Új szakmák, új esélyek

Hetvenheten vizsgáznak ezekben a napokban az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. Ezek a diákok a 2016/17-es tanévben indult, felnőtteknek meghirdetett, esti OKJ-s képzésekben vettek részt, és szereztek új szakmát. A tapasztalat az, hogy aki elvégzi ezeket a képzéseket, a nagy eséllyel megfelelő munkát talál – sokakkal a gyakorlati képzést bonyolító cég köt szerződést.

Hasonló tartalmaink:

Tizenhárman a kereskedő, tizenketten a villanyszerelő, huszonhatan a kis- és középvállalkozások ügyvezetője, hatan a cukrász, nyolcan a pincér, tizenketten a szakács képzésben tettek elméleti vizsgát múlt héten, ezekben a napokban pedig a szakmai vizsgák következnek.
– Van, aki most szerzi meg az első szakmáját, mert az általános iskolai végzettséggel nem tudtak elhelyezkedni. Azoknak, akik már a második szakmájukat szerzik meg, nagyon változatos a motivációjuk: van, aki kíváncsiságból, mások muszájból, illetve a munkahelyük kérésére ültek megint az iskolapadba, és olyan is akad, aki váltani szeretne. A vendéglátó szakmákban előfordul, hogy egy tanuló elvégzi a pincér és szakács, illetve a szakács és cukrász szakot is – mondta az ÉrdMostnak Tériné Pataki Magdolna szakképzésért és felnőttoktatásért felelős igazgatóhelyettes.

A szakmai képzés során a diákok gyakorlati órákon is részt vesznek a különféle üzemekben, ami kiváló lehetőség arra, hogy a felnőttek megtalálják későbbi munkahelyüket is: sokan már tanulmányaik alatt szerződést kötnek az adott céggel.
– Októberben is sok szakmai vizsgánk volt. Többen jelezték vissza, hogy az elsajátított szakmának köszönhetően végre jó helyen tudtak elhelyezkedni – tette hozzá Tériné.

Az esti képzéseken tizenhét évestől a középkorúig szinte minden korosztály megtalálható – mivel az oktatás ingyenes, sokan jelentkeznek: akár kétszáznál is többen egy-egy évfolyamban. A 2018/19 szeptemberében induló tanévre ismét több szakmát hirdet majd a Kós szakképző iskola; augusztustól érdemes lesz figyelni a szakképző honlapját.

Címkék