füstjelzők, illetve XS100T elnevezésű, kombinált optikai- és hőérzékelős füstjelzőkkel a használónak egy évtizedig gyakorlatilag alig van tennivalója, hiszen mindegyik készülék tízéves élettartamú, beépített elemmel rendelkezik. A berendezés riasztáskor piros villogó fénnyel jelez, emellett folyamatosan hangjelzést bocsát ki. Havonta egyszer ellenőrizni kell, hogy a készülék működőképes-e. Az erre szolgáló gombon egy kerek mélyedést alakítottak ki, így egy átlagos belmagasságú épületben a padlón állva, akár egy seprűnyéllel megnyomva a gombot elvégezhető a teszt.

(kép és forrás: BM OKF)

Címkék